Kjøttkaker med ekstra kikk

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Kjøttkaker med ekstra kikk

Er skikkelig fornøyd med den overskriften! Kjøttkaker med ekstra kikk! Eller kick om du vil. Men ettersom jeg bruker KIKKoman i både kjøttkakene og sausen, passet det i grunn best å skrive kikk!

Kjøttkakene er SKIKKELIG GODE! Saftige og smakfulle, om jeg nå skal si det selv.

Soyasaus er faktisk veldig fint å bruke som smakssetter i veldig mye mer mat enn bare asiatisk mat. Soyasausen har den smaken vi kaller umami. Det er den femte smaken og betyr «velsmakende». Umamismaken er med på å gjøre hele smaksbildet rundere og bedre. Og passer altså veldig bra både i kjøttkakene og i den brune sausen.

Kjøttkakene er veldig fine å fryse, så du må gjerne lage dobbel eller trippel porsjon når du holder på. De som skal fryses, bare bruner jeg først (altså jeg trekker dem ikke ferdig i buljong), så legger jeg dem utover et stekebrett og så snart de er avkjølte legger jeg hele brettet i fryseren. Når de har fryst, legger jeg dem over i en frysepose. Genialt!

Oppskrift på kjøttkaker og brun saus med ekstra kikk

til 4 personer

Kjøttkakene – 14 stykker
1 sjalottløk
400 g karbonadedeig
200 g kjøttdeig
1 ts flaksalt eller ½ ts vanlig salt
godt med nykvernet pepper
2 egg
2-3 ss soyasaus
2 ss maisenna
1 ss lettkokt havregryn
2 dl fløte
smør og olje til steking
1 terning kyllingbuljong i vann til å trekke kjøttkakene i

Brunet løk
3 løk
3 ss olivenolje
25 g smør
1 ss sukker
2 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper

Brun saus
30 g smør
40 g hvetemel
4-5 dl utkok fra stekepannen
1 terning kyllingbuljong
2-3 ss soyasaus
½ dl matfløte
evt. sukkerkulør

kokte poteter og tyttebær til servering

Finhakk sjalottløken og ha den i en bolle samen med karbonadedeigen, kjøttdeigen og saltet. Rør det godt sammen. Du kan også bruke bare karbonadedeig dersom du vil det.

Ha i pepper, eggene, soyasausen, maisennaen og havregrynene og rør det sammen til du får en jevn og fin masse. Når du har fått det, sper du med fløten. Ta litt om gangen og rør den kraftig inn før du fortsetter.

Smelt sammen smør og olje i en stekepanne. Væt håndflatene med vann og form kjøttkaker. Du kan også bruke en isskje – samme som jeg bruker når jeg lager muffins. Brun kjøttkakene på to sider på forholdsvis høy varme.

Kok opp vann med kyllingfond og legg kjøttkakene over i kjelen etterhvert som de er ferdig brunet. La dem trekke i 10-15 minutter.

Skrell løkene og skjær dem i tynne ringer og ha i en stekepanne sammen med smøret og oljen. La løken surre på svak varme til den begynner å få farge. Det tar ca. 20 minutter. Rør inn sukkeret og stek videre i noen minutter. Smak til med salt og pepper.

Til den brune sausen smelter du smøret i en kasserolle og rører inn hvetemelet. La det brunes under omrøring i 2-3 minutter. Samtidig som dette, heller du vann i stekepannen du akkurat har stekt kjøttkakene i, og koker ut fettet som er igjen i pannen. Spe med dette i kasserollen. Rør ut klumpene. Spe på med mer vann/buljong/kraft til sausen blir passe tykk. Du kan også bruke den kraften som du trekker kjøttkakene i til sausen. Ha i soyasausen og fløten og kok opp. La sausen småkoke i 4-5 minutter. Du kan lage sausen litt mørkere ved å bruke noen dråper sukkerkulør.

Sausen bør koke i minst 4-5 minutter sånn at melsmaken forsvinner.

God middag!

2 kommentarer til “Kjøttkaker med ekstra kikk”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon