Her om dagen satt vi og snakket rundt middagsbordet om hva som er vanlig mat og ikke, for ungene får stadig spørsmål om vi spiser masse fancy mat eller om vi spiser vanlig mat. Og alle 4 i familien var helt enige om at vi spiser vanlig mat. Men, var også skjønt enige om at det vi kaller helt vanlig mat, nødvendigvis ikke er vanlig mat for andre.

Jeg har iallfall et ønske om at denne middagen skal gli inn i «vanlig middagstmat-gruppen» riktig så raskt, for dette er så god middag at den fortjener sin plass blant gjengangerne!

Perfekt hverdagsmiddag!

Stekt ørret med sennepsmarinade, gode grønnsaker og potetstappe

til 4 personer

Ørreten
3 ts grov sennep (ikke pløsesennep)
3 ts flytende honning
6-700 g ørret, gjerne med skinnet på
½ ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
2 ss olivenolje og litt smør til steking

Grønnsakene
1 løk
½ purre
2 ss olivenolje
2 ts kapers
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 brokkoli
2 gulrøtter
1 boks, 290 g, hermetiske røde linser
1 boks, 290 g, hermetiske kikerter
2 dl fløte
1 dl vann
en skvis sitron

Potetstappe
800 g kokefaste poteter
ca. 1 ½ dl melk
25 g smør
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

Rør sammen sennepen og den flytende honningen. Del fisken i passe serveringsstykker og fordel sennepsmarinaden over kjøttsiden på fisken. La det ligge på kjøkkenbenken mens du gjør klart resten.

Kok opp vann til potetene i en kjele og skrell potetene. Del dem i mindre biter og ha dem i det kokende vannet. Kok dem møre.

Tøm vannet av kasserollen og la den stå i 2 minutter uten lokk for at potetene skal dampes tørre. Ha smøret i kasserollen. Knus potetene med en stapper før du sper med melken. Rør kraftig i mosen for å få den luftig og myk. Smak til med salt og pepper.

Finhakk løken. Del purren i to langsetter og vask den godt (det er ofte mye jord mellom lagene i purre) og skjær den i skiver. Ha de to løktypene i en stekepanne sammen med olivenoljen, kapers, salt og pepper og la det surre på litt under medium varme i noen minutter.

I mellomtiden deler du brokkolien i små buketter, skreller brokkolistilken og gulrøttene og deler dem i småbiter og har i pannen. La det også surre i pannen i 8-10 minutter.

Hell de hermetiske linsene og kikertene i et dørslag og skyll over med kaldt vann før du har dem i stekepannen. Ha i fløte, vann og brokkolibukettene og kok opp. La det småkoke i 4-5 minutter. Smak til med salt og pepper og en skvis sitron.

Jeg kjøper helst laks eller ørret med skinnet på, for da kan jeg steke fisken på skinnsiden og få både deilig sprøtt skinn som jeg kan spise etterpå (noe av det aller beste ved fiskemiddagen) og det er lettere å få et saftig fiskestykket når det stekes med skinnet på.

Samme om du har skinnet på fisken eller ikke, så varmer du først smør og olje i en stekepanne, på forholdsvis høy varme, drysser salt og pepper på fiskestykkene og legger dem med skinnsiden ned i pannen. Du kan bruke litt høyere steketemperatur hvis skinnet er på.

Stek fisken i ca. 5 minutter til skinnet begynner å bli gyllenbrunt og sprøtt. Skru ned varmen litt og vend fisken. La den ligge i varmen til den blir gjennomstekt eller så stekt som du ønsker at den skal være.

Da er det bare å glede seg til en strålende middag!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *