Den beste fyrstekaken!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer 15 minutter

Porsjoner: 1

Den beste fyrstekaken!

Dette er definitivt den beste fyrstekaken jeg både har laget og spist! Og tro meg; jeg har smakt mange fyrstekakebiter i mitt liv!

Det er kanskje ikke så rart at denne fyrstekaken blir akkurat så god som den blir, for dette er ORIGINALEN! Oppskriften har jeg fra en av Norges beste konditorer – Sverre Sætre – og hans bok «Det søte norske». Her skriver han om opprinnelsen for fyrstekaken, som først ble laget på Erichsens konditori i Trondheim på 1860-tallet. Sverre skriver videre at det bare var noen få på konditoriet som fikk lære seg oppskriften, og at han var så heldig å ta læretiden sin der slik at han ble innviet i hemmeligheten. Nå er konditoriet nedlagt og det er derfor han deler oppskriften i boken.

Nå deler jeg videre og sier i samme slengen: Denne MÅ du bare lage!

Bunnen og remsene over kaken er en herlig tertedeig, som jo kan være ganske så vanskelig å kjevle ut uten at det blir bare kliss. Trikset er å avkjøle deigen godt først og så kjevle den ut mellom to lag plastfolie med et godt dryss av mel.

Ingredienser

Tertedeigen
300 g hvetemel
200 g smør kjøleskapskaldt
100 g melis
1 egg kjøleskapskaldt

Mandelfyllet
220 g mandler
200 g sukker
20 g smør
1 eggeplomme(r)
1 egg
0.5 dl kremfløte

Til penslingen
1 eggeplomme(r)
1 ss vann

Slik gjør du

Ha hvetemelet i en matprosessor. Del smøret i terninger og ha både det og melisen også i matprosessoren. Kjør knivene rundt til alt er smuldret opp. Ha i egget og puls knivene akkurat nok til at du får samlet deigen. Ikke kjør knivene mer enn nødvendig.

Samle deigen sammen og del den i to, én litt større enn den andre og klapp dem forholdsvis flate. Pakk hver av dem inn i plastfolie. Legg dem i kjøleskapet i 30 minutter.

Smør en rundform eller paiform, med løs bunn, på 20 cm i diameter med formfett.

Legg to drag med plastfolie ved siden av hverandre på bakebordet og dryss over et lag med hvetemel. Legg over den største tertedeigen og dryss mel over der igjen før du legger plastfolie over der igjen.

Kjevle ut til den blir 3-4 mm tykk. Løft på plastfolien innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast og dryss eventuelt på litt mer mel. Vend også på hele bunnen sånn at undersiden kommer opp.

Ta av plastfolien over tertedeigen og børst vekk overflødig mel. Vend deigen så over i den smurte formen. Det er lett å gjøre når du nå har plastfolien å holde i. Og det er kjekt å ha den når du nå også skal klemme deigen på plass i formen. Ta så av plastfolien og børst vekk overflødig mel.

Sett formen i kjøleskapet i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 170 grader over- og undervarme.

Ha mandlene og sukkeret i matprosessoren og kjør rundt til det har blitt helt smulete. Smelt smøret og ha det i. Så har du til slutt i eggeplommen, egget og kremfløtem og kjører det sammen til du får en tykk og fin mandelmasse.

Ta paiformen ut av kjøleskapet og hell i mandelmassen.

Kjevle ut den andre delen av tertedeigen og skjær den i strimler som er ca. 1 ½ cm brede. Lag flettemønster over mandelmassen og legg en kant rundt det hele.

Stek kaken på nederste rille i ca. 50 minutter.

La kaken avkjøles før du forsiktig tar av formen.

God fornøyelse!

6 kommentarer til “Den beste fyrstekaken!”

    • Hei Chris! Det går veldig fint med en form på 22 cm. Den blir litt lavere, men fremdeles riktig så staselig. God bakst!

  1. Deigen funket fint, makronfyllet også. Men å lage flettemønster oppå derimot😅…. Så neste gang blir det nok bare at jeg legger hele remser på kryss over hverandre 😊 ikke over og under.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon