Verdens beste kvæfjordkake

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Verdens beste kvæfjordkake

Dette er virkelig en av Norges store nasjonalskatter! Kvæfjordkaka, som i tillegg til å ha blitt kåret til Norges nasjonalkake av NRKs Nitimen, har egen venneforening og blir kalt ”Verdens beste”. Du legger jo lista forholdsvis høyt når du kaller kaken din det. Det må kunne sies. Og til alt overmål: den innfrir bestandig! Kombinasjonen av kakebunnen og den luftige marengsen sammen med vaniljekremen er uslåelig.

Jeg vil slå et slag for den hjemmelagde vaniljekremen til denne kaken. Når du først lager en festkake som Kvæfjordkaken er, synes jeg du skal ta deg tid til å lage vaniljekremen selv også. Det er ikke mange minuttene som trengs – og smaken, den taler for seg selv!

Klikk på filmen og se kortversjonen av hvordan du lager denne supergode kaken.

Dette trenger du for å lage Kvæfjordkake

Kakebunn
125 g romtemperert smør
125 g sukker
1 ts vaniljesukker
4 store eggeplommer
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
3–4 ss melk

Marengs
4 store eggehviter
200 g sukker
½ dl mandelflak

Vaniljekrem
3 ½ dl melk
4 eggeplommer
50 g sukker
1 vaniljestang eller 1 ts godt vaniljesukker
2 ts maizenna
2 dl fløte

evt. bær til pynt

Sett stekeovnen på 180 grader.

Pisk smør og sukker til det blir luftig og nærmest hvitt. Det tar rundt 5 minutter. Tilsett eggeplommene en og en og visp dem inn etter hvert. Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle og visp rundt noen ganger med en tørr visp for å fjerne eventuelle klumper. Tilsett melblandingen og melken vekselvis i miksebollen til det er tomt. Kjør vispene rundt noen ganger til alt er skikkelig blandet. Husk å skrap ned langs kantene av bollen en gang eller to underveis i vispeprosessen slik at alt blir rørt med.

Ha litt formfett i bunnen av langpannen og ha et bakepapir over. Formfettet har du i bare for at papiret skal sitte fast. Fordel røren jevn utover bunnen av pannen.

Vask miksmasterbollen godt og forsikre deg om at det ikke er noen fettrester i den. Ha i eggehvitene og pisk til . Ha i litt og litt sukker og pisk til det blir blankt og fint. Fordel dette over røren som allerede er i langpannen. Strø mandlene over. Stekes på hakket nedenfor midten i stekeovnen i 20–25 minutter. Avkjøl kaken helt.

Lag vaniljesausen. Bruker du vaniljestang, skraper du ut frøene og har både frø og stang i en kasserolle sammen med melken. Kok opp. Rør sammen maizenna, eggeplommene,  sukkeret og eventuelt vaniljesukker. Visp halvparten av melken inn i eggblandingen og rør til alt sukkeret er oppløst.  Slå det tilbake i kasserollen, sett kasserollen tilbake på varmen og rør kraftig til det tykner. Avkjøl. Pisk fløten til en luftig krem og bland den inn.

Del kaken i to og legg den ene delen, med marengsen ned, på et kakefat. Fordel vaniljekremen over før du legger den andre kakedelen på toppen. Pynt gjerne med bær, dersom det er i sesong.

Verdens beste kvæfjordkake

Kos deg!

24 kommentarer til “Verdens beste kvæfjordkake”

  1. Hei. Blir spennende å lage denne nydelige kaka til 17mai. Men ett spørsmål,når burde jeg lage kaka? Jeg vet jo at kaker blir bedere av å stå 1 døgn eller 2 før den skal spises,gjelder det denne kaken og?

    • Beklager litt sent svar, Jannicke! Hvis du ikke allerede har laget kaken, kan du iallfall lage den i dag. Jeg liker å sette den sammen den dagen den skal serveres 🙂

  2. Hei. Jeg lurer på å lage denne til 17. mai, men vil gjerne pynte toppen med noe krem og bær slik at det ser ut som flagget. Vil marengsen i så fall bli myk?

    • hei Kristi!
      Jeg ville hatt på krem og bær like før servering, slik at marengsen ikke rekker å bli myk. Resten kan gjøres klart i god tid. God feiring!

  3. Hei! Det er vel best å montere den samme dag den skal spises, men bunnen kan jeg vel lage dagen før, men hvordan oppbevares den da?

  4. Jeg ønsker å lage denne kaken til min 80årsdag. Spørsmålet mitt er om jeg kan lage kaken tidlig og så fryse den? Kremen skjønner jeg må på samme dag. Takknemlig for hurtig svar.

    • Hei Liv!
      Kvæfjordkaken kan fryses, men bør da serveres forholdsvis raskt etter tining. Lykke til med bursdagsfeiring!

  5. Hei og takk for gode sider!
    Har litt erfaring med at om en visper hele tiden i
    kakebunnrøra blir den seig og tung og hever seg ikke noe særlg!
    Føler det er bedre og røre med en håndvisp når en sper!?

  6. Hei.

    Er det over og undervarme du bruker eller varmluft?
    Har hatt problemer med at marengsen faller i sammen under steking etter at jeg fikk ny ovn.
    Har du noen formening om hva som kan være feil?

    • Hei Carina. Jeg bruker varmluft. Kanskje det kan være at den nye stekeovnen din steker mye kraftigere enn din gamle? Prøv å reduser varmen litt for å se om det hjelper. Lykke til!

  7. Takk for svar!
    Har prøvd flere temperaturer uten hell…
    Men får bare prøve igjen kanskje jeg er heldig etterhvert. 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon