Festpyntet pavlovaring med salt karamellsaus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer + avkjøling

Porsjoner: 6

Festpyntet pavlovaring med salt karamellsaus

Er ikke denne palvovaringer skikkelig lekker? Det synes iallfall jeg! Dette tenker jeg er den perfekte festdesserten i julen og til nyttår!

Jeg fikk hjelp til å lage hele pavlovaringen med vaniljekrem, salt karamellsaus og krokan, av Kaisa som går første året på videregående. Hun går på frisørlinjen, men jeg prøvde etter beste evne å overbevise henne om at hun burde søke over til kokkelinjen fra neste år. Jeg tror nemlig at hun kunne blitt en utmerket konditor.

LES MER! Lag en JULEPYNTET PAVLOVA I RING

For å vise frem det fine mønsteret på pavlovaen, er det litt mindre vaniljekrem på pavlovaen enn jeg vanligvis bruker. Om du også vil gjøre det sånn, kan du gjerne sette frem en bolle med ekstra vaniljekrem ved siden av slik at gjestene kan forsyne seg av den. Oppskriften gir nok til det!

Jeg elsker du pavlova! Og jeg elsker det faktum at pavlovaen kan stekes ferdig mange dager i forveien. Jeg bruker å oppbevare den i stekeovnen (hvis den er ledig) eller under et folielag på boden. Resten av tilbehøret kan også lages klart i forveien. Har du engangs sprøyteposer, kan du legge både karamellsausen og vaniljekremen klar i sprøyteposer i kjøleskapet. Og krokanen, ja, den kan du oppbevare akkurat som du vil.

Oppskriften gir deg mer karamellsaus enn du egentlig trenger til pavlovaen, men jeg synes det er lettere å koke når jeg lager denne mengden. Karamellsausen kan brukes til mange andre desserter også, og den holder seg fint i kjøleskapet i 1-2 uker.

PS! Om du også vil pynte med skiver av tørkede klementiner, finner du oppskrift på det her!

Kos deg!

Ingredienser

Pavlovaen
5 eggehvite(r)
300 g finkornet sukker
1.5 ts eplecidereddik

Vaniljekremen
5 eggeplomme(r)
125 g sukker
5 dl h-melk
1 ts vaniljesukker
25 g maisenna

Salt karamellsaus
0.5 dl vann
200 g sukker
75 g smør
1.75 dl kremfløte
0.5 ts salt

Krokan
100 g sukker
0.5 dl vann
40 g valnøtter

Til pynt
3 fersk fiken
3 kanelstang (-stenger)

Slik gjør du

Pavlovaen
Sett stekeovnen på 150 grader varmluft. Kle et stekebrett med bakepapir og tegn så stor sirkel som du greier på papiret. Jeg legger en tallerken i midten og tegner rundt. Snu papiret opp ned, så tusjmerkene blir ned. Kle enda et brett med bakepapir.

Ha eggehvitene i en helt ren miksebolle og pisk til de begynner å bli til hvite små topper. Tilsett sukkeret i en tynn stråle, mens piskene går, og pisk til du har fått en blank og fin marengs. Ha i eddiken og pisk den inn.

Hvis du vil lage så fint mønster som det er på denne, har du marengsen over i en sprøytepose med en taggete tyll på 1,5 cm, og så lager du store og små marengstopper rundt sirkelen du har tegnet opp. Når du har fyllt opp sirkelen så mye som du ønsker, kan du lage pikekyss av resten – på det andre stekebrettet.

Sett stekebrettene i stekeovnen. Stek i 1 time. Skru så av varmen, men la stekeovnsdøra være lukket helt til stekeovnen er helt kald. Du kan gjerne gjøre dette på ettermiddagen/kvelden og la kaken stå inne i stekeovnen til neste morgen.

Vaniljekremen
Ha alle ingrediensene til vaniljekremen i en tykkbunnet kjele og kok opp på forholdsvis lav varme, under konstant omrøring.

La det småkoke i 30-40 sekunder mens du visper godt. Sil vaniljekremen over i en bolle. Legg plastfolie tett ned til vaniljekremen og sett den til avkøling i kjøleskapet. Her har vi bare pisket vaniljekremen lett opp før vi har hatt den i en sprøytepose og fordelt over pavlovaringen like før servering. (Det er rikelig med vaniljekrem, så la gjerne noe være i en skål ved siden av.)

Krokanen
Ha sukkeret og vannet til krokanen i en tykkbunnet kasserolle og kok opp. La det småkoke til det får en gyllen karamellfarge. Det tar et sted mellom 25 og 30 minutter. Ikke rør i sirupen mens den koker. Mens den koker, grovhakker du valnøttene og finner frem et brett som tåler svært varm væske. Her bruker jeg et bakepapir av silicon.

Når karamellen er ferdig, tar du kasserollen av varmen, rører inn valnøttene og heller det over på brettet. Gjør dette raskt slik at den ikke rekker å stivne. Det går fort. Avkjøl til det stivner. Så kan du knuse det i mindre biter.

Karamellsausen
Du kan gjerne også lage karamellen dagen før du skal bruke den. Så rekker den å bli forholdsvis fast i formen. Jeg bruker å måle opp og gjøre alt klart til karamellsausen før jeg starter, sånn at jeg kan ha full fokus på selve sausen når den begynner å koke opp. Smøret deler du opp i små terninger. 

Ha vann og sukker i en tykkbunnet kjele og kok opp. Ikke rør mens dette koker opp og koker lenge nok til at massen blir gyllenbrun. Pass på at det ikke brennes. Det er en fin linje mellom gyllenbrunt og brent. Vend litt på kjelen for at alt blander seg. 

Når sukkeret har fått ønsket farge, tilsetter du smøret. Dette bruser ganske kraftig, så pass på. Rør kraftig samtidig. La det koke i 30 sekunder. Tilsett fløten og rør kraftig. La det koke i 2 minutter. 

Ta kjelen av varmen og tilsett saltet. La det avkjøles noe før du heller det over i et kremmerhus eller en liten skål, og sett det i kjøleskapet til neste dag.

Til servering
Fordel vaniljekrem, karamellsaus, krokan og pikekyss rundt på palovaringen. Del opp fiken i mindre biter og fordel både det, klementinskiver og kanelstenger rundt på ringen.

Kos deg!

2 kommentarer til “Festpyntet pavlovaring med salt karamellsaus”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon