Hvetestang med makronfyll og vaniljekrem

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Hvetestang med makronfyll og vaniljekrem

Jeg er ganske så overbevist om at alle de bedehusmøtene jeg var på i oppveksten har preget min forkjærlighet til gode kaker og god gjærbakst. For veldig mange av bedehusdamene var særdeles habile bakere og vi ungene elsket det når det var fest på bedehuset. Det betydde nemlig at langbordet var fullt av alskens godsaker! Det var litt andre oppdragelsesforhold da enn nå, så vi ungene måtte pent stille oss bakerst i køen og bare håpe på at favorittene ikke var borte før det ble vår tur. Det brukte i grunn å være rikelig, så problemet var ikke stort.

Hvetestang med makronfyll og vaniljekrem har bestandig vært èn av mammas bedehusfestslagere. Her kommer min utgave. Lett og luftig, søt, klissete og supergod! Oppskriften er godt inspirert av Morten Schakendas bolleoppskrift.

Hvetestenger med makronfyll og vaniljekrem

Dette trenger du for å lage 6 hvetestenger
750 g hvetemel
100 g sukker
1/2 ts salt
1 pk gjær for søte deiger, enten fersk eller tørr
1 egg
3 3/4 dl melk, ca 25 grader
100 g kaldt smør

Makronfyll
100 g mandler
100 g valnøtter
200 g melis
ca. 1 dl kokende vann

Vaniljekrem
1/2 vaniljestang
2 1/2 dl melk
2 eggeplommer
60 g sukker
1 1/2 ss maisenna
1 ss melis til strøing

1/2 dl mandelflak
1 egg til pensling

Ha mel, sukker, salt og tørrgjær i en miksebolle. Bruker du fersk gjær smulder du den opp før du har den også rett i bakebollen. Ha i egget og melka og elt deigen i 15 minutter.

Del opp smøret i små terninger og tilsett i deigen mens eltekroken fremdeles går. Elt deigen videre i 10 minutter. Da er alt smøret inkorporert og deigen er superblank og ser aldeles smashing ut.

Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time.

Hvetestenger med makronfyll og vaniljekrem

Mens deigen hever, lager du vaniljekremen og makronfyllet: Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene med en kniv eller teskje. Ha frøene, stangen og melken i en kasserolle og kok opp. Visp lett sammen eggeplommer, sukker og maisenna i en annen bolle. Når melken når kokepunktet, heller du ca. 1/3 av den over i eggeblandingen mens du rører det sammen. Slå i resten av melken og forsikre deg om at alt sukkeret er oppløst før du heller blandingen tilbake i kasserollen. Varm opp blandingen på ganske svak varme mens du hele tida rører med en tresleiv. Vaniljekremen vil tykne ganske fort.

Fyll oppvaskkummen med kaldt vann og sett kasserollen oppi. For å hindre at det danner seg snerk på toppen, drysser du melis oppå kremen før du setter den til avkjøling.

Ha mandlene og valnøttene i en food processor og kjør knivene til det har blitt helt smulete. Ha i melisen og kjør rundt til alt er godt blandet. Hell i nok kokende vann til at du får en tykk, men ikke hard makronmasse.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i 6 like store deler. Kjevle hver del ut til en 12 cm bred og 40 cm land leiv. Fordel først makronfyll  på en stripe midt i før du har vaniljekremen oppå der igjen. Dryss over mandelflakene.

Sett stengene til heving i  30-45 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader.

Pisk sammen egget og pensle hvetestengene før du steker dem i ca. 15 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

Hvetestenger med makronfyll og vaniljekrem

God bakst!

Hvetestenger med makronfyll og vaniljekrem

Ett kommentar til “Hvetestang med makronfyll og vaniljekrem”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon