Moussaka og gresk salat

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time 45 minutter

Porsjoner: 6

Moussaka og gresk salat

Du skal jammen meg lete lenge for å finne mer gresk mat enn moussaka og gresk salat! Mmmmm… Det er jo så godt! Den mektige moussakaen og friske, og litt syrlige greske salaten er perfekt match sammen, spør du meg!

Jeg har prøvd meg litt fram med ulike versjoner av moussaka. Noen med squash, i tillegg til aubergin og potet, og andre uten. Jeg har prøvd å fritere både potetene, auberginene og squashskivene – som de gjør i mange greske oppskrifter – og jeg har testet ingen fritering. Og har endt opp litt midt i mellom. Jeg bruker både squash og auberginer som jeg baker i stekeovnen, det synes jeg blir kjempegodt, og jeg steker potetskivene i olivenolje.

Her har jeg stekt moussakaen i små porsjonsformer. Du kan selvfølgelig også steke den i én stor ildfast form.

Rekk opp alle som elsker gresk salat! For meg er det smaken av sommer, sol og ferie – selv om det er en overskyet vårdag!

Ingredienser

Grønnsakene
500 g kokefaste poteter
10 ss olivenolje
1 squash
2 aubergin(er) medium store
2 ts salt

Kjøttsausen
1 løk
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 ts tørket oregano
1 ts kanel
500 g kjøttdeig
1 ss tomatpuré
4 dl hakkede, hermetiske tomater
1 dl vann
1 ts salt
nykvernet pepper

Ostesausen
100 g smør
100 g hvetemel
7.5 dl melk
0.5 ts muskatnøtt
1 ts salt
nykvernet pepper
3 eggeplomme(r)
100 g ost gjerne med litt smak
50 g parmesan

Den greske salaten
8 ss olivenolje
3 ss hvitvinseddik
2 ss flytende honning
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
3 ts tørket oregano
2 ss kapers
500 g cherrytomater
1 agurk
1 grønn paprika
1 rødløk
150 g kalamataoliven
250 g fetaost

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft og kle et stekebrett med bakepapir.

Del potetene i ca. 1 cm tykke skiver. Varm olivenoljen (8 ss) i en stor stekepanne og ha i potetskivene. Stek dem til de blir gyllenbrune og myke nesten helt gjennom. Ta dem ut og legg dem over på kjøkkenpapir.

Skjær squasjen og auberginene i 1 cm tykke skiver og legg utover stekebrettet. Fordel utover oljen og saltet og stek skivene i ca. 25 minutter til de begynner å få litt farge og er myke.

Finhakk løken og hvitløkfeddene til kjøttsausen og ha i en stekepanne sammen med olivenoljen. La det surre i noen minutter til løken har blitt blank og myk. Ha i oreganoen og kanelen og rør det inn. ha så i kjøttdeigen og stek til den blir brun. Ha i tomatpuréen og la den surre i varmen i 30 sekunder før du har i de hermtiske tomatene og vannet og lar det småkoke mens du lager ostesausen.

Smelt smøret til sausen i en kasserolle og rør inn hvetemelet. Spe med melken i flere omganger. La melken koke opp mellom hver gang og pisk godt sånn at du får ut alle klumpene mellom hver speing. Smak til med muskattnøtt, salt og pepper. La det småkoke i 4-5 minutter.

Ta kjelen av varmen og rør inn eggeplommene.

Riv osten og rør inn de 100 grammene.

Fordel potetskivene i en, eller flere små, ildfaste former. Ha så i auberginskivene og squashskivene. Fordel kjøttsausen over før du brer ostesausen over der igjen. Riv parmesanen og fordel over ostesausen. Her har jeg drysset på litt tørket oregano også.

Stek moussakaen(e) i ca. 30 minutter til den har blitt gyllenbrun. La moussakaen hvile i 15-20 minutter før servering.

Til den greske salaten rører du lett sammen olivenoljen, balsamicoeddiken, honningen, flaksalt, pepper, oregano og kapers i serveringsskålen. Del cherrytomatene i to og ha i. Så deler du agurken i terninger og paprikaen og rødløken i strimler og har i. Avslutt med de knallgode kalamataolivenene og fetaosten.

Fetaosten kan du enten legge som en stor skive på toppen og drysse litt ekstra med tørket oregano og helle litt ekstra olivenolje på, eller du kan, som jeg har gjort her, bryte den i mindre biter og blande inn.

Da er det klart for et herlig gresk måltid!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon