Grovbrød med havregryn

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Grovbrød med havregryn

Du vet det er noe godt i vente når stekeovnen lyser og det dufter gjærbakst i hele huset! Det er jammen ikke mye som smaker bedre enn rykende varm gjærbakst, gjerne en brødskive med en god klatt smør på. Mmm!

I mange år hadde jeg problem med at brødene jeg bakte rydde sånn når vi skar skiver av dem. Det var før jeg lærte meg viktigheten av skikkelig elting. Når mel eltes, utvikles glutenet i melet, og det er dette glutenet som holder brødet sammen selv om det kommer luftbobler i det når det heves. Elter vi for lite, vil ikke bindingene bli sterke nok, og brødet ryr i stykker.

Jeg bruker bestandig kjøkkenmaskin når jeg baker brød som dette, og da lar jeg eltekroken gå rundt på laveste hastighet i 12––15 minutter. Da bruker deigen å være smidig og glatt og jeg kan kjenne at den tåler å bli dratt i uten at den rives i stykker.

Prinsippet om elting gjelder ikke når vi baker eltefrie brød og rundstykker. Da bruker vi imidlertid mye mindre gjær og så tar vi tiden til hjelp.

Havregryn både smaker godt og er bra for kroppen å spise! Den inneholder masse fiber og er rik på jern, sink, magnesium, vitamin E og vitamin B1. Den er også bra for fordøyelsen og er med på å gi en robust tarmflora. Her er det altså bare å spise på!

grovbrod-med-havregryn

Oppskrift på grovbrød med havregryn
2 brød i hver sin form på 2 liter

200 g havregryn med puffet rug og quinoa (se bilde lenger ned i saken)
100 g havremel
300 g fint sammalt hvetemel
600 g hvetemel
100 g solsikkekjerner
50 g chiafrø
1 ts salt
1 pk gjær, fersk eller tørr
8 dl vann, ca. 30 grader
½ dl havregryn til strøssel

broddeig-som-hever

Du kan bruke ren havregryn dersom de ikke har den varianten med puffet rug og quinoa i butikken du handler. Chiafrø kjøper jeg i min lokale dagligvarebutikk.

Ha alle de tørre råvarene i en eltebolle. Bruker du fersk gjær, kan du bare smuldre den oppi bollen den også. Ettersom deigen skal eltes så lenge, går det helt fint. Hell i vannet og sett kjøkkenmaskinen på den laveste hastigheten og elt deigen i 12–15 minutter.

Dekk deigen med plastfolie eller et kjøkkenklede og sett den til heving i ca. 1 time. Da skal den ha blitt ca. dobbelt så stor.

Hvelv deigen over på et lett melet bord og kna den sammen en gang før du deler den i to og ruller hver del ut vil hvert sitt brød. Pensle dem med vann og dryss over havregrynene. Klapp dem lett på plass. Legg brødene i smurte brødformer før du dekker dem til og lar dem etterheve i ca. 40 minutter. Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Sett inn brødene og senk samtidig temperaturen til 190 grader. Stek brødene i ca. 45 minutter. For å sjekke om de er gjennom stekte, kan du ta brødet ut av formen, kakke på undersiden av det og høre om det kommer en hul lyd. Gjør det det, er også brødet gjennomstekt.

Hvelv brødene ut av brødformene og la dem avkjøles på en bakerist. God bakst!

grovbrodhverdagsbrodnystekt-brod-med-smor

 

 

 

18 kommentarer til “Grovbrød med havregryn”

 1. Hei! Vi har kjøpt bakerovn som står i hagen. Har prøvd en oppskrift fra Sprossa noen ganger, men synes de blir litt tunge, har du en fin oppskrift på lager? Jeg lar de heve i runde kurver, med havregryn i bunnen. Håper på forslag! Kjempemoro å følge bloggen din!

  • Hei Marit! Så spennende med bakerovn. Du kan prøve alle de eltefrie brødene som jeg har oppskrift på – men du trenger da ikke å steke dem i en gryte. Bare heve dem i form, hvelve dem over på en bakespade og så inn i stekeovnen. God bakst!

 2. Hei! Snitter du disse brøda etter at du har etterhevet dem? Jeg er redd for at skorpa skal falle av. 😅

  • Du kan gjerne snitte dem før steking, Elisabeth. Hvis ikke vil de nok sikkert sprekke litt opp på toppen 🙂

  • Hei Anne!
   Jeg hadde en oppskrift uten gluten med i boken som heter «Elsker deig». Den har jeg aldri lagt ut på bloggen, men det kan jeg jo egentlig gjøre. Da kommer det om ikke alt for lenge 🙂

  • Hei Anne Marie! Det er faktisk en stund siden jeg har sett det i butikken, så kanskje det har forsvunnet igjen. Jeg er litt usikker på det. Jeg innbiller meg at det er på Meny jeg har kjøpt det 🙂

 3. Takk for oppskrift, måtte bare sjekke hvilken grader jeg skulle bruke, og din stemmer vel med det jeg har brukt før….nå lukter det hjemmebakt her, gleder meg på ei varm skive med Smør og honning.:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon