En aldri så liten opprydning i kjøleskapet gav meg en liten haug med halvskrukkete epler som ikke fristet veldig til å gnavle i seg, men som fremdeles var så fine at de veldig gjerne kunne brukes i mat. Da måtte det bli en eplekake!

Når ikke de norske eplene er i sesong og jeg bruker importerte epler, bruker jeg bestandig å skrelle dem før jeg bruker dem i en kake. Det er det sjelden at jeg gjør med de norske eplene.

Denne oppskriften passer til en langpanne som er ca. 20  x 30  cm.

Deilig eplekake med smuldretopping

250 g hvetemel
100 g melis
250 g kjøleskapskaldt smør
½ dl vann
1 kg epler
100 g sukker
1 ts kanel

Smuldretoppingen
150 g hvetemel
2 ts bakepulver
50 g sukker
1 ts vaniljesukker
125 g kjøleskapskaldt smør

Pisket krem
3 dl kremfløte

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Ha hvetemelet og melisen i en matprosessor. Del smøret i terninger og ha i. Kjør rundt til smøret er helt smuldret opp. Så tilsetter du resten av vannet. Ikke ha i alt på en gang, men litt om gangen. Bruk pulsknappen på matprosessoren og kjør til det samler seg.

Klem deigen sammen. Dryss et helt tynt lag med mel på et bakepapir og legg deigen over. Dryss litt mer over der igjen og legg et nytt bakepapir over. Kjevle deigen ut til den passer den lille langpannen. Løft på bakepapiret noen ganger og vend hele slik at toppen kommer unders. Dryss eventuelt på litt mer mel dersom det er nødvendig.

Sett formen i kjøleskapet i 30 minutter eller i fryseren i 10 minutter slik at den blir kald. Da vil den sette seg og vil ikke krympe når den stekes.

Mens matprosessoren fremdeles er skitten, lager du toppingen. Ha alle ingrediensene til toppingen i matprosessoren og kjør rundt til det blir smulete.

Mens deigen hviler kaldt, lager du klar eplene. Skrell dem – hvis de ikke er norske og har helt tynt skall – og ha dem i en kjele sammen med sukkeret, kanelen og halvparten av vannet. Kok opp og la det småkoke i ca. 10 minutter til eplene er myke.

Ta bunnen ut av kjøleskapet/fryseren og fordel eplene over. Så fordeler du toppingen over der igjen. Jeg bruker bare å klemme ut små rundinger som jeg plasserer rundt om.

Sett formen midt i stekeovnen og stek kaken i ca. 25 minutter, til toppingen er gyllenbrun.

La den avkjøles litt før du serverer. Pisk gjerne krem og server til!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *