Smultringer

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Smultringer

En av de virkelig store juleklassikerne er smultringer! Jeg var skrekkslagen første gang jeg skulle lage det. Da skulle jeg til og med lage dem for et magasin. Det var smultkokingen som satte frykten i gang. Skikkelig skumle saker. Tenkte jeg da.

Men, så viste det seg, når jeg først satte i gang, at det var riktig så greit. Så her kommer et ord fra meg til deg som tenker som jeg gjorde før: Kjør på! Å lage sultringer er mye enklere enn du innbiller deg!

Det er imidlertid to ting som er veldig viktig når vi har med smultkoking å gjøre: Ha bestandig et lokk, som passer kasserollen, i nærheten. Skulle det mot formodning ta fyr, må lokket på for å stanse brannen. (Sannsynligheten for at dette skal skje er veldig, veldig liten, men bedre føre var…..) Og så må du holde vann langt unna smulten. Kombinasjonen kokende smult og vann er veldig brannfarlig.

Ferdig med de skumle advarslene og tilbake til gleden! Nystekte smultringer smaker helt fabelaktig! De er dessuten fine og fryse, og når du varmer dem opp igjen, får du den nystekte følelsen tilbake!

Smultringer

Oppskrift
gir ca. 50 smultringer

3 egg
275 g sukker
1 ½ dl kremfløte
3 dl seterrømme
700 g hvetemel
1 ½ ts hjortetakksalt
2 ts kardemomme
ca. 1½ kg smult

Ha eggene og sukkeret i en miksebolle og pisk det til eggedosis. I en annen bolle stivpisker du fløten. Rør så inn seterrømmen. Så blander du dette sammen med eggedosisen.

Bland sammen hvetemel, hjortetakksalt og kardemomme og sikt det inn i eggedosisblandingen. Rør det sammen til en deig. Ikke rør mer enn nødvendig. Dekk bakebollen med plastfolie og sett den i kjøleskapet til neste dag.

Neste dag smelter du smulten i en kasserolle eller gryte. (Husk å ha et lokk i nærheten) Del deigen opp i mindre biter. Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet. Del deigen i mindre deler og kjevle den ut til den blir ca. 1 cm tykk. Løft litt på deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Bruk en smultringutstikker til å stikke ut smultringene.

For å sjekke om smulten er passe varm, stikker du i håndtaket på en tresleiv. Freser det rundt det, er smulten passe.

Stek 4-5 smultringer om gangen. Stek dem gyllenbrune på begge sider. Ta den opp med en pinne og la dem renne av på en bakerist kledd med kjøkkenpapir.

Prøv å hold så jevn temperatur på smulten som mulig under stekingen. Det er da du får det beste resultatet.

Smultringer

God bakst!

 

 

 

4 kommentarer til “Smultringer”

  1. Jeg lager fuglemat av smultet. Kjører på med diverse frø og nøtter og fyller muffinsformer med blandingen. Legger en tråd oppi – og henger opp massevis av mat/pynt til småfuglene i epletrær i hagen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon