Eplepai med smuldretopping

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time 20 minutter

Porsjoner: 1

Eplepai med smuldretopping

En aldri så liten opprydning i kjøleskapet gav meg en liten haug med halvskrukkete epler som ikke fristet veldig til å gnavle i seg, men som fremdeles var så fine at de veldig gjerne kunne brukes i mat. Da måtte det bli en eplekake!

Når ikke de norske eplene er i sesong og jeg bruker importerte epler, bruker jeg bestandig å skrelle dem før jeg bruker dem i en kake. Det er det sjelden at jeg gjør med de norske eplene.

Denne oppskriften passer til en langpanne som er ca. 20  x 30  cm.

Ingredienser

Eplekaken
250 g hvetemel
100 g melis
250 g smør kjøleskapskaldt
3 ss vann
0.5 dl vann
1 kg eple(r)
100 g sukker
1 ts kanel

Smuldretoppingen
150 g hvetemel
2 ts bakepulver
50 g sukker
1 ts vaniljesukker
125 g smør kjøleskapskaldt

Kremen
3 dl kremfløte

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Ha hvetemelet og melisen i en matprosessor. Del smøret i terninger og ha i. Kjør rundt til smøret er helt smuldret opp. Ha i 2 ss av vannet, bruk pulsknappen på matprosessoren og kjør til det samler seg. Tilsett litt mer vann, dersom det er nødvendig.

Klem deigen sammen. Dryss et helt tynt lag med mel på et bakepapir og legg deigen over. Dryss litt mer over der igjen og legg et nytt bakepapir over. Kjevle deigen ut til den passer den lille langpannen. Løft på bakepapiret noen ganger og vend hele slik at toppen kommer unders. Dryss eventuelt på litt mer mel dersom det er nødvendig.

Sett formen i kjøleskapet i 30 minutter eller i fryseren i 10 minutter slik at den blir kald. Da vil den sette seg og vil ikke krympe når den stekes.

Mens matprosessoren fremdeles er skitten, lager du toppingen. Ha alle ingrediensene til toppingen i matprosessoren og kjør rundt til det blir smulete.

Mens deigen hviler kaldt, lager du klar eplene. Skrell dem – hvis de ikke er norske og har helt tynt skall – og ha dem i en kjele sammen med sukkeret, kanelen og den halve desiliteren med vann. Kok opp og la det småkoke i ca. 10 minutter til eplene er myke.

Ta bunnen ut av kjøleskapet/fryseren og fordel eplene over. Så fordeler du toppingen over der igjen. Jeg bruker bare å klemme ut små rundinger som jeg plasserer rundt om.

Sett formen midt i stekeovnen og stek kaken i ca. 25 minutter, til toppingen er gyllenbrun.

La den avkjøles litt før du serverer. Pisk gjerne krem og server til!

2 kommentarer til “Eplepai med smuldretopping”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon