Eplepai med vaniljekrem

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Eplepai med vaniljekrem

Herlighet, folkens! Denne lekre eplepaien MÅ dere lage! For den er altså akkurat så god som en knallgod eplepai skal være! Herlig sprø paibunn, søt, tykk og god vaniljekrem og så massevis av tynne epleskiver pent plassert i sirkler oppi vaniljekremen. NAM!

Lag veldig gjerne din egen hjemmelagde vaniljekrem til denne eplepaien! Da blir paien best, og det å lage vaniljekrem er riktig så enkelt. Eggehvitene som du ikke får brukt, kan du enten fryse ned eller du kan lage rosa pikekyss.

Denne paideigen er et skikkelig sikkerstikk! Den funker i alle slags paier – både søte og salte – blir bestandig sprø og er god å kjevle ut.

Jeg bruker også paideigen i denne plomme- og bjærnebærpaien og denne herlige høstpaien med kantareller og bacon.

Jeg vet det er litt mange steg med denne paibunnen, med hviling og forsteking og greier, men stol på meg: det vil være verdt hvert eneste minutt du bruker på den! Den blir så god når den er ferdig!

Eplepai med vaniljekrem

Paideig
175 g hvetemel
½ ts salt
125 g kjøleskapskaldt smør
2-3 ss iskaldt vann

Vaniljekrem
4 eggeplommer
4 dl H-melk
100 g sukker
1 ts ekte vaniljesukker eller ½ vaniljestang
30 g maisenna

Resten av paien
2-3 røde epler
1 grønt eple
1-2 ss brunt demerarasukker

Paibunnen
Ha hvetemelet og saltet i en food processor. Del smøret i små terninger og ha i. Kjør knivene rundt til smøret er smuldret opp. Ha i halvparten av vannet og kjør knivene rundt. Har du en pulsknapp, bruker du den. For å få en paideig som ikke krymper når den stekes, gjelder det nemlig å arbeide minst mulig med den, så kjør knivene så lite som mulig etter av vannet er tilsatt. Ha i nok vann til at du greier å samle deigen til en klump.

Ta ut deigen, klapp den sammen til en flat sirkel og pakk den i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i 30 minutter.

Ligger deigen i kjøleskapet lengre enn 30 minutter, rekker den å bli så hard at det er lurt å ta den ut ca. 10 minutter før du starter å kjevle den.

Smør en paiform med olje eller formfett. Bruk gjerne en form med løs bunn slik at du kan ta ut paien når den er stekt. Her bruker jeg en paiform som er 25 cm i diameter.

Jeg bruker å kjevle ut paideig mellom to lag med plastfolie. Da legger jeg to lengder med folie ved siden av hverandre, drysser på et tynt lag med hvetemel, legger på paideigen, så et dryss med hvetemel igjen før jeg legger to nye lenger med plastfolie over.

Kjevle ut deigen til den blir stor nok til å dekke paiforma og helt over kanten. Snu og vend på plastfolien og deigen innimellom for å forsikre deg om at deigen ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer mel.

Fjern plastfolien på den ene siden og legg bunnen over i forma, med folien opp. Løft på deigen og folien og sikre deg at den går helt ned i kantene. Fjern plastfolien.

Sett paiformen i kjøleskapet i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 190 grader, varmluft.

Skjær av paideigen som går over paiformen. Prikk bunnen med en gaffel før du legger et bakepapir i bunnen og fyller på med tørkede erter, grovt salt eller noe annet som gir tyngde.

Stek bunnen i 15 minutter. Ta ut tyngden og bakepapiret og stek bunnen i 5 minutter til. Ta den ut av stekeovnen.

Vaniljekremen
Ha alle ingrediensene til vaniljekremen i en tykkbunnet kjele, gjerne en med slippbelegg, og la det koke opp. Bruker du vaniljestang, skraper du ut frøene og har både frø og stang i kjelen. Bruk forholdvis svak varme og rør godt i bunnen hele tiden. La vaniljekremen koke i 30-40 sekunder. Hell den over i en bolle eller ha den rett over i den forstekte paibunnen. Ta ut vaniljestangen.

Resten av paien
Skjær eplene i helt tynne skiver. Jeg har en mandolin som jeg bruker til dette, men det går fint å bruke kniv også. Hele skiver deler jeg i to sånn at jeg får halvsirkler.

Fordel vaniljekremen i det forstekte paiskallet. Legg så epleskivene, med skallet opp, i sirkler rundt i hele paiformen. Start ytterst og jobb deg innover. Her har jeg først tatt noen runder med røde epleskiver før jeg tar to runder med grønne epleskiver og så røde igjen.

Dryss over brunt demerarasukker, det er brunt løssukker.

Sett kaken tilbake i stekeovnen og stek den i 25 minutter.

La den avkjøles på en bakerist. Her har jeg drysset litt melis over før jeg serverer eplepaien lunken.

Gled deg!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon