Kvæfjordkake – Verdens beste

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time og 15 minutter

Porsjoner: 12

Kvæfjordkake – Verdens beste

Vet du at vi i Norge har verdens beste kake? Ja, for det er jo akkurat det Kvæfjordkaken også kalles; Verdens beste! Nå har ikke jeg tenkt å starte noen stor diskusjon om det faktisk er verdens beste eller hvor den eventuelt ligger på skalaen. Jeg nøyer meg med å mene at den kan bære sitt navn med stolthet!

Det slo meg for en stund siden at når det er fest, lager vi veldig ofte PAVLOVA! Jeg elsker jo pavlova, så jeg lar sjelden en anledning gå fra meg for å spise det, men kanskje det rett og slett er på tide å ta frem Kvæfjordkaken litt fra glemselen igjen! Verdens beste er jo både palvova (nesten iallfall) og deilig kake i én og samme kake!

Så kanskje vi rett og slett må begynne å kalle Kvæfjordkake for Norges pavlova? Hva sier du? 😉

LES MER! Sånn lager du PAVLOVARING MED VANILJEKREM OG BÆR

Kvæfjordkake er altså en todelt kake hvor du først har en myk kakebunn som så blir toppet med marengs før den stekes. Og så lages den bestandig i to lag, med en god vaniljekrem i midten. Du kan godt lage kaken i en langpanne og så dele kaken i to, hvor du legger det ene laget oppå hverandre.

Jeg ville ha fine kanter rundt hele kaken denne gangen, så jeg brukte to engangs aluminiumsformer på 28 x 23 cm kjøpt i en vanlig dagligvarebutikk.

For å gjøre Kjæfjorkaken ekstra feststemt, har jeg pyntet den med mengder av bær!

Ingredienser

Kakebunnen
225 g romtemperert smør
275 g sukker
1 ts vaniljesukker
6 eggeplomme(r)
225 g hvetemel
1.5 ts bakepulver
1.75 dl h-melk

Marengstoppingen
6 eggehvite(r)
300 g finkornet sukker
50 g mandelflak

Vaniljekremen
4 dl h-melk
4 eggeplomme(r)
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
40 g maisenna
2 dl kremfløte

Pynt
400 g jordbær
200 g bringebær
150 g blåbær
10 blad mynte

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme og kle de to aluminiumsformene med bakepapir – eventuelt én stor langpanne.

Kakebunnen

Pisk smør og sukker til det blir luftig og nærmest hvitt. Det tar rundt 5 minutter. Tilsett eggeplommene en og en og visp dem inn etter hvert. Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle og visp rundt noen ganger med en tørr visp for å fjerne eventuelle klumper. Tilsett melblandingen og melken vekselvis i miksebollen til det er tomt. Kjør vispene rundt noen ganger til alt er skikkelig blandet. Husk å skrap ned langs kantene av bollen en gang eller to underveis i vispeprosessen slik at alt blir rørt med.

Fordel kakerøren mellom de to kakeformene og glatt den utover med en slikkepott.

Marengsen

Vask miksebollen godt før du har i eggehvitene og pisker dem til det begynner å dannes hvite topper. Da tilsetter du sukkeret i en tynn stråle mens mikseren går på høy hastighet. Pisk til du får en blank og fin marengs, 5-6 minutter.

Fordel marengsen over kakebunnene. Det er fint om marengsen er litt bølgete.

Dryss mandelflakene over før du steker bunnene i ca. 30-35 minutter på nest nederste rille i stekeovnen. La de avkjøles helt i formene. Så langt kan du også gjøre dagen før servering.

Vaniljekremen

Ha alle ingrediensene til vaniljekremen, unntatt kremfløten, i en tykkbunnet kasserolle og kok opp under konstant omrøring. La vaniljekremen småkoke i 30-40 sekunder før du tar kjelen av varmen. Hell vaniljekremen over i en sil og sil den i en bolle. Legg plastfolie helt ned til kremen og sett den til avkjøling i kjøleskapet.

Pynting av kaken

Pisk kremfløten og bland den inn sammen med vaniljekremen.

Legg den ene kakebunnen på et kakefat. Hvis du har stekt kaken i én stor langpanne, deler du den i to og legger den på kakefatet. Fordel vaniljekremen over før du legger den andre kakebunnen over.

Del jordbærene i to og pynt med alle bærene. Her har jeg pyntet med noen brudeslørblomster også.

Da er det klart for hvilken fest som helst!

2 kommentarer til “Kvæfjordkake – Verdens beste”

  1. Har bakt denne nå – og det lukter nydelig!
    Hvordan oppbevare den best til i morgen for å beholde sprøhete ?

    • Hei Kristin! Litt sent med svar nå, men bunnene kan godt stå, pakket i aluminiumsfolie, til neste dag. De er også fine å fryse ned og tiner igjen på 1-2-3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon