Bløtkake med blåbær og valnøtter

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Bløtkake med blåbær og valnøtter

Jeg kjenner mange som får svetteperler i panna bare ved tanken på å bake sitt eget sukkerbrød. Tidligere forsøk har mer blitt krater enn flotte bløtekaker. Da har de ikke prøvd denne sukkerbrødoppskriften! Følger du min fremgangsmåte garanterer jeg at du ender opp med et sukkerbrød som er et sted mellom 5 og 6 centimeter høyt, og det uten krater i midten.

Det er lurt å ta eggene ut av kjøleskapet dagen før du skal lage sukkerbrød. Romtempererte egg greier å ta opp mer luft når de piskes til eggedosis enn kjøleskapskalde. Når det er sagt, må jeg også skynde meg å tilføye at det definitivt ikke er noen krise om du skulle glemme det. Jeg er veldig ofte dårlig på langtidsplanlegging som dette, dersom planlegging fra en dag til en annen kan kalles langtidsplanlegging, slik at jeg må ta eggene rett ut fra kjøleskapet når jeg skal lage et sukkerbrød. Da knekker jeg dem bare oppi miksebollen og så lar jeg dem stå der i 10 minutter før jeg tilsetter sukkeret og setter igang med piskingen. Går så bra så!

Vil du ha jordbær, bringebær og blåbær på kaken, finner du oppskriften på det her.

Bløtkake med blåbær og valnøtter

Sukkerbrød
5 egg
200 finkornet sukker
200 hvetemel
1 ½ ts bakepulver

Fyll og pynt
1–2 dl melk eller appelsinjuice
5 dl kremfløte
150 g sitronkrem/lemon curd – kjøpt ferdig
50 g valnøtter
150 g godt kirsebærsyltetøy
2 ½ dl vaniljekrem – lag selv eller kjøp ferdig
150 g blåbær

Vaniljekrem
½ vaniljestang
2 ½ dl melk
2 store eggeplommer
50 g sukker
1 ½ ss maisenna 

Start med å sette på stekeovnen på 200 grader og smøre en rundform på 24 cm godt med smør eller formfett rundt kantene. Legg bakepapir i bunnen.

Bløtkake med blåbær og valnøtter

Ha eggene og sukkeret i en miksmasterbolle og pisk det til en luftig og blank eggedosis, ca. 5 minutter. Bland sammen hvetemel og bakepulver i en bolle før du sikter det i eggedosisen. Bruk en slikkepott og rør med store og bestemte bevegelser til alt melet er innarbeidet i eggedosisen.

Hell røra over i rundforma og sett den på nederste rille i stekeovnen. Samtidig skrur du ned varmen til 170 grader. Stek sukkerbrødet i ca. 35 minutter. Stikk en grillpinne el. midt inn i kaka for å sjekke om den er ferdig stekt. Er pinnen tørr, er sukkerbrødet ferdig. Hvelv det over på en bakerist og la det stå opp ned i forma til det er avkjølt.

Vaniljekremen lager du på følgende måte: Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene med en kniv eller teskje. Ha frøene, stangen og melken i en kasserolle og kok opp. Visp lett sammen eggeplommer, sukker og maisenna i en annen bolle. Når melken når kokepunktet, heller du den over i eggblandingen mens du rører det sammen. Rør til alt sukkeret er oppløst. Hell så blandingen tilbake i kasserollen. Varm opp blandingen på ganske svak varme mens du hele tiden rører med en tresleiv. Vaniljekremen vil tykne ganske fort. Sett vaniljekremen til avkjøling.

Bløtkake med blåbær og valnøtter

Del sukkerbrødet i 3 lag og legg det nederste over på et kakefat. Dynk det med melk eller juice. Pisk en lett krem av kremfløten. Ta ut litt i underkant av 1/3 av kremen og bland den med sitronkremen. Fordel den over kakebunnen. Hakk opp valnøttene og dryss mesteparten av dem over kremen. La litt være igjen til pynt på toppen. Legg på neste etasje og dynk med melk eller juice. Fordel kirsebærsyltetøyet på sukkerbrødet.

Bland en ny tredjedel av kremen (litt under) med vaniljekremen og fordel den over kirsebærsyltetøyet. Legg over toppen av sukkerbrødet og fordel resten av kremen over. Dryss over blåbærene og resten av valnøttene.

Bløtkake med blåbær og valnøtter

En bløtkake ser alltid best ut samme dag som den blir lagd. Sukkerbrødet er derimot helt fint å lage god tid i forveien, for det tåler godt å bli fryst. La det bare tine igjen i romtemperatur. Du kan også dele opp og dynke dagen før servering, og gjøre alt klart. Da vil selve krempiskingen og monteringen gå på noen minutter.

Bløtkake med blåbær og valnøtter

Kos deg!

5 kommentarer til “Bløtkake med blåbær og valnøtter”

  1. Jeg lærte av min mamma at det er lurt å dele eggene og piske eggehvitene stive først, tilsett så sukker og eggeplommene til slutt. Da blir det alltid stiv eggedosis. Litt flere operasjoner, men garantert godt resultat. Har derfor alltid laget sukkerbrød uten krater…..

  2. Jeg lage denne kaker på skole og jeg består :), og alle liker det, kjæresten min like det så mye, han klar ikke å slutt å si wow, jeg liker den kaker, han spiser den 4 dag.
    først jeg si til kjæresten min, smake denne kake jeg bake, han si nei takk, han vil ikke spiser kake, jeg så til han bare smake, han smake på det, han begynner å spør meg, ha du mer av den kake, jeg si ja til han, han så til meg oki bra.

  3. Kjempebra oppskrift, endelig fikk jeg til å lage bløtkake med 3 lag og uten krater! Jeg ble nok svett likavel, men neste gang går det sikkert enda lettere! Tusen takk, fru Timian!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon