Poke

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 45 minutter + marinering av laksen

Porsjoner: 4

Poke

Å, jeg elsker fargerik mat som dette! Og så smaker den altså akkurat så godt som du skjønner den må gjøre når du ser denne herligheten!

Poke er en gatemat fra Hawaii bestående av ris, ulike rå grønnsaker og rå, marinert fisk. Veldig ofte brukes det rå tunfisk, men det er jo ikke spesielt vanlig å få kjøpt her hjemme, så jeg bruker bestandig laks når jeg lager poke. Kjøp laks med garantert sushikvalitet når du skal bruke den i poke.

Laksen marinerer jeg i en soyasaus eller ponzuaus. Ponzusausen er laget av soyasaus og sesamolje og du finner oppskriften litt lenger ned.

Ingredienser

Ponzusausen
0.5 rød chili
1.5 dl soyasaus
1 lime
2 ts honning
2 ss riseddik
1.5 ss sesamolje

Laksen
2 cm ingefær
2 vårløk
15 usaltede cashewnøtter
0.25 ts chiliflakes
600 g laksefilet av sushikvalitet

Risen
400 g sushiris
5.25 dl vann
1.5 ts salt
3 ss riseddik

Syltet rødløk
6 ss riseddik
2 ss sukker
1 ts flaksalt
2 rødløk

Resten av pokebollen
2 gulrot/gulrøtter
2 vårløk
20 små cherrytomater
0.25 potte koriander

Slik gjør du

Laksen blir ekstra god hvis den får ligge i marinaden i  1-2 timer før servering, så start med å lage marinaden. Finhakk chilien før du blander sammen alle ingrediensene til ponzusausen. Hell 1 dl av den i en bolle. Resten setter du til side til serveringen. Riv ingefæren og rør i. Finhakk vårløken og cashewnøttene og rør både dem og chiliflakene inn i sausen.

Skjær laksen i små terninger på ca. 1 ½ x 1 ½ cm og ha i bollen. Vend bitene godt i marinaden, legg over et lokk og sett bollen i kjøleskapet de kommende to timene.

Vask sushirisen godt i kaldt vann før du starter med kokingen. Du bør skifte ut vaskevannet mange nok ganger til at det forblir blankt. Da er risen klar for koking. Ha så risen i en kasserolle sammen med det tilmålte vannet og saltet. Kok opp. Skru umiddelbart ned varmen slik at vannet akkurat koker. Ha på lokket og la det være helt tett mens du koker.

Kok risen i 13 minutter. Ta kasserollen bort fra varmen og la kasserollen stå i 10 minutter til. Hele tiden mens lokket er pent plassert på kasserollen.

I mellomtiden blander du sammen riseddik og sukker i en bolle. Hell risen over på et stort fat og fordel den utover. Hell eddikblandingen over og bland det sammen. La risen avkjøles til romtemperatur.

Rør sammen riseddik, sukker og salt i en skål. Skjær rødløken i så tynne ringer som du greier og ha ringene  i slålen. Dette trenger bare å stå i 10 minutter før det blir syltet og kjempegodt!

Skjær gulrøttene i tynne staver, vårløken i tynne ringer og cherrytomatene i to.

Så er det klar for servering!

Jeg bruker å fordele risen i 4 skåler og så fordeler jeg resten pent og pyntelig rundt. Hell resten av pokesausen i en skål som du enten kan dyppe i eller helle over salaten.

God middag!

2 kommentarer til “Poke”

  1. Du nevner sesamolje i ponzusausen i innledningen. Men jeg finner ikke den igjen i oppskriften? Synes dey er en god ingrediens😀

    • Oi, oi, oi! Den linjen har forsvunnet da jeg la oppskriften inn i nytt system. Jeg skal legge den inn igjen med en gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon