Langtidskokt høyrygg med grønnsaker, saus og potetstappe

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 3 timer

Porsjoner: 6

Langtidskokt høyrygg med grønnsaker, saus og potetstappe

Du vet at du har lyktes med middagen når kjøttet nærmest smelter på tungen og det blir stille rundt bordet. Ingen har tid til å snakke. Alle må slurpe!

Og det er store muligheter for at akkurat det kommer til å skje når du lar noen høyryggstykker koke i god kraft i 3 timer! Jeg bare elsker mat som dette!

Høyrygg kommer fra øverst oppe på ryggen av et storfe. Fordi det er fra en del av dyret som har vært mye i bevegelse, er det mye bindevev i kjøttet. Men det betyr også at når du lar det få god tid i varmen – enten med å langtissteke det på lav varme eller langtidskoke det – får du et supersaftig kjøtt og du får en knallgod kraft. Iallfall om du tar med beinene i kokeprosessen.

Ingredienser

Langtidskokt høyrygg
2 kg høyrygg
3 ss hvetemel
5 ss olivenolje til steking
10 sjalottløk
6 gulrot/gulrøtter
1 flaske lyst øl
4 dl vann nok til å dekke ingrediensene i kjelen
1.5 ts salt
nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
4 maisenna for den brune sausen
3 ss soyasaus

Mandelpotetstappen
1.25 kg potet
40 g smør
1.5 dl melk
flaksalt
1 ts fru timians provencekrydder

Slik gjør du

Finn frem en stor gryte. Aller helst en som du kan sette i stekeovnen. Jeg bruker bestandig å lage grytene mine i stekeovnen, men det går fint å la de småkoke på kokeplaten også.

Sett stekeovnen på 125 grader.

La kjøttet være i ganske store biter under kokingen. Gjerne på 10 x 7 – 10 x 8 cm. Ha hvetemel på en tallerken og dypp kjøttbitene i slik at de får et tynt lag med mel over det hele.

Varm 2 ss av oljen i en stekepanne og brun bitene på høy varme. Ha i mer olje og gjenta med resten i så mange runder som trengs. Legg kjøttet over i gryten etterhvert.

Skrell løkene gulrøttene. Løkene deler du enten i 2 eller 4 og gulrøttene i skiver på ca. 2 cm. Ha det i gryten. Hell over ølet og nok vann til at det går akkurat over kjøttet. Ha over salt, pepper og oregano. Du kan gjerne bruke bare 1 ts salt nå først og så smake deg til når kjøttet har fått kokt i ca. 1 time.

Kok opp gryten før du setter på et lokk og setter hele gryten i stekeovnen de kommende 2 ½-3½ timene. Ta gjerne av lokket og stikk i en teskje etter en stund for å smake om det er ca. passe salt.

Ta ut gryten og ta både kjøttbitene og grønnsakene over i en bolle. Sil kraften over i en bolle, tørk vekk eventuelle rester som ligger oppe på kanten av gryten før du heller kraften tilbake i gryten. Kok den opp igjen og spe på med nok jevning til du får en passe tykk saus. Ha i soyasausen og smak til med eventuelt litt mer pepper.

Del kjøttet i mindre biter før servering.

Mens kjøttet koker, lager du potetstappen. Ettersom mandelpoteter veldig lett koker istykker, koker jeg bestandig mandelpoteter på følgende måte: Skrell potetene og ha dem i en kjele sammen med nok vann til at det akkurat dekker potetene. Kok opp og la vannet syde i 8-10 minutter. Å syde betyr at det skal være akkurat på kokepunktet.

Skru av varmen og dekk kjelen med et tykt håndkle slik at det holder varmen. La det stå slik i 30 minutter. Nå bruker mandelpotetene å være perfekt kokte.

Hell av vannet og ha i smøret. Bruk en potetstapper for å mose potetene. Spe med melken til ønsket koksistens og smak til med krydderet.

God middag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon