Karamellisert eplekake

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Karamellisert eplekake

Her like før jul fikk jeg en stor pose med vinterepler levert på døra. Og i alt julerushet har posen blitt liggende på en hylle i kjøleskapet. Nå kjente jeg at tiden var moden for å bruke opp noen av dem.

Vinterepler er faste i kjøttet og forholdsvis syrlige i smaken. Ja, prøver du å ta et vintereple hvis du skulle finne på å gå på epleslang, vil du nok bli skuffet. For vintereplene er definitivt ikke på sitt beste på epletreet i august.

Originalen til denne eplekaken har jeg fra en utgave av matbladet Gourmet utgitt i 1999. Kaken er definitivt verdt å ta frem igjen i 2016!

 

Karamellisert eplekake

Oppskrift på karamellisert eplekake med krydder
6-8 faste epler – rundt 1 kg
200 g romtemperert smør
400 g sukker
1 ts vaniljesukker
2 ½ dl kremfløte
2 store egg
175 g hvetemel
1 ¼ ts kanel
1 ts malt ingefær
1 ts bakepulver
¼ ts natron
1 dl rømme

Smør en rundform på 22 cm i diameter med formfett eller smør. Kle formen med aluminiumsfolie på utsiden. Kle et stekebrett med bakepapir.

Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.

Fjern kjernehuset på eplene og skrell dem. Del dem i to og del så hver halvdel i tre båter. Smelt 50 gram av smøret i en stekepanne på medium varme. Ha i eplebåtene og dryss over 20 gram av sukkeret. Stek eplene til de begynner å bli lett brune og sukkeret har smeltet. Det tar 5-6 minutter. Rør forsiktig. Dryss over 30 gram med sukker til, øk varmen litt og stek videre til både eplene og sukkeret blir gyllenbrunt. Hell det over på det bakepapirkledde stekebrettet.

Sett stekepannen tilbake på varmen og smelt 50 nye gram av smøret. Tilsett 175 g av sukkeret og kok til du får en gyllenbrun karamell. Det tar 7-8 minutter. Ta stekepannen av varmen og hell i kremfløten. Vær forsiktig for dette spruter. Sett pannen tilbake på varmen og la det småkoke til du har fått en gyllenbrun og fin karamell. Du skal ha ca. 2 ½ dl karamell igjen. Du trenger ikke å måle nøyaktig, men ta det litt på øyemål.

Ha 4 ss av karamellen over i rundformen og fordel den utover bunnen. Resten av karamellen heller du over i en liten kasserolle. Du trenger ikke å skru på varmen.

Fordel eplebitene, med spissene på båtene opp, i to rundinger i formen.

Ha de siste 100 grammene av smøret og 175 grammene av sukker og vaniljesukkeret i en miksebolle og pisk det lyst og luftig. Tilsett eggene, ett og ett og pisk inn. Bland sammen hvetemel, kanel, ingefær, bakepulver og natron og ha halvparten i miksebollen. Miks det inn. Så har du i rømmen og resten av det tørre. Til slutt har du i 3/4 dl av den nå litt avkjølte karamellen og pisker alt sammen.

Hell røren over eplene i rundformen og sett den inn i stekeovnen på nederste rille. Stek kaken på denne varmen i 30 minutter. Skru varmen ned til 175 grader og stek videre i 30 minutter.

La kaken avkjøles i formen før du hvelver den over på et serveringsfat.

Varm opp resten av karamellsausen litt før servering. Ha den i en skål, så kan alle helle så mye karamellsaus over kaken som de vil.

Her har jeg gitt kaken et lite melisdryss før servering.

Karamellisert eplekake

Enjoy!

Karamellisert eplekake Karamellisert eplekake

 

 

2 kommentarer til “Karamellisert eplekake”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon