Sjokolademoussekake med Dumle

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time

Porsjoner: 1

Sjokolademoussekake med Dumle

Herlighet, folkens! Dette smaker altså så godt! Skikkelig kraftig og mektig i smaken – akkurat sånn som en sjokolademousse skal smake.

Sjokolademoussekake er en skikkelig festkake, spør du meg, som passer både på kakebordet og hvis du vil servere en kake til dessert. Den skal helst lages ferdig dagen før servering, og det er jo bestandig bra hvis det er selskapeligheter på gang. Alt som er gjort, er jo tross alt gjort!

I tillegg til å pynte denne sjokolademoussekaken med Dumle smelter jeg også Dumle og har i selve moussen. Akkurat nok til at det blir en liten antydning til den gode karamellsmaken i moussen.

Husk å les gjennom hele oppskriften godt før du starter på kaken, så har du oversikten. Lykke til og god bakst!

Ingredienser

Mandelbunnen
150 g mandler kan bruke hasselnøtter
30 g kakao
4 eggehvite(r)
150 g sukker

Sjokolademoussen
100 g dumle 14 stk
200 g mørk sjokolade
4 egg
4 plate(r) gelatin
1 dl h-melk
1 ts pulverkaffe
100 g sukker
5 dl kremfløte

Pynten
125 g dumle 20 stk
jordbær

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme og smør en rundform på 24 cm. Legg bakepapir i bunnen.

Kjør mandlene i en matprosessor til de blir helt finsmulete. Ha i kakaoen og kjør knivene til det er godt blandet sammen.

Ha eggehvitene i en skinnenende ren miksebolle og pisk til det begynner å bli hvite topper. Tilsett sukkeret i en tynn stråle og pisk til du får en helt blank og glatt marengs.

Ha i mandlene og vend det hele sammen med en slikkepott. Jeg bruker bestandig store, kontante bevegelser når jeg gjør dette sånn at jeg ikke rører ut all luften som jeg akkurat har pisket inn i eggehvitene.

Hell massen over i rundformen og glatt den jevnt utover. Stek mandelbunnen i 25-30 minutter. Bunnen er ferdig når den begynner å løsne fra kanten rundt.

Ta ut bunnen og sett formen på en bakerist til avkjøling. Kakeringen skal fortsatt være på.

Kakebunnen må være helt avkjølt før du har over sjokolademoussen, så beregn starttiden for når du starter å lage den ut fra det.

Del Dumlen i småbiter og finhakk den mørke sjokoladen. Legg det til side hver for seg. Del eggene sånn at du får eggehvitene og -plommene hver for seg. Og legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann.

Ha melken og pulverkaffen i en kasserolle og kok opp. Ha i Dumlebitene og rør til de er helt oppløst. Det krever litt røring, og om du ikke greier å få alt til å smelte i første omgang, skrur du på varmen igjen for å varme melken. Når all Dumlen er smeltet inn (og du har slått av varmen om den er påslått igjen), klemmer du vannet ut av gelatinplatene og rører dem inn før du har du i resten av sjokoladen.

Rør inn én og én eggeplomme og sett blandingen tilside.

Pisk eggehvitene og sukkeret til en blank marengs. Bruk samme fremgangsmåte som for kakebunnen. Ha marengsen over i en annen bolle og hell kremfløten i miksebollen. Pisk til en luftig krem. Hell den avkjølte sjokoladeblandingen over i kremen og bland det sammen med en slikkepott. Bruk store bevegelser sånn at du ikke rører ut luften.

Ha litt av marengsen og rør den inn først før du har i resten og blander godt.

Hell moussen over kakebunnen og glatt den ut på toppen. Sett formen i kjøleskapet i minst 4 timer. Gjerne over natten.

Legg to Dumler i fryseboksen.

For å løsne kakeringen fra moussen kan du enten bruke en skibrenner for å FORSIKTIG varme opp ringen rundt det hele. Eller du kan varme en stor klut med helt kokvarmt vann, vri den godt opp og så legge den rundt kakaringen. Gjenta til du har kommet helt rundt. Så løsner du forsiktig opp kakeringen.

Det store faremomentet er nå når du skal få kaken over på et serveringsfat. Jeg bruker to store stekespader for å løfte kaken forsiktig opp på to sider. Så drar jeg både kakebunnen og bakepapiret forriktig av kaken samtidig som jeg lar centimeter etter centimeter komme ned på serveringsfatet.

Fordel 16 Dumler fint rundt hele kaken. Det blir perfekt store kakestykker til servering. Ta ut de to Dumlene som ligger i frysreen og finhakk dem. Del resten av Dumlene i små terninger.

Del jordbærene i to og dander i en haug midt på kaken. Fordel over Dumleterningene. De finhakkede Dumlene drysser du over kaken til slutt.

Vil du ha finest mulig kakestykker, bruker du en skikkelig kokkekniv når du deler opp, og du tørker av den mellom gver gang du skjærer.

Nyt!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

2 kommentarer til “Sjokolademoussekake med Dumle”

  1. Hei, lurte på om det går an å bruke agar agar på denne oppskriften? Evt. Hvor mye agar agar tilsvarer 4 gelatin plater?

    • Hei Nuriye! Det er godt mulig. Jeg har ingen erfaring i å bruke agar agar, så da må du Google for å finne ut hvor mye du må bruke for å erstatte gelatinplatene. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon