Du skal jammen meg lete lenge for å finne mer gresk mat enn moussaka og gresk salat! Mmmmm… Det er jo så godt! Den mektige moussakaen og friske, og litt syrlige greske salaten er perfekt match sammen, spør du meg!

Jeg har prøvd meg litt fram med ulike versjoner av moussaka. Noen med squash, i tillegg til aubergin og potet, og andre uten. Jeg har prøvd å fritere både potetene, auberginene og squashskivene – som de gjør i mange greske oppskrifter – og jeg har testet ingen fritering. Og har endt opp litt midt i mellom. Jeg bruker både squash og auberginer som jeg baker i stekeovnen, det synes jeg blir kjempegodt, og jeg steker potetskivene i olivenolje.

Jeg bruker rikelig med god kaldpresset olivenolje til både moussakaen og salaten, nærmere bestemt Gaea sin olivenolje som heter Sitia. Det er en kjempegod med en fyldig og rik smak og en fantastisk grønnfarge.

Du kan lese om da jeg var på Kreta og plukket oliven med Gaea her!

I 2018 var jeg så heldig å få invitere med noen av dere lesere på en herlig aften med olivenoljekurs sammen med Aris Kefalogiannis, som eier Gaea olivenolje . Du kan lese alt om kvelden her!

Her har jeg stekt moussakaen i små porsjonsformer. Du kan selvfølgelig også steke den i én stor ildfast form.

Rekk opp alle som elsker gresk salat! For meg er det smaken av sommer, sol og ferie – selv om det er en overskyet vårdag! Sjekk ut kalamataolivenene som Gaea har, så er du garantert knallgode olivener!

Herlig gresk moussaka og gresk salat

5-6 personer

Grønnsakene
500 g kokefaste poteter
8 + 2 ss Gaea Sitia extra virgin olivenolje
1  squash
2 medium store auberginer
2 ts salt

Kjøttsausen
1 løk
2 fedd hvitløk
2 ss Gaea Sitia extra virgin olivenolje
1 ts tørket oregano
1 ts kanel
500 g kjøttdeig
1 ss tomatpuré
1 boks, 4 dl, hakkede hermetiske tomater
1 dl vann
1 ts salt
nykvernet pepper

Ostesaus
100 g smør
100 g hvetemel
7 ½ dl melk
muskattnøtt
1 ts salt
nykvernet pepper
3 eggeplommer
100 g hvitost, gjerne en med litt smak
50 g parmesan

Den greske salaten
8 ss Gaea Sitia extra virgin olivenolje
3 ss hvitvinseddik
2 ss flytende honning
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
3 ts tørket oregano
2 ss kapers
500 g cherrytomater
1 agurk
1 grønn paprika
1 rødløk
2 pk, 150 g, Gaea kalamataoliven
250 g fetaost

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft og kle et stekebrett med bakepapir.

Del potetene i ca. 1 cm tykke skiver. Varm olivenoljen (8 ss) i en stor stekepanne og ha i potetskivene. Stek dem til de blir gyllenbrune og myke nesten helt gjennom. Ta dem ut og legg dem over på kjøkkenpapir.

Skjær squasjen og auberginene i 1 cm tykke skiver og legg utover stekebrettet. Fordel utover oljen og saltet og stek skivene i ca. 25 minutter til de begynner å få litt farge og er myke.

Finhakk løken og hvitløkfeddene til kjøttsausen og ha i en stekepanne sammen med olivenoljen. La det surre i noen minutter til løken har blitt blank og myk. Ha i oreganoen og kanelen og rør det inn. ha så i kjøttdeigen og stek til den blir brun. Ha i tomatpuréen og la den surre i varmen i 30 sekunder før du har i de hermtiske tomatene og vannet og lar det småkoke mens du lager ostesausen.

Smelt smøret til sausen i en kasserolle og rør inn hvetemelet. Spe med melken i flere omganger. La melken koke opp mellom hver gang og pisk godt sånn at du får ut alle klumpene mellom hver speing. Smak til med muskattnøtt, salt og pepper. La det småkoke i 4-5 minutter.

Ta kjelen av varmen og rør inn eggeplommene.

Riv osten og rør inn de 100 grammene.

Fordel potetskivene i en, eller flere små, ildfaste former. Ha så i auberginskivene og squashskivene. Fordel kjøttsausen over før du brer ostesausen over der igjen. Riv parmesanen og fordel over ostesausen. Her har jeg drysset på litt tørket oregano også.

Stek moussakaen(e) i ca. 30 minutter til den har blitt gyllenbrun. La moussakaen hvile i 15-20 minutter før servering.

Til den greske salaten rører du lett sammen olivenoljen, balsamicoeddiken, honningen, flaksalt, pepper, oregano og kapers i serveringsskålen. Del cherrytomatene i to og ha i. Så deler du agurken i terninger og paprikaen og rødløken i strimler og har i. Avslutt med de knallgode kalamataolivenene og fetaosten.

Fetaosten kan du enten legge som en stor skive på toppen og drysse litt ekstra med tørket oregano og helle litt ekstra olivenolje på, eller du kan, som jeg har gjort her, bryte den i mindre biter og blande inn.

Da er det klart for et herlig gresk måltid!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *