Disse sausene hever smaken på maten du lager!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Disse sausene hever smaken på maten du lager!

Du har helt sikkert sett alle disse fire flaskene i butikkhyllene. Noen av dem har du kanskje stående på kjøkkenhylla også. Sannsynligheten er jo stor for at du er fast bruker av én eller to av dem. Ja, for alt jeg vet, kan det det kan jo være at du bruker alle fire masse.

Jeg tenkte jeg skulle gi noen tips til hvordan du kan bruke disse for å heve smaken på maten du lager! For alle fire har egenskaper som gjør at maten får en litt bredere smak. På mange måter er alle fire sausene med på å bygge det jeg kaller grunnmuren i smaken av maten – altså å gi bredde og litt stabilitet i smakene. Er med på å gjøre at du lett kan tro at suppen har putret mange timer på panna eller at det er brukt god kraft i suppa, eller rett og slett på å gi en punsj i smaken!

Kikkoman soyasaus

Kikkoman soyasaus er laget av soyabønner, hvete, salt og vann som blir tilsatt mikroorganismer og deretter fermentert. Smaker du bare på selve soyasausen kan du kjenne at den smaker både salt, surt, søtt, bittert og umami, og alle disse smakene er med på å gi en fylde til maten som du bruker den i.

Det er mest vanlig å bruke soyasaus i asiatiske matretter, men den er også ganske så genial å bruke i både norsk tradisjonsmat (jeg bruker bestandig noen dæsjer med Kikkoman soyasaus når jeg lager brun saus til kjøttkakene) og i helt vanlig hverdagsmat som jeg lager hjemme (jeg smakssetter gjerne grønnsakssuppen med Kikkoman soyasaus).

Soyasausen er kjempekjekk å bruke til marinader og dressinger, som en smakssetter på bordet og, selvfølgelig til den kokte risen!

HP Saus

Du får det ikke mer erkeengelsk enn dette! Sjekk ut denne flasken med tegningen av Big Ben og Palace of Westminster. Du finner flasken sikkert på enhver engelsk pub og alle steder som serverer tradisjonell engelsk frokost med egg og bacon. Smør sausen utover brødskiven eller hell over speilegget.

Det er smaksblandingen av tomatpuré, søt melasse og dadler og byggmalteddik som gjør at sausen smaker både søtt og syrlig, og har litt sting i seg.

I tillegg til å være perfekt reisefølge til egg, bacon og bønner er HP sausen som skapt for pytt i panne. Prøv å tilsett en spiseskje HP saus neste gang du steker potet- og grønnsaksrester til en pytt i panne, og du vil få en ny opplevelse!

Tabasco

Når du vil ha litt punsh i smaken på både gryten, dressingen, salsaen, omeletten, eggerøren og bernaisesausen gjør noen dråper med Tabasco susen! Den originale Tabascoen er laget av rød jalapeno, så tilsatt salt og eddik, og det er ikke mange dråpene som skal til for å gi både hete til en rett og til å skjære gjennom en fet saus, som foreksempel bernaisesausen.

Er du glad i Bloody Mary er Tabasco en vitkig ingrediens.

Jeg bruker bestandig Tabasco når jeg lager salsa og jeg synes det er godt med noen dråper i basilikumpestoen!

Du kan lese om da jeg var på besøk på Avery Island – der hvor all Tabascoen i hele verden lages – her!

Worcestershiresaus

Aller først må vi ta en liten gjennomgang på hvordan vi uttaler navnet på sausen med dette lange, intrikate navnet. På hjemmesidene til Lea & Perrins – som lager den originale Worcestershiresausen, står alle disse tre som riktige: WUST-ter-shire, WOOS-ter-sheer eller WOOS-ter-sher. Så da vet vi det! Ha ha ha!

Klikk deg inn til oppskriften på denne grønnsakssuppen her!

Worcestersaus smaker både litt salt, syrlig og pepperaktig, og den har litt sting i seg. Jeg synes bestandig at det er litt vanskelig å beskrive smaker som dette skikkelig, men jeg merker effekten den har i maten som jeg tilsetter den i. Smaken er på en måte med på å bygge grunnmuren i smaken på retten den tilsettes i.

Worcestershiresausen er med på å heve smaken på hvilket som helst ostesmørbrød (smør noen dråper utover skiven før du legger på osten), i salatdressingen, woken, hamburgeren (både den hjemmelagde – der du kan blande den inn i kjøttdeigen, og den ferdigkjøpte – der du kan fordele noen dråper over når du steker den), i kjøttgryta, den brune sausen og grønnsakssuppa.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon