Fiskegrateng er bestandig populært å sette på middagsbordet hos oss, og det tror jeg det er i mange andre hjem også.

I denne versjonen tilsetter jeg en god mengde chilipaste for å få en liten vri på klassikeren. Chilipaste får du kjøpt i vanlige dagligvarebutikker og i innvandrerbutikker. Du kan også bruke finhakket, fersk chili.

Laksegrateng med chilipaste

Laksegrateng med chilipaste

Dette trenger du for å lage laksegrateng til 4 personer
250 g pastaskruer eller makaroni
30 g smør
25 g hvetemel
3 dl melk
1 dl kokevann fra pastaen
1–2 ts chilipaste eller 1–2 finhakket fersk chili
100 g smaksrik hvitost
1 potte basilikum
½–1 ts Maldonsalt
nykvernet pepper
400 g laks
2–3 ss brødrasp – bruk gjerne tørkede brød- eller loffrester

grønnsalat til servering

Sett på grillelementet på stekeovnen på 230 grader.

Kok pastaen etter anvisning på pakken i godt saltet vann. Hell den over i et dørslag når den er ferdigkokt. Ta vare på 1 dl av kokevannet.

Smelt smøret i en kasserolle og rør inn hvetemelet. Rør så inn melken og kokevannet til du får en jevn og fin hvit saus. Chilipasten jeg bruker, er ganske sterk, og jeg bruker minst 2 teskjeer av den. Så er jeg glad i forholdsvis sterk mat. Ta mengde etter egen smak. Rør chilipaste, eller finhakket chili, i sausen. Riv hvitosten og rør inn ¾ av den også. Hakk opp basilikumen og rør den inn før du til slutt smaker til med salt og pepper.

Skjær laksen i terninger på ca. 2 ½ x 2 ½ cm.

Rør sammen pastaen, sausen og laksen og ha det over i en ildfast form. Kasserollene mine går også i stekeovnen, så jeg bruker bare den jeg akkurat lagde sausen i.

Fordel brødraspet og resten av osten på toppen og sett formen i stekeovnen. Stek til du har fått en sprø og gyllenbrun skorpe. Det tar 10–12 minutter.

Server gratengen med en salat til.

Laksegrateng med chilipaste  Laksegrateng med chilipasteLaksegrateng med chilipaste Laksegrateng med chilipaste

God middag!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *