De beste grønnsakene kommer fra Hvaler!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

De beste grønnsakene kommer fra Hvaler!

Jeg har gjort én av de store nybegynnerfeilene når det kommer til grønnsaksdyrking! Jeg hadde i grunn skjønt det før jeg reiste på besøk til Korsvold Gård på Kirkøy på Hvaler også, men fikk det klart og tydelig bekreftet av en av de aller beste på økologisk grønnsaksdyrking her til lands, Else Skålvoll Thorenfeldt, da jeg spurte henne om hvilke råd hun hadde å gi til den som har lyst til å begynne med litt grønnsaksdyrking i det små. «Så 8-10 salatplanter av gangen og så hver 14. dag», var hennes klare oppfordring. Jeg smilte bare og noterte, og sa ikke et ord om at jeg fikk alle mine salater i jorden samtidig. Nå må vi spise veldig mye salat hjemme hos oss den kommende uken – alt er jo ferdig nå!

Nok om meg og mine spede grønnsaker, og tilbake til Hvaler. For der er det en liten eventyrhistorie som har skjedd. Ikke av typen hvor man svinger tryllestaven, for her har det blitt tatt riktig så mange ordentlige spadetak, men definitivt med eventyrlige resultater.

I 2003 pakket Else, mannen Dag og de tre guttene sammen snippeskene og flyttet fra et stort hus i Oslo til et lite hus på Hvaler. Her skulle de leve det gode livet på landet, dyrke økologiske grønnsaker på den 7 mål store tomten og få frem hvilepulsen.

Det aner meg at den hvilepulsen kun er tilstede noen få timer midt på natten, for med fokus på det naturlige og de gode smakene, er Korsvold Gård nå faste leverandører av både grønnsaker, kjøtt fra både kjøttfe og sau, og egg til hovedstadens aller beste restauranter. Når Esben Holmboe Bang skulle åpne Maaemo, var Korsvold Gård den aller første leverandøren han tok kontakt med. Ryktet om at enhver råvare som kommer herfra er behandlet med den aller største kjærlighet og respekt, hadde nådd stjernekokken.

De beste grønnsakene kommer fra Hvaler! De beste grønnsakene kommer fra Hvaler!

22 ulike slag med tomater og 12 ulike chilisorter vokser i drivhuset. 

De beste grønnsakene kommer fra Hvaler!

De beste grønnsakene kommer fra Hvaler!

3 mål med kjøkkenhage har vokst til 13 mål med grønnsaksdyrking og 280 mål med gress og beite til dyrene. 5 høner har blitt til 220 og dyreparken har også vokst til nesten 80 vinterfôrede gammelnorske spælsauer og 8 Dexterkyr.

Jeg må si litt om hønene på Korsvold Gård (her kan du se hva som skjedde med de fire hønene hjemme hos oss), for de har et mobilt hønsehus! For å kunne gi hønene det beste gresset å spise på, flyttes hønsehuset rundt på ulike steder. 8 dager på ett sted, til hønene har fått spist opp gress og beite, før hus – med tilhørende gjerde rundt hele hønsegården, fôringsbrett og hele sulamitten – blir flyttet til neste sted. Genialt!

Nå i juli står Else på torget på Skjærhalden på Hvaler hver lørdag formiddag for å selge de ferskeste og mest smakfulle grønnsakene og eggene du kan tenke. Og fra 8. august og stort sett hver lørdag til ut oktober er det Bondens Marked i Oslo som er stedet å være dersom du vil handle. 22 ulike tomatsorter er det å velge mellom – det er ikke sikkert at alle sortene er modne samtidig – og 12 forskjellige chilislag. Frilandsagurk, bønner, rotgrønnsaker, fennikel, ja alt av godt fra kjøkkenhagen du kan tenke deg, høster Else forsiktig og tar med seg til markeds. Som kunde gjelder det å være tidlig ute, for det bruker å bli utsolgt for alt!

De beste grønnsakene kommer fra Hvaler!

De beste grønnsakene kommer fra Hvaler!

Rundt om på hele eiendommen henger det drøssevis av fuglekasser. Og de er der for å tiltrekke seg fugler. Og fuglene, de spiser innsekter, som igjen gjør at færre insekter spiser på grønnsakene. Nå må jeg sitere Else: «Får du en god balanse mellom antall husdyr, mangfold av vekster, «gode» og «dårlige» insekter, så ordner naturen mye opp selv. Målet er å oppnå et økosystem innen hagen, balkongen eller åkeren din.» Da har vi lært det, så vil du også drive økologisk, i stort eller smått, er det bare å snekre fuglekasser.

De beste grønnsakene kommer fra Hvaler! De beste grønnsakene kommer fra Hvaler!

Agurkurt – kan både nytes i munnen og med det blotte øye. 

De beste grønnsakene kommer fra Hvaler!

De bygde nytt fjøs og lager i fjor sommer. Med treverk fra Svenneby Sag og Høvleri i Spydeberg. 

De beste grønnsakene kommer fra Hvaler!

Klosterbønner. 

De beste grønnsakene kommer fra Hvaler! De beste grønnsakene kommer fra Hvaler! De beste grønnsakene kommer fra Hvaler! De beste grønnsakene kommer fra Hvaler!

Fennikel. 

De beste grønnsakene kommer fra Hvaler!

Her får jeg smake årets første gulrot. Den var bitteliten. «Vi ligger 3 uker etter normalen», sier Else. 

De beste grønnsakene kommer fra Hvaler!

De beste grønnsakene kommer fra Hvaler!

Idyll!

De beste grønnsakene kommer fra Hvaler!

Else har et aldri så lite hjertesukk når vi står og ser utover de nyslåtte jordene (se åpningsbildet også). For midt utpå åkeren er to mennesker ute og går, og det er ikke Else spesielt glad i. «Kan du ikke skrive at man ikke skal gå tvers over åkeren til bonden – nyslått eller uslått gress?» spør hun, så da viderebringer jeg den oppfordringen fra damen som leverer råvarer til de beste restaurantene her til lands.

Alle bildene er tatt av Øystein, mannen min. Sjekk ut den nye, fine bloggen hans her!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon