Sitron- og marengskake med sukkerbrødbunn

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer

Porsjoner: 1

Sitron- og marengskake med sukkerbrødbunn

Jeg elsker den australske versjonen av MasterChef og gruer meg allerede til årets sesong er over! For meg er det den perfekte avslutningen av kvelden å se en episode med herlig matentusiasme.

Én av årets deltagere, Poh, lagde en skikkelig smashing kake her om dagen, og jeg ble så kakesugen av å se på at jeg måtte teste ut min egen variant også. Dette er min versjon av Poh’s “Lemon Sponge with lemon curd and italian meringue”.

Jeg elsker kombinasjonen av søt italiensk marengs og syrlig lemon curd, plassert i et saftig sukkerbrød.

Jeg ønsket å ha et litt mer kompakt sukkerbrød enn det tradisjonelle norske sukkerbrødet, så jeg lager det med hvitpisket smør og sukker istedenfor eggedosis. Og så bruker jeg ganske så mye sitronskall og -saft for å få en herlig, frisk smak!

Dette ble en herlig, forfriskende kake! Og jeg håper du også får lyst til å lage den!

Ingredienser

Sukkerbrød
225 romtemperert smør
225 g sukker
4 egg
300 g hvetemel
4 ts bakepulver
0.5 ts natron
3 sitronskall
0.5 dl sitronsaft
125 g yoghurt naturell

Lemon curd
125 g kaldt smør
1.5 dl sitronsaft
2 egg
2 eggeplomme(r)
2 maisenna
225 g sukker

Italiensk marengs
4 eggehvite(r)
240 g sukker
60 ml vann

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 170 grader varmluft og smør en rundform på 20 grader. Legg bakepapir i bunnen.

Pisk smør og sukker hvitt og luftig i en kjøkkenmaskin. Skrap ned langs kanten en gang eller to. Pisk inn eggene ett og ett om gangen. Skrap ned langs kanten nå også så alt blir godt blandet.

Bland sammen hvetemel, bakepulver og natron og sikt det i bollen. Nå kan du bruke en slikkepott for å vende dette inn.

Vask sitronene godt før du river det gule av skallet med et fint rivjern. Tilsett skallet, sitronsaften og yoghurten og vend det inn. Hell kakerøren over i formen og stek kaken i 45-50 minutter. Etter 45 minutter sjekker du med en kakepinne for å se om kaken er gjennomstekt. Kommer pinnen tørr ut av kaken, er den ferdig, om ikke, steker du noen minutter til før du sjekker.

La kaken avkjøles i formen, på en kakerist.

Del opp smøret til lemon curden i terninger og sett til side. Ha sitronsaften, eggene, eggeplommene, maisennaen og sukkkeret i en kjele og kok opp. La det koke i 30-40 sekunder mens du rører hele tiden. Ta kjelen av varmen og rør inn smøret. Ta i litt etter litt av smøret og rør det godt inn før du har i flere biter. Hell curden over i en kald bolle, legg plastfolie helt ned til curden og sett den i kjøleskapet til avkjøling. Når den er avjølt, har du den over i en sprøytepose.

Når du skal lage den italienske marengsen må du forberede to ting på én gang.

Ha eggehvitene i en gullende ren miksebolle, men ikke start mikseren riktig ennå. Så har du sukkeret og vannet i en kjele. Kok opp vann og sukker, uten å røre, og kok til det blir 116 grader. Beveg litt på kasserollen slik at  varmen fordeler seg jevnt utover. Ofte koker den fortere på én side enn den andre, og det er viktig at hele massen blir 116 grader.

Når du har satt på sukkermassen, setter du også på eggehvitene og begynner å piske dem. Når sukkermassen er 116 grader, skal eggehvitene akkurat ha begynt å danne hvite topper. Hvis eggehvitene blir ferdig for tidlig, skrur du av kjøkkenmaskinen og så starter den igjen rett før sukkermassen er 116 grader.

Mens mikseren går på medium hastighet, skal du nå helle sukkerlaken helt inntil kanten av bollen og ned til eggehvitene. Det er viktig at sukkerlaken kommer ned til eggehvitene og ikke inn i ballongvispen, for da blir det bare masse lange sukkertråder som lages i vispen, og ingen marengs.

Når all sukkerlaken er hatt i, skrur du opp hastigheten og visper på full styrke i 7-8 minutter, til bollen har blitt helt kald på utsiden.

Ha marengsen over i en sprøytepose.

Del kakebunnen i tre like lag og legg et av lagene på et kakefat. Klipp ca. 1 cm bredt hull i begge sprøyteposene og fordel marengs og lemon curd på bunnen. Ta først en ring med marengs, så en ring innenfor med curd. Fortsett helt inn til midten

Legg over neste bunn og gjenta. Legg på det siste laget og fordel resten av marengsen over og rundt kaken.

Bruk en creme brulee-brenner for å brenne av marengsen før servering.

2 kommentarer til “Sitron- og marengskake med sukkerbrødbunn”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon