Langtidsstekt svinenakke og rotgrønnsaker

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 3 timer 20 minutter

Porsjoner: 4

Langtidsstekt svinenakke og rotgrønnsaker

Kjøtt fra svinenakke er noe av de saftigste og beste kjøttet du kan servere, spør du meg! Ettersom nakkekjøttet har en del marmorert fett i seg er det med på å gjøre alt kjøttet utrolig saftig når det blir stekt. Og når du i tillegg steker det på lav varme, som jeg gjør her, får du rett og slett en ultrasaftig middag.

Det er lurt å bruke et steketermometer når du steker kjøttet, så har du full kontroll på det ferdige resultatet.

Ingredienser

Svinenakken
800 g svinenakke
1 ts flaksalt
1 ts nykvernet pepper
0.5 ts kajennepepper
0.5 ts paprikapulver
2 ss olivenolje
6 fedd hvitløk
2 dl vann

Grønnsakene
1 kålrot
2 gulrot/gulrøtter
2 pastinakk
1 persillerot
0.25 sellerirot
2 gul bete
2 ss olivenolje
1.5 ts flaksalt
1 ts nykvernet pepper
5 blad timian til servering

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 100 grader.

Tørk av svinenakken før du fordeler krydderet rundt hele kjøttstykket. Varm olivenoljen i en stekepanne og brun kjøttet på sterk varme i noen minutter på hver side, til kjøttet er gyllenbrunt.

Rens hvitløkfeddene og legg i en ildfast form. Legg kjøttstykket over hvitløkfeddene. Hell vannet i stekepannen og kok ut pannen i 10–15 sekunder. Hell så sjyen over kjøttet. Stikk et steketermometer midt i kjøttstykket og stek kjøttet til det får en kjernetemperatur på 72–74 grader. Litt avhengig av temperaturen på kjøttet, når du startet stekingen, vil det ta omtrent 2 ½ til 3 timer.

Jeg vet noen skriver at man skal steke svinekjøttet til det er noen og seksti grader, men jeg liker svinekjøttet helt gjennomstekt, så da tar jeg det ut når det er litt over 70 grader. Ettersom det stekes på såpass lav varme vil kjernetemperaturen heller ikke gå opp mange gradene etter at du tar kjøttet ut av stekeovnen. Svinenakken regnes som helt gjennomstekt når den har en kjernetemperatur på 76 grader. Ønsker du å lage pulled pork av svinenakken, steker du til den har fått en kjernetemperatur på rundt 90 grader.

Mens kjøttet steker, forbereder du grønnsakene. Skrell alle grønnsakene og skjær dem i mindre biter. Her har jeg skjært alle grønnsakene i litt forskjellige former, men alle er i forholdsvis store, robuste biter. Ha alle grønnsakene i en ildfast form, gjerne stor nok til at grønnsaksbitene ikke trenger å ligge oppå hverandre. Fordel over olje, salt og pepper og bland det godt.

Når kjøttet har fått ønsket kjernetemperatur, tar du det ut, dekker det med aluminiumsfolie og lar det hvile i ca. 20 minutter.

Skru samtidig opp stekeovnen til 225 grader varmluft og sett inn grønnsakene.

Stek grønnsakene i ca. 20 minutter til de er møre.

Skjær svinenakken i skiver og server med grønnsakene og sjyen fra kjøttet.

God middag!

2 kommentarer til “Langtidsstekt svinenakke og rotgrønnsaker”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon