Jeg tilhører ikke den delen av befolkningen som har fryseren full av hjemmekokt kraft. Noen ganger har jeg en boks eller to stående, men som regel er det dårlig stelt når middagen skal lages. Så da bruker jeg fond istedenfor. Du vet disse flaskene med konsentrert kraft du får kjøpt i dagligvarebutikken.

På fransk betyr fond «bunn», noe som henspeiler til hva som er igjen i bunnen av kasserollen når man koker ned en kraft. Og der ligger smakene. Jeg har bestandig en flaske med kyllingfond og en med grønnsaksfond stående i kjøleskapet, så kan jeg ha i en liten klunk når jeg lager ulik mat.

Jeg bruker fondene fra Touch of Taste. Her bruker jeg kyllingfonden til å lage en sjysaus på noen få strakser.

Vil du ha en kraftigere sjysaus – for eksempel til stekt biff – kan du bruke en kalvefond eller oksefond istedenfor. Da kan du også bytte ut litt av vannet med rødvin.

Oppskrift på sjysaus med fond
gir ca. 3 ½ dl ferdig saus

1 sjalottløk
1 ss olivenolje
¼ ts flaksalt
noen runder med pepperkvernen
4 dl kokende vann
1 ½ ss Touch of Taste kyllingfond
½ ts sukkerkulør
30 g kaldt smør

lager-sjysaus

Rens og finhakk sjalottløken og ha i en kasserolle sammen med olivenoljen, saltet og pepperen. La det surre på litt under medium varme i 2 minutter.

Har du en vannkoker, koker du opp vann der, slik at det er klart. Ha i vannet og kyllingfonden og kok opp. La det koke i 2 minutter. Tilsett nok sukkerkulør til at du får ønsket farge på sausen.

Vil du bruke sausen til litt fint, kan du gjerne sile den nå. Det gjør ikke jeg til hverdags. Da spiser jeg med glede de små løkbitene.

Del smøret i små terninger. Ta kasserollen av varmen og rør inn smørterningene. Å røre inn smøret sånn, kaller kokkene montering.

Da er det bare å servere!

sjysaus på noen minutter

 

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. Det er de som importerer Touch of Taste til Norge. 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *