Festkake med jordbær

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time

Porsjoner: 1

Festkake med jordbær

«Denne kaken smakte helt magisk!» Det var tilbakemeldingen jeg fikk da den ble servert rundt om etter ferdig fotoshoot! Det tar jeg som et godt tegn på at dette lett kan bli en ny festkakefavoritt både hos meg og, forhåpentligvis, hos dere.

Jeg er definitivt ingen konditor og kommer heller aldri til å bli det, så mine festkaker må være av en sånn art at en ikke-konditor – altså meg – kan få dem til å se lekre og innhydende ut. Og det synes jeg jammen denne kaken ble!

Jeg bruker mitt alltid trofaste sukkerbrød som grunnlag til kaken. Det er saftig og godt og det holder seg stabilt også når det bygges i høyden. Mitt største ankepunkt overfør en del høye kaker som har blitt superpopulære de siste årene, er at kakebunnene kan være litt tørre. Og det vil vi ikke ha! Vi vil ha saftige og gode kakebunner!

For å få det beste resultatet når du skal lage en høy kake som dette, trenger du 3 rundformer som er 20 cm. Sukkerbrødoppskriften passer også til 2 rundformer på 22 cm.

Glasuren er en marengssmørkrem, som er litt vanskelig å lage, men som er supergod å jobbe med og som smaker skikkelig godt, når du først får den til. Så les oppskriften nøye før du setter igang med den. Jeg har brukt oppskriften som Marianne Pfeffer Gjengedal brukte da hun var hos meg og lagde denne fine Timiankaken sammen med meg i fjor. Jeg har bare gjort noen små endringer.

Jeg bruker også marengssmørkrem i denne bringebær- og valnøttkaken!

Det er enklest å ha et kakebrett som du setter kakebunnen på når du skal pynte kaken. Da kan du lett sette den over på serveringsfatet når kaken er ferdig. Du får kjøpt kakebrett både hos Nille (billig),  i en del kakeutstyrsforretninger (dyrt) og hos proffe leverandører (billig, men du må kjøpe mange). Google «kakebrett» for å se hva du finner som passer deg.

Ingredienser

Sukkerbrødet
8 egg
320 g sukker
320 g hvetemel
2 ts bakepulver

Marengssmørkren
200 g smør romtemperert
400 g kremost, naturell romtemperert
200 g sukker
0.5 dl vann
4 eggehvite(r)
2 ts vaniljesukker

Til fyll of pynt
700 g jordbær
1 dl god appelsinjuice
brudeslør og andre blomster som ikke er giftige

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft og smør 3 rundformer på 20 cm med formfett. Legg bakepapir i bunnen. Ha i ca. 1 ss med hvetemel og dryss det rundt i formen slik at det setter seg fast i fettet. Tøm ut det overflødige.

Ha eggene og sukkeret i en miksebolle og pisk det til en luftig og blank eggedosis. Det tar ca. 5 minutter.

Bland sammen hvetemel og bakepulver i en bolle før du sikter det i eggedosisen. Bruk en slikkepott og rør med store og bestemte bevegelser til alt melet er innarbeidet i eggedosisen.

Fordel røren i de 3 formene. Jeg bruker å sette én og én form på vekten og nulle den ut, så er det greit å veie røren etterhvert som jeg heller i formene, så  jeg greier å fordele ganske så likt.

Jeg får akkurat plass til alle 3 formene på ett stekebrett, så da setter jeg det på nederste rille i stekeovnen samtidig som jeg skrur ned varmen til 170 grader. Må du fordele formene på 2 brett, bytter du plass på stekebrettene etter 20 minutter steketid.

Sukkerbrødene steker litt fortere i små former som dette, så steketiden er ca. 30 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om bunnene er ferdige. Stikk pinnen mindt i bunnen. Kommer den tørr ut, er kaken ferdig.

Sett formene over på en bakerist og la bunnene avkjøles.

Så er det klart for marengssmørkremen.

Start med å dele opp smøret og kremosten i mindre biter og sett det til side.

Ha sukkeret og vannet i en kjele. I en miksebolle har du eggehvitene og vaniljesukkeret. Nå skal sukkervannet varmes opp og koke til det når en temperatur på et sted mellom 115 og 118 grader. Bruk et steketermometer. Eller la det koke forholdsvis kraftig i 3-4 minutter.

Samtidig skal du starte sammenpiskingen av eggehvitene. De skal rekke å bli litt hvite og skummete før sukkervannet er klart. Da heller du det over i piskebollen i en tynn stråle mens vispene går for fullt. Pass på at du ikke treffer vispene, men selve eggehvitene. Jeg synes dette er enklest å gjøre med en håndmikser for både vispen og bollen er litt for stor på kjøkkenmaskinen, som gjør at jeg veldig lett treffer bollen eller vispen istedenfor eggehvitene når jeg heller.

Visp og visp til du får en blank og romtemperert marengs – det er viktig at den blir romtemperert. Da skal du spe inn smøret. Ha i små biter om gangen og pisk dem godt inn etterhvert. Ikke bli fristet til å ha i for mye smør på én gang, da vil kremen sprekke. Spe så med kremosten. Der kan du ha i litt mer om gangen uten at kremen sprekker. Når alt er pisket inn, er kremen også klar.

Del ca. 500 gram av jordbærene i ½ cm tykke skiver.

Legg en kakebunn på kakebrettet eller serveringsfatet. Jeg bruker å legge kakebunnen opp ned, da får jeg helt rett overside på bunnen. Dynk kakebunnen rikelig med den beste appelsinjuicen som er å oppdrive.

Fordel utover ¼ av glasuren. Legg så jordbærskiver over det hele. Jeg bruker å legge først en runde i ytterkant og da legger jeg hams-siden av jordbærene utover helt ut i kanten.

Legg over neste kakebunn, også den opp ned og gjenta med dynking, marengssmørkrem og  jordbær. Så den tredje kakebunnen til slutt.

Fordel et tynt lag med glasur rundt hele kaken. Til dette er det fint å ha en deigskrape med en bred rett kant eller du kan bruke en ny skrape til sparkel for å få fordelt glasuren jevnt utover.

Sett både kaken og resten av glasuren i kjøleskapet i 30 minutter før du gjentar prosessen. Da skal du forhåpentligvis ende opp med glatte og jevne sider. Du kan gjerne ha et litt tykkere lag med glasur på toppen.

Fordel resten av jordbærene på toppen av kaken. Pynt med blomster. Kaken tåler godt å bli lagd dagen før servering og oppbevart i kjøleskapet. Og, sukkerbrødene kan lages i god tid i forveien og fryses ned. Pakk dem inn i tett plastfolie før frysing.

God fest!

2 kommentarer til “Festkake med jordbær”

    • Hei Hilde!
      Ja, det kan du sikkert. Jeg har nesten aldri brukt fondant, men tenker at det burde gå bra. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon