Festsjokoladekake!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer + avkjøling

Porsjoner: 1

Festsjokoladekake!

Det er mandag og det er fest! Jeg blir 49 år i dag, og det feirer jeg med å finne frem en oppskrift – nesten – fra glemselen. Det vil si, jeg hadde glemt denne, men så var det en ivrig leser som instendig etterlyste oppskirften. Den har vært på bloggen tidligere, men ble fjernet for litt oppsussing. Og så har jeg helt glemt å legge den ut igjen. Tenke seg til!

Nå er den altså tilbake i rampelyset! En skikkelig herlig sjokoladekake med 4 lag, med store mengder sjokolade – som seg hør og bør i en sjokoladekake – og masse kremostfyll. Det må jo bli bra!

I oppskriften bruker jeg rundformer på 20 cm i diameter. Om du ikke har det, men har 22 cm, bruker du det istedenfor. Da blir kaken litt lavere, men blir allikevel høy og fin. Da beregner du litt kortere steketid på bunnene.

Lag gjerne kakebunnene dagen før du skal sette sammen kaken, så rekker de å sette seg.

Ingredienser

Bunnene
350 g sjokolade, 70%
350 g smør
1.5 dl sterk kaffe
325 g hvetemel
2.5 ts bakepulver
0.5 ts natron
225 g brunt sukker
300 g sukker
40 g kakaopulver
5 egg
1.25 dl skummet kulturmelk

Kremostfyllet
1 vaniljestang(-stenger) eller 1 ts ekte vaniljesukker
600 g kremost, naturell
450 g creme fraiche
675 g melis
4 ss sitronsaft

Sjokoladefyllet og -glasuren
400 g sjokolade, 70%
400 g sjokolade, 50%
2 ts honning
4.5 dl kremfløte

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 160 grader varmluft og smør 2 rundformer på 20 cm i diameter. Legg gjerne bakepapir i bunnene av formene.

Smelt sammen sjokoladen og smøret til bunnene. Tilsett kaffen og rør det hele sammen. Ha alt det tørre i en bolle og bruk en visp for å fjerne alle klumper. Visp eggene og kulturmelken lett sammen før du heller det over alt det tørre. Tilsett den smeltede sjokoladeblandingen og rør alt kjapt sammen.

Fordel røren i formene og sett dem på hvert sitt stekebrett i stekeovnen. Stek kakebunnene i ca. 1 time og 25-30 minutter. Stikk et kakepinne i bunnene for å sjekke om de er gjennomstekte. Kommer pinnen tørr ut av kaken, er kaken ferdig. Hvis ikke, steker du noen minutter til før du sjekker igjen.

Hvelv kakene over på en bakerist og la de avkjøles helt.

Del vaniljestangen til kremostfyllet i to på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i en bolle sammen med resten av ingrediensene til fyllet. Rør det sammen til du har fått ut alle klumpene. Smak til med sitronsaften slik at du får akkurat den syrlige og søte smaken som du vil ha.

Hakk opp sjokoladen til sjokoladefyllet og -glasuren og ha de i en bolle sammen med honningen. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen. Rør med en slikkepott til all sjokoladen er oppløst og du får en tykk sjokoladegrøt. Rør rundt av og til helt til blandingen er avkjølt.

Så er det klart for montering av kaken!

Del begge kakebunnene i to. Jeg synes det er lettest å få en rett og fin kake når jeg legger bunnene opp ned og så legger jeg først toppen av en ene kaken opp ned på et serveringsfat. Jeg er en skikkelig sølekopp, så jeg bruker å legge matpapir inn under bunnen sånn at jeg slipper å søle på serveringsfatet.

Fordel halve kremostfyllet over bunnen. Legg ny kakebunn over. Ha cirka halvparten av sjokoladefyllet i en miksmasterbolle og pisk det på ganske høy hastighet i ca. 5 minutter, til du ser at det har blitt luftigere. Fordel ca. halvparten av dette fyllet over kakebunnen. Så gjentar du med et lag med kremostfyll. Når siste bunn er satt på plass, fordeler du siste halvdel av den piskede sjokoladen over hele kaken. Også rundt kantene.

Sett kaken inn i kjøleskapet en stund slik at sjokoladen stivner litt. Imens pisker du resten av sjokoladeglasuren. Miksmasteren greier ikke å piske alt på en gang, så det er derfor jeg deler  opp piskingen.

Fordel resten av sjokoladeglasuren rundt hele kaken. Pynt eventuelt med noe fin kakepynt. Fordi kaken er så høy, må du skjære ganske så smale stykker av kaken ved servering.

God baking og god fest!

17 kommentarer til “Festsjokoladekake!”

 1. Gratulerer hjerteligst med dagen! Tenk hva du har opplevd og oppnaatt I disse 49 aar! Storartet! Nyt det, det er deg vel verd.
  God klem, Ingrid

 2. Gratulerer med overstått! 😊 Denne såg heit magisk ut! Kan ein halvere oppskrifta og bruke det to former på 22 cm? I syns det var litt mykje med 3, sjølv om den såg digg ut.

  • Takk for det, Jeanette! Ja, du kan gjerne halvere alt. Da kan du lage enda mindre enn halvparten av sjokoladekremen 🙂

  • Hei Jeanette!
   Ja, du kan gjerne halvere oppskriften 🙂 Du bruker mindre enn halvparten av sjokoladeglasuren dersom du bare har to bunner, og ikke fire, som det er her 🙂

 3. Hei du,
  Gratulerer med vel overstått.
  Det er så kos å følge deg på bloggen.
  Masse gode oppdkrifter og tips🍀😘

  • Så bra, Gerd! Ja, det går sikkert bra. Jeg har ikke mye erfaring med glutenfritt mel, men har skjønt såpass at det bruker å være ganske greit å bare bytte ut i vanlige kaker.

  • Hei Gerd Tove! Når du steker på varmluft er det det samme hvor i stekeovnen bunnene står. Og steketiden betyr at bunnene skal stekes et sted mellom 1 time og 25 minutter og 1 time og 30 minutter. 🙂

  • Hei, skjønner ikke hva jeg gjør feil🤔 får ikke ostekremen slik at den holder seg på kaken,, flyter gjør den. Har nå tilsatt gelatinpulver,, og venter.
   Takker for svar.🙃🙃

 4. En fantastisk kake, men oppskriften var » gedigen» . Når jeg brukte 20 cm kakeformer måtte jeg holde tilbake ca 1/3 av både kake og krem, men det ble jo en god «ekstrakake» til kokken med familie da;-)) Gleder oss til å ha den med til fadderbarnet sin konfirmasjon i morgen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon