Sjokolademoussekake

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Sjokolademoussekake

Dette er en absolutt herlig dessertkake, full av massevis av sjokolade! Jeg synes at denne sjokolademoussekaken både ser skikkelig lekker ut og den smaker like godt som utseende skulle tilsi.

Selv om det ikke er store kaken – jeg lager den i en 20 cm kakeform – blir det kake til ganske mange, for dette er deilig, mektige saker.

Du kan veldig gjerne lage ferdig kaken en dag eller før servering. Det tar litt tid å lage den, for kaken må enten stå i kjøleskap eller i fryseren mellom hver operasjon, så les hele oppskriften før du setter i gang.

Sjokolademousskake med kjeksbunn og sjokoladeglasur

til 1 kake, 20 cm

Kjeksbunnen
75 g smør
150 Digestivekjeks
75 g sjokolade, 70 % kakaoinnhold

Sjokolademoussen
200 g sjokolade, ca 45 % kakaoinnhold
½ dl sterk kaffe
3 egg
5 ½ dl kremfløte

Sjokoladeglasur
1 ¼ dl fløte
175 g sjokolade, 70 % kakaoinnhold

jordbær til pynt

Finn frem en rundform på 20 cm i diameter og kle den med bakepapir i bunnen.

Smelt smøret til bunnen. Ha kjeksene og sjokoladen i en matprosessor og kjør knivene rundt til det blir smulete. Ha i det smeltede smøret og bland. Hell det over i rundformen og klapp det jevnt utover. Sett formen i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

I mellomtiden kan du lage sjokolademoussen.

Smelt sjokoladen enten i en mikrobølgeovn eller over vannbad. Har du induksjonstopp kan du også smelte sjokoladen rett i en kasserolle. La da varmen stå på 1 eller 2 på induksjonstoppen. Ikke varmere, da vil sjokoladen brenne seg. Avkjøl sjokoladen. Jeg bruker å helle sjokoladen over i en ny skål sånn at den avkjøles litt fortere. Den trenger ikke å bli iskald, men bør heller ikke være glovarm.

Lag kaffen og sett den til avkjøling.

Del eggene og rør eggeplommene inn i sjokoladen. Rør kaffen inn i sjokoladeblandingen. Eggehvitene har du i en bolle og stivpisker. Husker du trikset du lærte på skokekjøkkenet? Eggehvitene er stive nok når du kan holde bollen opp ned over hodet.

I en annen bolle pisker du kremfløten. Stopp piskingen rett før fløten har nådd maksimumsvolumet sitt. Det betyr at den er stivpisket, men at den fremdeles har litt å gå på. Det er da kremen smaker best og får den beste teksturen.

Rør ca. 1/3 av kremen inn i sjokoladeblandingen. Når det er rørt inn, er det lettere å røre inn resten av den uten at du slår ut luften av kremen.

Til slutt vender du inn de piskede eggehvitene. Da også tar du litt av massen og rører inn i sjokoladekremen før du med litt store, og bestemte, bevegelser vender inn resten av eggehvitene.

Ta rundformen ut av kjøleskapet og hell i sjokolademoussen. Kakk formen en gang eller to (ikke for hardt) i kjøkkenbenken sånn at du får ut eventuelle luftlommer. Jevn ut moussen på toppen.

Sett formen tilbake i kjøleskapet i 3 timer eller sett kaken i fryseren i 1 ½ time.

Kok opp fløten til sjokoladeglasuren. I mellomtiden hakker du opp sjokoladen og har den i en bolle. Hell over den kokende fløten. La det stå i 1 minutt eller to før du rører det sammen til en glatt og fin glasur. For å få en ekstra blank glasur, bruker jeg å kjøre stavmikseren i blandingen etter at jeg først har rørt det hele sammen til en tykk og fil glasur. Glasuren bør stå en liten stund slik at den ikke er veldig varm når du heller den over kaken. Men, den skal heller ikke rekke å tykne og stivne for mye.

Før du har glasuren på kaken, finner du frem kakefatet du skal bruke.

Det kan være lurt å føre en fileteringskniv rundt kanten av kaken før du løsner kakeringen rundt. Nå er kakebunnen så hard at det skal gå bra å løfte kaken uten kakeformbunnen og bakepapiret over på en rist. Ha gjerne et stekebrett under risten.

Fordel sjokoladeglasuren over kaken og la den renne nedover sidene. Du kan gjerne bruke en stekespade for å fordele den jevnt uover.

Nå må du være litt netthendig – noe jeg i utgangspunktet ikke er spesielt flink til – men nå skal kaken flyttes over på kakefatet. Jeg bruker å ta en ½ teskje av den sjokoladeglasuren som rant ned på stekebrettet og kline midt på kakefatet. Det får kakebunnen til å sitte fast. Så løfter du forsiktig kaken over på kakefatet, helst uten å lage fingeravtrykk i sjokoladeglasuren.

Husk at kommer det fingeravtrykk på glasuren, er det bare å pynte med friske bær akkurat der!

La kaken stå i kjøleskapet i minst 1 time før servering sånn at glasuren rekker å stivne.

Pynt med jordbær eller andre bær før servering.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Utvikling og Hosting av Sircon