Det kan aldri bli for mange utgaver og variasjoner av det gode, som disse eltefrie rundstykkene. De kan varieres i nærmest det uendelige, og er bestandig like takknemlige å servere både nystekte og opptinte fra fryseren. Og nettopp fordi de er så kjekke å tine opp, får du en stor oppskrift.

Denne eltefrie deigen er, i likhet med andre eltefrie deiger, litt løsere i konsistensen enn en tradisjonell deig. Det er derfor greit å investere i en deigskrape til 20 kroner neste gang du er i nærheten av en kjøkkenutstyrsbutikk. Når det er fullstendig kaos i kjøkkenskuffen min – noe det jo bruke rå være innimellom – har jeg endt opp med å bruke både plastlokk som passer på makrell-i-tomat-boksene – istedenfor deigskrape. Det funker helt fint det også!

Grove, eltefrie rundstykker med frø og kjerner

Dette trenger du for å bake ca. 40 eltefrie grove rundstykker
900 g hvetemel
650 g fint, sammalt hvetemel
625 fullkornshvetemel
1 ½ ts salt
3 g tørrgjær eller 10 g fersk gjær
1,6 l vann (ca. 20 grader)

½ dl solsikkekjerner
½ dl sesamfrø
½ dl linfrø

Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Bruker du fersk gjær rører du den ut i vannet før du heller det over det tørre og rører det hele sammen. Rør til alt melet er absorbert inn i væsken. Det er en ganske løs deig, men fall ikke for fristelsen å tilsette mer mel. Skrap ned deig fra kantene av bollen før du dekker den med plastfolie eller legger på en lokk.

La deigen stå på kjøkkenbenken i 12–18 timer.

Dryss et forholdsvis tykt lag med hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen over. Du trenger nesten en deigskrape til å greie å håndtere denne deigen, fordi den er så løs som den er. Del deigen i passe store stykker med deigskrapen eller en kniv. Brett sammen hver deigbit. Jeg bruker å brette inn 3 av sidene av deigen og så rulle den over. Her snakker vi ikke rulling som vi gjør med boller, til det er deigen altfor løs, men en helt enkel rulling slik at sidene du akkurat har brettet inn, kommer på undersiden av rundstykkene.

Fyll en liten skål med vann og en annen med solsikkekjernene, sesam- og linfrøene. Dypp så ett og ett rundstykke først i vannet, så i frøblandingen før du legger dem over på 2 eller 3 bakepapirkledde stekebrett. Dekk rundstykkene med et kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i ca. 1 time. Sett stekeovnen på 230 grader varmluft.

Stek to og to brett samtidig. Jeg bruker å snitte rundstykkene med et barberblad før jeg setter brettene inn i stekeovnen. Og så snart jeg har fått to brett inn i ovnen, hiver jeg ca. 1 dl med vann inn i bunnen av stekeovnen.

Stek rundstykkene i 12–14 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

Grove, eltefrie rundstykker med frø og kjerner

Grove, eltefrie rundstykker med frø og kjerner

God bakst!

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    • Hei Katrine!
      Ja, det går fint. Reduser vannmengden noe (prøv med 1 dl først) og øk gjærmengden sånn at du bruker 1 pakke. Elt deigen og hev på vanlig måte. Dette er en veldig stor deig, så om du ikke har en stor eltemaskin, vil det være lurt å halvere alle målene.

  1. Ok takk for svar. Hvor lenge skal den stå og heve? Jeg får ikke fatt i fullkornshvetemel, er det en annen sort du kan anbefale?

    • Da kan du bruke fint, sammalt hvetemel istedenfor. Og så kan deigen heve 45-60 minutter først og etterheve i ca. 30 minutter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *