Tynnlefser som er lette å kjevle

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 45 minutter

Porsjoner: 12

Tynnlefser som er lette å kjevle

Nå har jeg blitt en LEFSEBAKER! Jeg har bestandig innbilt meg at man nærmest må ha magiske kjevleevner for å kunne lage lefser, men denne lefsedeigen er så god å jobbe med at det går som en drøm å kjevle! Så får det heller være at den ikke blir helt rund og jevn i ytterkantene ennå.

Noe av det jeg elsker med å være matblogger, er alle de hyggelige menneskene som kommer i min vei. Én av dem er Johns baking – som legger ut så masse vakkert og godt på Instagramprofilen sin –  og en dag vi drev og chattet om baking, sendte han meg oppskriften på disse tynnlefsene som han med hell hadde laget. Så da måtte jeg teste dem ut jeg også, og de ble kjempegode. Deigen er dessuten skikkelig god å jobbe med.

John hadde funnet oppskriften i boka «Takkemat – flat mat på takke og i panne» som er skrevet av søstrene Gry Nordvik Karlsen og Ane Nordvik Hasselberg.

Jeg spurte Gry om jeg fikk lov til å legge ut oppskriften her på mine sider, og det fikk jeg hennes velsignelse til å gjøre. Jeg brukte «mitt eget» fyll i lefsene – med smør, melis og kanel.

Sjekk ut bloggen til Gry her: GRYSKJØKKEN!

Det mest utfordrende med å lefsebaking – synes jeg – er når jeg skal spise dem etterpå. Når lefsene er ferdig stekt, vil de tørke og bli helt stive. Så når du skal spise, må du vanne dem og la de ligge, pakket inn i et kjøkkenhåndkle, til de blir myke igjen. Og jeg innbiller meg bestandig at det bare tar 3 minutter. Men du må faktisk gi lefsene 15-20 minutter for at de skal bli helt skikkelig gjennommyke igjen. I mellomtiden står jeg og tripper og venter på å få kose meg!

Tørre lefser har lang holdbarhet. Jeg har imidlertid ikke stor lagringsplass for dem, så jeg bløtlegger like gjerne alle med en gang, smører dem ferdig og putter dem i fryseren. De tiner på noen få minutter.

Ingredienser

Lefsene
200 g sukker
2 egg
3 dl seterrømme
5 dl h-melk
2 ts bakepulver
1.4 kg hvetemel

Fyllet
300 g smør romtemperert
200 g melis
1 ts kanel

Slik gjør du

Pisk eggedosis av sukker og egg. Jeg brukte ballongvisp på kjøkkenmaskinen til dette, og så byttet jeg til eltekrok når eggedosisen var ferdig. Pisk lett sammen rømme og melk før du har det i miksebollen og blander det sammen. Bland bakepulveret i melet og ha det i. Ikke ha i alt melet med en gang, men kjenn litt på hvor mye du trenger å tilsette.

Rør deigen kjapt sammen til alt er blandet. Hvelv den så ut på bakebordet og kna den en gang før du deler den i 12 like store deler. Rull dem ut til boller og dekk dem løst med plast.

Sett takken på medium varme.

Bruk godt med mel – både over og under lefsene når du kjevler dem ut så rundt og tynt som du greier. Mine ble 46-47 cm i diameter. Løft på emnet og dryss på mer mel om nødvendig, for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast i verken bakebordet eller kjevlet.

Jeg kjevlet disse rett ut på baketoppen min. Jeg ser mange baksterdamer skriver at det er fint å klippe ut en runding, tilsvarende størrelsen på lefsene, i en voksduk, for så å kjevle på baksiden av voksduken. Så det kan du også prøve. Jeg brukte mitt gamle, arvede rutete kjevle, det er litt lettere å kjevle utover lefsene med det, men det går fint med et helt vanlig kjevle også.

Børst av melet på oversiden av lefset og løft det forsiktig opp og over på takken, med oppsiden ned. Du kan bruke en stekepinne til løftingen, men jeg syntes det fungerte bedre og kjappere å bare løftet hele lefsen over på takken, med fingrene. Børst av melet på det som nå er oppsiden av lefsen.

Stek til du kan se at det begynner å danne seg lysebrune flekker på lefsen. Da vender du og steker til det er lysebrune flekker på den andre siden.

Legg et klede på en rist og legg lefsen dit når de er ferdigstekt. Gjenta med resten.

Nå kan du oppbevare lefsene akkurat sånn i lang tid og så bløte opp og smøre etterhvert som dere skal spise, eller du kan smøre opp alt på én gang.

For å mykne opp lefsene sprayer du dem med vann på begge sider eller holder dem under springen for å væte dem. Dekk dem så med et klede og la de ligge til de er helt myke.

Pisk sammen smør, melis og kanel til det blir helt mykt og glatt, og litt luftig.

Smør et jevnt lag utover lefsene. Brett to av sidene mot hverandre, inn til midten, så bretter du rektangelet du har fått i to igjen, sånn at du får et langt, smalt rektangel. Skjær så i passe store stykker. Endene er gave til den som skjærer!

Lykke til med bakingen! Kos deg!

6 kommentarer til “Tynnlefser som er lette å kjevle”

    • Hei Inger! Jeg skriver om dette inne i blogginnlegget også. Tørre lefser kan oppbevares i romtemeratur, men hvis de er påsmurt, kan de oppbevares i kjøleskapet noen dager. Ellers må de fryses ned. De tiner veldig fort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Utvikling og Hosting av Sircon