Saftig rugbrød med gulrøtter, chiafrø og solsikkekjerner

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Saftig rugbrød med gulrøtter, chiafrø og solsikkekjerner

Etter at jeg begynte å elte brøddeigene mine skikkelig lenge – med unntak av de eltefrie variantene som ikke eltes i det hele tatt, men har en lang hevetid – slipper jeg at brødene smuler! Det tok sine år før jeg skjønte sammenhengen mellom eltetid og smuling, men den er definitivt tilstede. Jeg elter dessuten annerledes nå enn jeg gjorde tidligere. Nå bruker jeg stort sett bestandig laveste hastighet på kjøkkenmaskinen, så får den heller gå mange minutter.

Jeg elsker dette rugbrødet! Det er ikke et rent rugbrød, men en lik mengde sammalt rugmel som vanlig hvetemel. Og med litt havregryn i tillegg. Og så bruker jeg revet gulrot i brødet. Ganske mye også, og da jeg tok disse bildene, brukte jeg både gul, oransje og lilla gulrot. Det er derfor du kan se lilla flekker i brødet.

Denne oppskriften er til 2 ganske store brød. Jeg bruker brødformer som er 2 liter, men som du kan se på bildene, har brødene gått godt over formene. Har du en vanlig Kitchen Aid kjøkkenmaskin (eller tilsvarende stor) er denne deigen litt for stor for maskinen din. For å tilpasse den maskinen, ganger du alt med 0,75. Det blir fremdeles passe i to brødformer.

God bakst til deg!

rugbrød

Oppskrift på rugbrød med gulrot, frø og kjerner
til 2 ganske store brød

625 g fint sammalt rugmel
625 g hvetemel
100 g havregryn
2 ts salt
25 g knuste linfrø
75 g solsikkekjerner
50 g gresskarkjerner
25 g chiafrø (du finner det i de fleste dagligvarebutikker)
200 g gulrot (2-3 ferdig skrellede gulrøtter)
1 pk gjær, fersk eller tørr
5 dl skummet kulturmelk
5 dl vann

Ha alle ingrediensene i en stor miksebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den i sammen med resten ev ingrediensene. Gulrøttene river du på den grove siden av rivjernet.

Sett i eltekroken og elt deigen på laveste hastighet i 20 minutter. Jeg bruker bestandig å sette på en alarmklokke. Og så sjekker jeg innom bollen noen ganger for å se til at alt ser bra ut.

Ta ut eltekroken og dekk bollen med plastfolie. La deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Smør to brødformer med olje eller formfett.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i to like store deler. Rull dem ut til brød og legg dem over i brødformene. Pensle brødene med vann og dryss over litt solsikke- og gresskarkjerner. Press dem lett ned i deigen med hånden.

Dekk brødene med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle. La dem etterheve til de har blitt nesten dobbelt så store, det tar som regel et sted mellom 35 og 50 minutter.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Stek brødene i ca. 1 time. Du kan ta et brød ut av brødoformen og kakke på undersiden av det for å høre om du får en hul lyd. Får du det, er brødet ferdig. Du kan også stikke et steketermometer i brødet for å sjekke kjernetemperaturen. Den skal være 97-98 grader.

Baker du litt mindre brød (altså at du har ganget opp med 0,75) vil steketiden være litt kortere.

Ta brødene ut av brødformene og legg dem over på en bakerist til avkjøling.

God brødbaking!

saftige og gode rugbrød

rugbrød med solsikkerkjerner

hjemmelagde rugbrød

 

 

 

 

10 kommentarer til “Saftig rugbrød med gulrøtter, chiafrø og solsikkekjerner”

    • Hei Mona! Hvis du steker med varmluft, spiller det ikke noen stor rolle hvor du setter brettet. Bruker du over- og undervarme, steker du på nederste rille.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon