Potetsuppe med kantareller og hjemmelaget potetgull

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 40 minutter

Porsjoner: 4

Potetsuppe med kantareller og hjemmelaget potetgull

Potetsuppe! Det høres egenlig litt kjedelig ut når du bare sier det sånn! Potetsuppe, liksom! Men fy flate, hvor godt det kan være med en stor skål glovarm potetsuppe! Kremete i konsistensen, mild og rundt i smaken og rikelig toppet med smørstekte kantareller og sprøtt hjemmelaget potet- og pastinakkgull! Dette er virkelig langt fra å være kjedelig!

Selv om potetgullet er hjemmelaget, er dette en enkel og rask middag å lage, for de tynne potet- og pastinakkskivene friterer du mens grønnsakene kokes møre i en annen kjele. Har du en mandolin – et skjæreredskap for å få tynne skiver – er det helt topp å bruke når du skal lage potet- og pastinakkgullet. Hvis ikke, er det kjekt å ha en skikkelig kvass kniv sånn at du greier å skjære helt tynne skiver.

Potetsuppen passer også kjempefint å servere som en forrett. Denne oppskriften er nok til 8-10 forretter.

Ingredienser

Potetsuppen
0.5 purre
1 løk
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 ts salt
nykvernet pepper
2 ts fru timian grønnsaksbuljong
700 g potet
50 g pastinakk
5 dl vann
3 dl melk
1.5 dl fløte
flatbladet persille

Potetgullet
2 pastinakk
6 potet
2 dl solsikkeolje
flaksalt

Kantarellene
200 g kantareller
2 ss olivenolje
0.5 ts salt
nykvernet pepper
40 g smør

Slik gjør du

Del purren i to på langs og vask den godt. Du skal bare bruke den ene delen i suppa, så den andre kan du legge i en pose og legge tilbake i kjøleskapet.

Du kan bruke hele den lyse delen på purren, samt godt oppover på den grønne delen. Hakk opp purren, løken og hvitløken og ha i en kasserolle sammen med olivenolje, salt, pepper og buljong og la de surre på forholdsvis svak varme i 4-5 minutter, til løken har blitt blank og myk.

I mellomtiden kan du skrelle og dele opp potetene og pastinakken i terninger. Ha det i kjelen sammen med vannet og kok opp. La det småkoke til grønnsakene er møre. Det tar rundt 15 minutter.

Når grønnsakene er møre, bruker du en stavmikser og moser det til en suppe. Spe med melken og 1 dl av fløten og kok opp suppen igjen. Smak til med salt og pepper.

Hakk opp persillen.

Potetgullet
Skrell pastinakkene til potetgullet. Her har ikke jeg skrelt potetene, men du gjør som du vil. Skjær grønnsakene i så tynne skiver som du greier.

Varm opp den nøytrae oljen i en kasserolle. Oljen skal gå 3-4cm opp kanten av kjelen, og den er varm nok når det freser når du slipper en potetskive i. Friter i flere omganger, sånn at det ikke blir for fult i kjelen. Det tar bare noen minutter å fritere hver omgang. Ta skivene ut av oljen med en hullsleiv og legg dem rett over på kjøkkenpapir sånn at overflødig fett får renne av. Dryss over flaksalt med en gang. Skift ut papiret etterhvert sånn at de nye omgangene også har papir som greier å ta til seg det overflødige fettet.

Kantarellene
Rens kantarellene og børst vekk jord og rusk. Riv de største soppene i mindre biter.

Varm oljen i en stekepanne ha i soppen. La det frese på høy varme til suppen trekker seg litt sammen og begynner å bli gyllenbrun. Da kan du krydre den med salt og pepper. Når den begynner å bli ferdig, skrur du ned varmen noe og tilsetter smøret i pannen og vender det inn sammen med soppen.

Når jeg serverer suppen, fordeler jeg den siste ½ dl i de fire suppeskålene og bruker en skje til å lage noen rudinger for å få et fint mønster, før jeg fordeler sopp, potetgull og persille over suppen.

God middag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon