Jeg kjenner mange som har så dårlige erfaringer med å bake sukkerbrød at de kjøper ferdigutgaven i butikken. Beklager å måtte skuffe dere, men det blir ikke samme sjvung over en bløtkake når ikke sukkerbrødet er hjemmebakt. Og da må jeg skynde meg å skrive at det er veldig enkelt å lage et luftig og godt sukkerbrød når du bare har en oppskrift som funker. Og det gjør min! Hver eneste gang! Jeg har lagd denne utrolig mange ganger, og den har blitt akkurat så luftig som jeg vil ha den, hver eneste gang!

Ideelt skal eggene være romtempererte når du pisker eggedosisen til sukkerbrødet. Romtempererte egg greier nemlig å ta opp enda litt mer luft enn et kjøleskapskaldt et. Veldig, veldig ofte glemmer jeg å ta ut egg fra lkøleskapet kvelden før jeg skal bake, så jeg ender opp med å bruke egg som kanskje har ligget i romtemperatur i 20-30 minutter før jeg setter i gang med bakingen. Og det går helt fint det også! Det er mulig jeg bruker noen ekstra sekunder på eggedosispiskingen – har aldri helt tatt tiden på det.

Til vaniljekrem er det greit å bruke forholdsvis kalde egg. For, her skal du bare bruke eggeplommene, og det er lettere å skille eggeplommene fra -hvitene når de er kalde. Hvis ikke har plommene en tendens til å gå fort i stykker. Eggehvitene kan du fryse ned i en zip-pose og bruke neste gang du skal lage pikekyss (innen 3 måneder). Jeg må si noen ord om vaniljekremen også. Den hjemmelagde versjonen slår den butikkjøpte her også! Og den er både enkel og kjapp å lage.

Se jeg lager alle festers store slagerkake:
Saftig bløtkake med hjemmelagd vaniljekrem

Sukkerbrød
5 egg
200 g sukker
200 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
litt smør eller formfett til smøring av forma
1 ss semulegryn eller siktet hvetemel til forma

Vaniljekrem
5 dl melk
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
5 eggeplommer
120 g sukker
3 ss maizenna

Pynting
ca. 1 dl juice eller melk til dynking
5 dl kremfløte
jordbær
bringebær
blåbær

Sukkerbrødet
Sett stekeovnen på 200 grader. Legg et bakepapir i bunnen av en rundform på 24 cm i diameter. Smør innsiden av kantene med smeltet smør eller bruk formfett. Ha i semulegryn eller hvetemel og rist slik at det fordeles godt oppover kantene.

Visp egg og sukker til en luftig eggedosis, pisk i 5–6 minutter. I mellomtiden blander du hvetemel og bakepulver i en bolle.

Når eggedosisen er ferdig, sikter du melblandingen inn i eggedosisen. Bruk en slikkepott til å røre melet forsiktig inn i eggedosisen. Du skal prøve å bevare mest mulig av den luften som er pisket inn, derfor må du bruke store bevegelser når du rører inn melet. Når røra er godt blandet, heller du den i rundforma, og steker den på nederste rille i stekeovnen. Skru samtidig ned varmen til 170 grader.

Stek kaka i ca. 35 minutter. Stikk en tynn grillpinne eller lignende midt i kaka for å sjekke om den er gjennomstekt. Er pinnen tørr, er kaka ferdig. Legg et bakepapir på en rist og hvelv kaka over. La den ligge slik til den er avkjølt.

Vaniljekremen
Varm melken opp til kokepunktet i en tykkbunnet kjele. Bruker du vaniljestang, skraper du ut frøene og har dem oppi sammen med melken. Vaniljesukker rører du sammen med eggeplommene, sukkeret og maizennaen i en bolle. Når melken er kokvarm, heller du ca. halvparten av den over sukkerblandingen mens du rører til sukkeret er oppløst. Hell alt tilbake i kasserollen og varm det opp på medium varme mens du visper. La det småkoke i 1–2 minutter til det tykner. Sett det til avkjøling.

Pynting av kaka
Del sukkerbrødet i tre og dynk alle delene med melk eller juice. Pisk fløten til du får en luftig krem. Pass på at du ikke pisker for lenge. Kremen er ferdig når den får fine topper. Fordel vaniljekrem, bær og pisket krem lagvis. Pynt med krem og bær.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

 1. Hei
  Jeg liker også å lage sukkerbrød selv. Vet du om sukkerbrød kan fryses eller hvor lang tid i forveien den kan lages?

  • Hei Tone! Sukkerbrød er fine å fryse, og jeg gjør det hvis det går mer enn én dag fra jeg baker det til jeg skal bruke det. Jeg pakker det først inn i plastfolie og så aluminiumsfolie. Eller du kan bruke frysefolie dersom du har det.

  • Hei! Jam den kan gjerne lages kvelden i forveien og oppbevares i kjøleskapet over natta. For å unngå snerk på toppen, kan du legge plastfolie helt ned i kremen slik at det ikke blir noe luft i mellom. Lykke til 🙂

 2. Hei Marit.

  Takk for god mat inspirasjon!!
  Har laget både bløtkaken, med hjemmelaget vaniljekrem a la Marit. Fantastisk! Anbefales.
  Krydderkaken, er allerede favoritt her hjemme, og har bakt den både til 17 mai og fotball kampen:)

  Alltid morsomt med nye oppskrifter.

 3. Hei!

  Jeg ser at i oppskriften står det 3 ss maisena, men i filmen sier du 3 ts.
  Hva er riktig?
  Har lagd vaniljekremen en gang allerede, og den ble kjempegod!
  Fin blogg du har forresten!

 4. Hei 🙂 Går det an å lage kaken ferdig en dag før den skal serveres og legge det bare i kjøleskapet? ( ferdig pyntet, osv.)
  Takk for en fin blogg!

 5. Hei, hei!
  Ja det går fint. Spesielt å dynke den og fylle den innvendig. Kremen utenpå ser bestandig fines ut samme dag som den er hatt på kaka, så har du tid til siste finish samme dag, er det aller best. Men, har du ikke tid til det, funker det fint å gjøre ferdig alt dagen før. Sørg bare for at kaka står kaldt hele tiden etterpå.
  Lykke til og tusen takk for hyggelige ord 🙂

 6. Tilbaketråkk: 17. mai-kake | Fru Timian
 7. Yes! Jeg klarte det!!!! 😀 jeg klarte å lage sukkerbrød UTEN krater! Tusen takk for oppskriften 🙂

 8. Hei! Evig problem her i huset er når jeg har melet oppi eggedosisen, ender alltid opp med klumper i røren som jeg ikke får jt uansett hvor mye jeg rører. Har du noen tips til meg? ☺

  • Ha melet og bakepulveret over i en stor sikt og sikt det inn over bollen med eggedosisen. Da vil det automatisk kommer luft inn og du unngår de store klumpene 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *