Dag- og natt-kake

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Dag- og natt-kake

Mørk sjokoladekake med kritthvit marengs og så et tynt lag sjokolade på toppen! Det blir dag og natt-kake eller kanskje dag- og natt-sjokoladekake. Jeg greier ikke helt å bestemme meg hva som høres best ut. Du får velge det du vil.

Hemmeligheten med å få en så stiv marengs at den holder seg på plass, som du kan se på bildene, er at du pisker eggehvitene og melisen luftig mens bollen er over kokende vann. Dette kalles sveitsisk marengs.

Jeg synes dette blir en skikkelig morsom og lekker kake. Jeg bruker en ildfast form som er ca. 30 x 20 cm.

Oppbevarer du kaken i kjøleskapet holder den seg fint i flere dager.

Oppskrift på dag- og natt-kake

Passer til en langpanne på 30 x 20 cm

Sjokoladebunnen
50 g smør
1 ts pulverkaffe
1 ss kokende vann
6 egg
100 g sukker
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
40 g bakekakao
2 ss appelsinmarmelade

Marengsen
4 eggehviter
225 g melis
¼ ts flaksalt
½ ts sitronsaft

Sjokoladetopping
30 g kakao
3 ss kokende vann
50 g melis
1 ts nøytral olje

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme og kle en ildfast form på 30 x 20 cm med bakepapir.

Smelt smøret til sjokoladebunnen og sett til side. Rør sammen pulverkaffen og det kokende vannet og sett det til side også.

Pisk eggene og sukkeret til en luftig eggedosis. Det tar 5-6 minutter. I mellomtiden blander du sammen hvetemel, bakepulver og bakekako i en bolle. Når eggedosisen er ferdig, sikter du melblandingen inn i eggedosisen og rører den inn ved hjelp av en slikkepott. Pass på at du ikke rører ut mer luft enn du trenger, så bruk store og bestemte bevegelser mens du holder på. Hell i det smeltede smøret og kaffen og rør den inn.

Hell kakerøren over i formen. Stek kaken i 18-20 minutter. Sjekk med en kakepinne om kaken er ferdig. Stikk pinnen midt i kaken. Kommer pinnen tørr ut, er den ferdig. Ta den ut og sett den på en bakerist. Smør utover appelsinmarmeladen. La kaken avkjøles helt. La den være i formen.

Kok opp vann i en kasserolle. Ha alle ingrediensene til marengsen i en bolle og sett bollen oppi kasserollen. Knekk eggehvitene én og én i et glass først, så du kan forsikre deg om at det ikke blir med noe av eggeplommene. Sett steketermometeret i bollen og visp lett til massen har blitt 70 grader. Da tar du bollen ut av kasserollen og setter den rett over i miksmasteren. Visp på full styrke til massen har blitt helt avkjølt. Det tar 10–15 minutter. Nå skal marengsen være blank og fin og kjennes litt seig i konsistensen.

Fordel det over sjokoladebunnen.

Rør sammen ingrediensene til sjokoladetoppingen og fordel den over marengsen. Jeg bruker en stekespade og en lett hånd når jeg drar sjokoladen utover.

For å få så fine stykker som jeg har på bildene, må du løfte hele kaken, inklusive bakepapiret over på en skjærefjøl. Og så må du vaske kniven mellom hver gang du skjærer, sånn at sjokoladen ikke drar seg over i marengsen.

Kos deg!

 

7 kommentarer til “Dag- og natt-kake”

  • Hei Kjellaug! Ja, det kan du sikkert. Jeg har ikke mye erfaring med glutenfritt mel, men antar at det går riktig så bra 🙂 Lykke til!

 1. Skal ikke marengsen stekes?
  Har noen prøvd å steke den igjen etterpå. Ser for leg at det hadde vært godt med krispet på toppen

  • Hei DrDaase 🙂 Ja, det er helt sikkert kjempegodt med litt lett brunet kant på toppen. Da hadde jeg brukt grillelementet i stekeovnen eller en skibrenner el.og kuttet ut sjokoladelokket på toppen 🙂

 2. Hei!
  Denne kaken ser og høres helt himmelsk ut!
  Jeg har veldig lyst til å bake denne, men lurer på om den kan bakes en dag i forveien? Vil ha den med til en jubileumsfest 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon