Grove rundstykker

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Grove rundstykker

Jeg fikk mail fra en av mine kokebokkjøpere i morges. Hun har akkurat flyttet, men kokebøkene hennes kommer ikke i hus før om en måneds tid. Nå lengter barna etter rundstykkene som de elsker, og mor husker ikke oppskriften i hodet. Det er meg en sann glede å legge ut oppskriften her på bloggen. Så kan flere nyttegjøre seg av oppskriften. Den sto første gang på trykk i boka mi «Elsker deig» som kom ut i 2009.

Som du kan se, er dette en ganske så stor oppskrift. Nettopp fordi de er så utrolig takknemlige å finne fram fra fryseren. Her hjemme brukes de til lørdagslunsjen, kveldsmat og nistemat på skolen. Begge ungene elsker dem. Og det er god nok grunn for meg til å lage dem.

Grove rundstykker

20 rundstykker

75 g lettkokte havregryn
225 g fint sammalt hvetemel
150 g fint sammalt rugmel
500 g hvetemel
25 g kruskakli
1  ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr
3 dl melk
3 dl vann
1 1/2 dl kesam, 1 % eller 8 %
2 ts honning eller sirup

Ha alt det tørre i en miksebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen også. Deigen skal eltes så lenge at den vil bli helt inkoporerti deigen.

Jeg bruker kald væske i deigen. Ha melk, vann, kesam og honning i miksebollen og elt deigen i 12-15 minutter på lav hastighet. Øk hastigheten til høy, og elt i 1-2 minutter.

Dekk bollen med et lott og sett deigen til heving på et lunt sted til dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 45 minutter og 1 time.

Dryss litt mel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den lett sammen før du deler den opp i 20 like store deler. Nå kan du enten rulle ut hver del til et rundt eller avlangt rundstykke, eller du kan lage de fine flettene som jeg har gjort på bildet.

For flettene deler du hvert rundstykkeemne i 4 deler. Så ruller du hver av dem ut til en pølse på ca. 10 centimeter. Fest de fire pølsene sammen i den ene enden ved å klemme dem sammen. Så lager du en flette. Det blir ikke lange biten, men det er det heller ikke meningen at det skal være. Klem sammen pølsene i den andre enden også, og brett begge endene inn under selve fletten. Fordel bolleflettene på to bakepapirkledde stekebrettet med endene ned.

Det gjør ingenting om ikke alle flettene blir helt jevne. Rundstykkene skal jo etterheve, og hevingen sletter ut ganske mange skjønnhetsfeil. Dekk til rundstykkene med klede og la dem etterheve til dobbel størrelse – ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader.

Stek rundstykkene på nest nederste rille i 13-15 minutter. La dem avkjøles på en bakerist. Som du helt sikkert har skjønt allerede, er disse eminente å fryse.

Jeg har to ulike tinemetoder til rundstykkene. Hvis rundstykkene skal i matboksen, og jeg ikke har all verdens tid til tining på kjøkkenbenken, setter jeg rundstykkene inn i stekeovnen samtidig som jeg setter ovnen på 200 grader. Noen minutter etter at stekeovnen har nådd de valgte gradene, er rundstykkene nok tint til at jeg greier å skjære brødkniven gjennom dem. Det er nok. Innen maten skal spises er de tint ferdige for lengst.

Skal vi spise rundstykkene her hjemme, og jeg vil at de skal serveres lunkne, lar jeg dem tine halvveis på kjøkkenbenken før jeg setter dem inn i forvarmet stekeovn på 200 grader. Etter noen minutter er rundstykkene gode og lunkne hele veien gjennom.

God bakst!

Grove rundstykker

 

4 kommentarer til “Grove rundstykker”

  1. Hei. Disse så kjempe gode ut😊 jeg har ikke kruskakli. Kan jeg erstatte det med mer havregryn istedenfor?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon