Pavlova i ring

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Pavlova i ring

Jeg kårer dette herved til å bli julens nye dessertfavoritt! Er den ikke lekker? Det synes iallfall jeg! Og den er, som pavlovaer flest, ganske så enkel å grei å lage!

Jeg fant inspirasjonen til denne pavlovaringen på Instagramprofilen «Lumadeline«, men brukte min egen oppskrift på både pavlova og vaniljekrem. (Hvis nå noe kan kalles «min oppskrift» på akkurat de to tingene 😉 )

Det er en ganske lang fremgangsmåte på oppskriften, ikke fordi den er vanskelig, men fordi jeg vil at du skal være garantert et perfekt resultat. Husk det er bestandig lurt å lese gjennom hele oppskriften og fremgangsmåten før du setter igang.

pavlova 2

Oppskrift på pavlova i ring med vaniljekrem

Pavlovaen
4 eggehviter
200 g sukker – gjerne av typen det står «finkornet» utenpå pakken
1 ts eplesidereddik

Vaniljekrem
4 dl H-melk
1 vaniljestang eller 1 ts ekte vaniljesukker
4 eggeplommer
100 g sukker
20 g maisenna
4 plater gelatin
2 dl kremfløte

Pynt
1 pk – 465 g – kirsebærkompott
1/2 glasss – 130 g – coctailbær
litt melis
noen saltede mandler – fås kjøpt i løsvekt nøtteblanding
noen rosmaringrener
noen kanelstenger

Det er noen ting som er viktig å få med seg når man skal lage en vellykket pavlova! Du må bruke en miksebolle som er helt gullende ren! Er miksebollen fettete, vil ikke eggehvitene bli så luftige og fine som du vil ha dem. Hvis du finner sukker der det står «finkornet» utenpå, er det veldig fint å bruke i en pavlova. Da er du sikker på at det ikke blir noen sukkerkorn i den ferdige kaken. Du kan også kjøre vanlig sukker i en matprosessor noen sekunder.

Og så må du steke pavlovaen på lav varme. Denne steker jeg på 150 grader i 1 time. Så slår jeg av stekeovnen og lar kaken stå inni – uten å åpne døren – til neste morgen. Du kan selvfølgelig ta den ut når stekeovnen har blitt kald, om du nå steker denne på morgenen.

Så til selve oppskriften!

Sett stekeovnen på 150 grader varmluft. Kle et stekebrett med bakepapir og tegn så stor sirkel som du greier på papiret. Jeg legger en tallerken i midten og tegner rundt.

Ha eggehvitene i en miksebolle og pisk til de begynner å bli til hvite små topper. Tilsett sukkeret i en tynn stråle, mens piskene går, og pisk til du har fått en blank og fin marengs. Ha i eddiken og pisk den kjapt inn.

Fordel marengsen langsmed sirkelen du tegnet. Jeg synes det er best å bruke to spiseskjeer til dette. Når du har fått en hel sirkel, bruker du skjeen til å lage kaken flat midt oppå, og gjerne at den blir litt lavere midt på. Så har du en fin flate å legge vaniljekremen på senere i prosessen.

Sett stekebrettet i stekeovnen. Stek i 1 time. Skru så av varmen, men la stekeovnsdøra være lukket helt til stekeovnen er helt kald. Du kan gjerne gjøre dette på ettermiddagen/kvelden og la kaken stå inne i stekeovnen til neste morgen.

Stekeovnen er dessuten et fint sted å oppbevare en ferdigstekt pavlova. Der holder den seg fint i flere dager – så vet du det 🙂

Når det er festkake, er det hyggelig å lage vaniljekremen selv også. Den hjemmelagde er best! Lag den gjerne dagen før servering.

Ha melken i en kasserolle. Bruker du vaniljestang, deler du den i to på langs og skraper ut frøene med en teskje eller kniv. Ha både frøene og stangen i melken og gi den et oppkok. Bruker du ekte vaniljesukker, har du det også oppi melken. Mens melken koker opp, pass på godt, så det ikke koker over, har du eggeplommene i en bolle og pisker dem lett sammen med sukkeret og maisennamelet.

Når melken koker, heller du halvparten av den oppi eggeblandingen mens du rører hele tiden. Hell så i resten av melken. Så heller du alt tilbake i kasserollen, få med det alt i bunnen av bollen også, og setter den tilbake på varmen. Rør hele tiden mens du varmer vaniljekremen. La den koke i 30-40 sekunder. Hell den over i en bolle og dekk den med plastfolie helt ned til vaniljekremen med en gang. Sett den til avkjøling. Så snart den er kald nok, setter du den i kjøleskapet.

Når den er kald, bløtlegger du først de 4 gelatinplatene i en bolle med kaldt vann i 5 minutter. Kok opp 3 ss vann i en kasserolle. Ta gelatinplatene ut av vannet og smelt dem i kasserollen. Ta kasserollen av varmen og rør dette inn i vaniljekremen. Sett den tilbake i kjøleskapet.

Like før servering, pisker du kremfløten til en luftig og lett krem. Gi vaniljekremen et lite opppisk før du vender den inn i den piskede kremen.

Hell kirsebærene over i en sil eller et dørslag. Ha en bolle under, sånn at du tar vare på saften. Den kan du bruke til andre ting. Til denne kaken greier det seg med bærene og litt av saften. Fordel dem over vaniljekremen. Legg coctailbærene over på en tallerken og dryss over litt melis før du plasserer dem også oppå vaniljekremen.

Fordel over rosmarinkvistene, mandlene og kanelstengene til slutt.

pavlova med vaniljekrem og kirsebærjulete pavlovapavlova i ring

God fest!

 

 

 

 

 

 

6 kommentarer til “Pavlova i ring”

    • Veldig vanskelig å si, Inger Marit! Jeg vil jo gjerne at den skal være litt seig midt inni, men ikke for mye heller. Det bruker iallfall å fungere godt hos meg når jeg steker på denne måten. Masse lykke til og god jul!

    • Hei Iris! Jeg synes bestandig det er så vanskelig å beregne porsjoner på pavlova for den har en tendens til å forsvinne fortere enn fort samme hvor få mennesker jeg serverer den til 🙂 Men, jeg tenker at dette – med vaniljekrem og topping – er en fin dessert til 6-8 personer.

  1. Jeg bakte denne kaken til jul i fjor, og den var desidert favoritten på kake bordet 🙂 Takk for at du skrev en så detaljert oppskrift. For meg, som ikke er den mest avansert baker, var det til stor hjelp. Tipset om å la kaka stå i ovnen til neste dag er en innertier!

    På 1.juledag blir vi 15 gjester. Tenkte derfor å doble oppskriften og lage et hjerte (eller en krans) i stedet for en ring. Burde vel gå greit, eller?

    • Hei Gunn! Første juledag er ferdig, så jeg antar at du også er ferdig med pavlovaen. Håper at den ble like perfekt i år som den du lagde i fjor 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Utvikling og Hosting av Sircon