Hvitløkbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 3 timer

Porsjoner: 2

Hvitløkbrød

Du får kanskje bakoversveis når du leser antallet hvitløkfedd som jeg bruker i fyllet til disse hvitløkbrødene – men vi snakker jo tross alt om hvitløkbrød! Når hvitløken bakes med i brødet, som den gjør her, blir resultatet en mild og ganske tilbaketrukket hvitløksmak. En ekstra bonus er den fantastiske lukten som brer seg i huset!

Jeg er en stor hvitløkelsker, men lover at selv de som har en mer skeptisk tilnærming til denne fantastiske smakssetteren, blir overbevist etter den første lille biten! Brødene er knallgode å servere til en suppe eller gryte.

Ingredienser

Deigen
800 g hvetemel
1 ts salt
1 pk gjær
2 ss olivenolje
5 dl vann, ca. 25 grader

Fyllet
10 fedd hvitløk
200 g ost
1 potte basilikum
125 g smøreost med krydder
100 g romtemperert smør
0.5 ts flaksalt
nykvernet pepper

Slik gjør du

Ha hvetemel, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen. Ha i oljen og vannet, sett på eltekroken og kjør kjøkkenmaskinen på lav hastighet i 15 minutter, til du har fått en glatt og blank deig. Dekk bollen med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 1 time.

I mellomtiden lager du fyllet. Skrell hvitløkfeddene og ha dem i en matprosessor sammen med osten, delt i mindre biter, og resten av ingrediensene. Kjør knivene rundt til fyllet er helt smulete.

Smør brødformene med olje eller formfett eller kle dem med bakepapir.

Dryss litt mel på bakebordet og hvelv deigen ut av bollen. Kna den sammen en gang før du deler den i to like store deler. Kjevle hver del ut til en leiv på 50 x 30 cm. Løft på deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer mel. Mine brødformer er litt brede og korte. Har du litt smalere, men lengre former, kan du kjevle en leiv som er 55 x 25 cm.

Fordel fyllet utover de to leivene før du ruller dem sammen til hver sin pølse. Start rullingen fra den ene langsiden. Knip sammen deigen der hvor skjøten er og legg så pølsen med skjøten ned. Skjær den i to med en brødkniv. La den fremdeles henge sammen i den ene enden. Snurr de to halvpølsene sammen, brett dem i to og snurr dem sammen igjen. Du ser femgangsmåten på bildene.

Legg brødene i hver sin form og dekk dem med et løst lag plastfolie. La dem etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme.

Stek brødene i 45–50 minutter. Den enkleste måte å sjekke om brødene er gjennomstekt på, er å stikke et steketermometer midt i brødet. Kjernetemperaturen skal være 97 grader.

Hvelv brødene ut av formene og la dem avkjøles på en bakerist.

Denne oppskriften er fra boka mi: Gjærbakst for alle som kom ut i 2018. Om du har lyst til å kjøpe boka, kan du klikke deg inn her!

18 kommentarer til “Hvitløkbrød”

 1. Hei
  Lurte på arvekylling men ny vri:
  5 soltørkede tomater, hvor mange spiseskjeer ferdig hakket fra glass kan jeg bruke.

  På forhånd takk

  • Ja, det går bra, Gerd. Men jeg ville ikke brukt for mye grovt mel i akkurat dette brødet, for det vil miste litt av luftigheten sin hvis andelen grovt mel blir for stor.

  • Hei Line!
   Du kan enten fryse dem for så å ta dem opp igjen i morgen tidlig, og så lunke dem litt i stekeovnen før servering, eller du kan ha dem i en brødboks i natt. Lunk dem gjerne da også før servering.

  • Flott, takk for svar! Ville du da brukt samme oppskrift på deigen, eller har du tips til en annen deig som kan være en mer egnet erstatning her?

   • Du kan gjerne bruke denne deigen. Redusert gjærmengden til 1 ts tørrgjær eller en liten ert med fersk gjær. Mulig du må tilsette litt mer væske for å få samlet deigen uten å elte den, men det finner du ut.
    Husk at du da må beregne mer tid til etterheving også. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Utvikling og Hosting av Sircon