Saftig grovbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Saftig grovbrød

Hjemme hos oss går det i rykk og napp om det bakes brød eller ikke. Når dagene er veldig travle, er det nok ikke brødbaking som står øverst på listen over aktiviteter som blir prioritert. Da har jeg mye lettere for å bake rundstykker, uten at jeg egentlig har noen god grunn for det. For det må jo sies i samme åndedrett at det er ikke mye som smaker bedre enn en skive med nystekt brød med smør og syltetøy på. Nam!

For å få et brød som ikke smuler alt for mye, er det lurt å elte deigen ganske lenge. Eltingen styrker glutenet i melet, som igjen gjør at deigen blir mer smidig å jobbe med, og at brødet ikke drysser så mye når det er ferdigstekt.

Denne oppskriften er nok til to store brød, lagd i hver sin 2-liters form.

Saftig grovbrød

Oppskrift på saftige grovbrød
2 brød lagd i 2-liters former

500 g hvetemel
450 g fullkornshvetemel
200 g fin sammal rug
1 ½ ts salt
50 g linfrø
1 pk gjær, tørr eller fersk
8 dl vann, ca. 30 grader

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den bare rett oppi bakebollen den også. Hell i vannet og sett mikseren på den laveste hastigheten. Elt deigen i 15-18 minutter.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i ca. 1 time. Til den blir rundt dobbelt så stor. Smør to brødformer på 2 liter hver, med olje eller smør.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og kna deigen sammen en gang før du deler den i to like store deler. Rull dem ut til brød og plasser dem i brødformene. Jeg bruker å klappe til brødene når jeg har plassert dem. Her har jeg også drysset over litt hvetemel.

Dekk formene med plastfolie eller en kjøkkenklut og la brødene etterheve til de kommer over kanten på brødformen. Det tar rundt 40 minutter. Skru samtidig på stekeovnen på 200 grader varmluft.

Stek brødene i 45-50 minutter. Den enkleste måten å finne ut om brødene er gjennomstekte på, er å putte et steketermometer midt i det ene brødet, når du tror de er ferdig stekte. Brødet skal ha en kjernetemperatur på 98-99 grader.

Du kan også bare ta brødet ut av brødformen og kakke på undersiden av det. Får du en hul lyd, er brødene ferdig.

La brødene avkjøles på en bakerist.

Saftig grovbrød

Saftig grovbrød

Saftig grovbrød

God bakst!

 

 

19 kommentarer til “Saftig grovbrød”

 1. Veldig godt brød, men det ble litt smulete. Kan grunnen være at de ble hevet for mye i formen før steking?

 2. Gode brød, men misvisende for en nybegynner når det står «2 liters former». Trodde det skulle være 2- liters former….. Brødene ble litt lave…..

  • Hei Ragnhild! Disse brødene er laget i former som rommer 2 liter hver, så da var det kanskje noe annet som gjorde at brødene ble litt små. Ønsker deg masse lykke til videre med bakingen 🙂

  • Hei Malin! Jeg steker dem på varmluft, og da spiller det ingen rolle hvor i stekeovnen de står. Ønsker du heller å bruke over- og undervarme, skrur du opp temperaturen med 10-15 grader og plasserer brødene på nederste rille 🙂

 3. Hei, og først takk for mange fine og gode oppskrifter😀
  Jeg har prøvd å bake dette brødet og det blir fantastisk godt. Det jeg lurer på er hvorfor du ikke har olje i brøda? Jeg har alltid hatt det og tok i en dæsj for sikkerhets skyld, trudde det var en forglemmelse i oppskriften😉 Dersom det er helt unødvendig og ikke har noe å si for resultatet så skal jeg også kutte det ut😊

  • Hei Jill Arild! Jeg lærte av Morten Schakenda – bakeren i Lom – da jeg var på bakekurs hos han, at brødene faktisk blir fortere tørre når de inneholder olje. Jeg har egentlig ikke forsket noe særlig på det, men bare sluttet med det etter det – på de aller fleste brødene jeg baker. Og jeg synes det funker helt fint. Når det er sagt, er det ingenting i veien for å tilsette en liten dæsj om man vil det 🙂

  • Hei Ingvild. Det finnes et eget mel som heter fullkornshvetemel. Det er et helt finmalt mel lagd av hele koret. Men du kan også bruke fint sammalt mel.

 4. De første gangene jeg bakte brød gikk alt fint. Den siste tiden blir brøene fine, men på slutten av brøet ( ca 1/4 brød i gjen) blir det klinete i mitten av brøet. Hva gjør jeg feil?

  • Det høres ut som om brødet ikke er helt gjennomstekt, Odd! Det kan være lurt å stikke et steketermometer midt i brødet på slutten av steketiden for å sjekke kjernetemperaturen. Brødet bør ha en kjernetemperatur på 97-98 grader før du tar det ut av stekeovnen.
   Fortsatt god bakst!

  • Hei Linda!
   Nei, det kan du ikke gjøre. Du kan bytte ut litt av det, men havremel har ikke gluten og vil ikke heve på samme måte. Skal du bruke havremel, må du bruke en helt annen oppskrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon