Purker fra Halden
Etter å ha bodd i Østfold i over 18 år anser jeg meg selv for å være halvt østfolding. Dialekten er fremdeles forholdsvis trøndersk, men der hvor jeg før hadde trøndersk «sjø» i slutten av annenhver setning, sier jeg nå «se».
I Moss er de viden kjent for å spise pølse i vaffel. Noen mil lenger sør, nemlig i Halden, spiser de purke med ost og skinke. Purke er skikkelig søte, store og flate boller med søkk i midten. Det var noen Halden-bakere som begynte å bake en lokal variant av svenskekake på 1930-tallet, da grensebyen var full av svenske arbeidere. Hvorfor navnevalget ble som det ble, har jeg ikke greid å finne ut.
Denne oppskriften har jeg fått fra Espen Willard, som driver Kringla bakeri både i Halden og i Rakkestad, hvor jeg bor. Jeg har gjort noen endringer i oppskriften.

Ingredienser
900 g hvetemel
100 g rugmel
1 ts salt
200 g sukker
1 pk gjær
4.25 dl vann, ca. 25 grader
100 g smør kjøleskapskaldt
egg til pensling
Slik gjør du
Ha begge meltypene, salt og eventuelt tørrgjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen. Ha i vannet og sett kjøkkenmaskinen på laveste hastighet. Elt deigen i ca. 10 minutter.
I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det i små terninger. Tilsett smørterningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter, til alt smøret er eltet inn og du har fått en glatt og blank deig.
Dekk bakebollen med plastfolie og sett deigen til heving i ca. 1 time. Den skal bli om lag dobbelt så stor.
Hvelv deigen ut på et lett melet bakebord og kna den sammen før du deler den i 10 like store deler. Rull dem ut til boller og plasser dem med god avstand på to bakepapirkledde stekebrett. Dekk dem med et kjøkkenhåndkle og la dem hvile i 20 minutter. Da tar du litt mel på fingrene og slår ned bollene til de blir flate. Lag en grop i midten. Det skal ikke bli hull tvers igjennom, bare nesten.
Dekk bollene igjen og la dem heve i 30 minutter. Sett samtidig stekeovnen på 200 grader varmluft.
Pisk sammen egget til pensling. Før du pensler, utvider du gropen i midten igjen. Den har blitt glattet litt ut i løpet av hevingen. Pensle med egget.
Stek purkene i 16–18 minutter, til de er gjennomstekt inni og gyllenbrune utenpå.
La purkene avkjøles på rist.
Skal du spise purkene som en ekte østfolding, deler du dem i to, har et bra lag med smør på begge halvdelene og legger på salat, hvitost og skinke.

Purker fra Halden, Kan man skipte it sukker for noget andet.
Du kan redusere sukkermengden litt, hvis du ønsker det 🙂