Du vet at du har lyktes med middagen når kjøttet nærmest smelter på tungen og det blir stille rundt bordet. Ingen har tid til å snakke. Alle må slurpe!

Og det er store muligheter for at akkurat det kommer til å skje når du lar noen høyryggstykker koke i god kraft i 3 timer! Jeg bare elsker mat som dette!

Høyrygg kommer fra øverst oppe på ryggen av et storfe. Fordi det er fra en del av dyret som har vært mye i bevegelse, er det mye bindevev i kjøttet. Men det betyr også at når du lar det få god tid i varmen – enten med å langtissteke det på lav varme eller langtidskoke det – får du et supersaftig kjøtt og du får en knallgod kraft. Iallfall om du tar med beinene i kokeprosessen.

Høyrygg kokt i øl sammen med grønnsaker, servert med mandelpotetstappe

til 6 personer

Langkokt høyrygg
2 kg høyrgg m/bein
3 ss hvetemel
4-5 ss olje til steking
8 små løk eller 12 sjalottløk
6 gulrøtter
1 flaske lyst øl
3 ½-4 dl vann, nok til å dekke ingrediensene i kjelen
1-2 ts salt
nykvernet pepper
1 ts tørket oregano
3-4 ss maisennajevning for brune sauser
2-3 ss soyasaus

Mandelpotetstappe
1 ¼ kg poteter
30-40 g smør
1-1 ½ dl melk
flaksalt
litt provancekrydder

Finn frem en stor gryte. Aller helst en som du kan sette i stekeovnen. Jeg bruker bestandig å lage grytene mine i stekeovnen, men det går fint å la de småkoke på kokeplaten også.

Sett stekeovnen på 125 grader.

La kjøttet være i ganske store biter under kokingen. Gjerne på 10 x 7 – 10 x 8 cm. Ha hvetemel på en tallerken og dypp kjøttbitene i slik at de får et tynt lag med mel over det hele.

Varm 2 ss av oljen i en stekepanne og brun bitene på høy varme. Ha i mer olje og gjenta med resten i så mange runder som trengs. Legg kjøttet over i gryten etterhvert.

Skrell løkene gulrøttene. Løkene deler du enten i 2 eller 4 og gulrøttene i skiver på ca. 2 cm. Ha det i gryten. Hell over ølet og nok vann til at det går akkurat over kjøttet. Ha over salt, pepper og oregano. Du kan gjerne bruke bare 1 ts salt nå først og så smake deg til når kjøttet har fått kokt i ca. 1 time.

Kok opp gryten før du setter på et lokk og setter hele gryten i stekeovnen de kommende 2 ½-3½ timene. Ta gjerne av lokket og stikk i en teskje etter en stund for å smake om det er ca. passe salt.

Ta ut gryten og ta både kjøttbitene og grønnsakene over i en bolle. Sil kraften over i en bolle, tørk vekk eventuelle rester som ligger oppe på kanten av gryten før du heller kraften tilbake i gryten. Kok den opp igjen og spe på med nok jevning til du får en passe tykk saus. Ha i soyasausen og smak til med eventuelt litt mer pepper.

Del kjøttet i mindre biter før servering.

Mens kjøttet koker, lager du potetstappen. Ettersom mandelpoteter veldig lett koker istykker, koker jeg bestandig mandelpoteter på følgende måte: Skrell potetene og ha dem i en kjele sammen med nok vann til at det akkurat dekker potetene. Kok opp og la vannet syde i 8-10 minutter. Å syde betyr at det skal være akkurat på kokepunktet.

Skru av varmen og dekk kjelen med et tykt håndkle slik at det holder varmen. La det stå slik i 30 minutter. Nå bruker mandelpotetene å være perfekt kokte.

Hell av vannet og ha i smøret. Bruk en potetstapper for å mose potetene. Spe med melken til ønsket koksistens og smak til med krydderet.

God middag!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *