Eplekake med peanøtter og salt karamellsaus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time + avkjøling

Porsjoner: 1

Eplekake med peanøtter og salt karamellsaus

Yummy!!!! Dette er rett og slett en farlig god kombinasjon! Lunken eplekake, salte peanøtter, myk is og en god dæsj med gyllebrun, salt karamell! Ja, den karamellsausen er så god at jeg fant meg selv med spiseskje ned i muggen – da restene av karamellsausen sto igjen i kjøleskapet – opptil flere ganger! Ha ha ha! Det er liksom noen ting som du ikke greier å legge fra deg. MÅ BARE ha litt til.

Eplekaken er en god tradisjonell oppskrift hvor jeg drysser rikelig med salte peanøtter over kakerøren og eplene før jeg setter kaken i stekeovnen. Det er veldig godt både med det saltet som er på peanøttene og å ha dette sprø elementet i kaken.

Prøv i vei du også!

Ingredienser

Eplekaken
300 g smør romtemperert
200 g sukker
2 ts vaniljesukker
3 egg
2 ts bakepulver
200 g hvetemel
3 eple(r) helst store
75 g salte peanøtter

Karamellsausen
300 g sukker
0.75 dl vann
125 g smør
3 dl kremfløte
2 ts flaksalt

Til servering
is

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og smør en rundform på 22 eller 24 cm. Legg bakepapir i bunnen. Her bruker jeg en form på 22 cm, men 24 går også fint.

Ha smør, sukker og vaniljesukker i en miksebolle og pisk det luftig og nærmest hvitt. Pisk inn eggene, ett og ett om gangen. Bland sammen bakepulver og hvetemel og pisk det kjapt inn også.

Hell røren over i rundformen. Del eplene i båter eller skiver og fordel over røren. Er det hardt skall på eplene, skreller du eplene før du deler dem opp. Dryss over peanøttene til slutt.

Stek kaken i 50-55 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om den er gjennomstekt. Stikk kakepinnen midt i kaken. Kommer den tørr ut, er kaken ferdig.

La kaken avkjøles på en bakerist.

Dette er en ganske stor porsjon med karamellsaus, men den holder seg godt i kjøleskapet, så den kan du bruke til både flere is-serveringer og som kaketopping. Eller du kan, som meg, unne deg en liten skje eller to når søtsuget kommer!

Ha sukkeret og vannet i en tykkbunnet kjele og la det koke til det blir gyllenbrunt. Du skal IKKE rører i dette! Du kan eventuelt løfte på kjelen og rulle den litt rundt om det skulle være behov for det. Røring vil føre til at karamellsausen sukrer seg. Det tar rundt 10 minutter for å få den gyllenbrun. Jo mørkere du lar den bli, jo kraftigere smak vil det bli på den ferdige sausen.

Når fargen er passe, tar du kjelen av varmen og rører inn smøret. Dette skummer og freser litt, så hold avstand. Sett kjelen tilbake på varmen og ha i fløten. Nå freser det skikkelig, og dette er jo supervarmt, så vær forsiktig. Rør rundt og la sausen koke i 3-4 minutter.

Hell den over i en mugge som tåler varme og la sausen avkjøles. Sausen kan oppbevares lenge i kjøleskap. Da blir det litt hardere, så da kan du varme den i vannbad eller i mikrobølgeovn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon