På tur dit pepperen gror!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

På tur dit pepperen gror!

Og her skal det gro mye pepper også når hele verden skal fôres med verdens mest kjente peppersaus!

For en stund siden var jeg på tur til Louisiana i USA, nærmere bestemt Avery Island, øya der Tabasco har sitt fødested, og faktisk øya der de fremdeles har hele sin produksjon! Ikke dyrkingen av chilipepperen som brukes til å lage peppersausen, til det er øya alt for liten, men alle som dyrker chili for Tabasco, får tilsendt chilifrø fra Avery Island hvert år.

Noe av det som jeg synes er aller morsomt med å få lov til å være med på en reise som dette, er å treffe mennesker som er lidenskapelig opptatte av, og veldig stolte av det de driver med. Og sånn var det også med alle de jeg traff som jobber med Tabasco. Levende opptatte av kulturarven, god mat og produktet sitt.

Louisiana er et kulinarisk sted. Her elsker folk å samles for å spise god mat og kose seg. Og ønsker du å bli kokk, og samtidig være en helt, ja da er Louisiana stedet å være!

Det var tid for høsting av chilifruktene da vi var der. Det er veldig viktig at alle chiliene som brukes i produksjonen har den riktige rødfargen.

Samme dag som chiliene håndplukkes, blir de most og blandet med salt. Chilipepperen som blir dyrket andre steder, blir også most og blandet med salt samme dag, så fraktet i store poser til Avery Island hvor mosen blir lagt på eikefat i 1 til 3 år.

Dette er tønnene chilien ligger i. Det sto stabler som dette i et svært lagerbygg.

Så blir tønnene åpnet, chilien smakt på og tatt med videre i produksjonen. Den vanlige røde Tabascoen, originalen, inneholder bare chili, eddik og salt.

Alle de tønnene du ser på bildet her – og sikkert dobbelt så mange tønner – blir brukt i produksjonen hver eneste dag. På rommet ved siden av dette, var det altså så sterk chililukt at det var helt umulig å gå gjennom rommet uten å hoste. Et såkalt hosterom! He he he!

Det er så stor etterspørsel etter Tabasco fra hele verden at de ikke har noe lager. Så snart sausen er tappet på flaskene blir de sendt ut til hele verden.

De produserer et sted mellom 750.000 og 1 million flasker med Tabasco om dagen!

Det smakte forholdsvis sterkt å spise en teskje av dette, må vite. Jeg fikk med meg teskjeen hjem da, som et tegn på mitt heltemot!

Rødt eller grønt? Valgets kvaler!

Rundt Avery Island er det et sumpområdet, og selvfølgelig måtte vi ut på båttur for å lete etter alligatorer. Jeg så opptil flere, men rakk ikke å ta bilde av noen.

Gutta!

Vi fikk være med å kjøre air boat også. Det er båter som er helt flate under og hvor det er en svær vifte bak som lager farten. Jeg sier bare: hadde det ikke vært for ørene, hadde nok gliset gått helt rundt. Jeg synes det var hysterisk morsomt. Det bråkte fælt, derav øreklokkene.

Kokken Nelson lagde skikkelig god jambalaya til oss. I Louisiana er det to hovedretninger sånn matmessig – cajun og kreolsk. Jeg skal ikke påberope meg å ha den fullstendige oversikten over forskjellen på de to matretningene, men én ting skiller dem iallfall: i kreolsk mat bruker man tomater, mens man i cajun ikke bruker det. Felles for dem begge, er at de er glade i å bruke chili og Tabasco. Dette var en cajunsk versjon – og den smakte skikkelig godt.

Jeg liker å tilsette noen dråper med Tabasco når jeg lager salsaer, guacamole, gryter, pestoer, dressinger, omelett og bernaisesaus. Det er veldig lett å få en ekstra punsh i smaken med noen dråper fra den supertøffe flasken.

Her kan du klikke deg inn til oppskrift på kjempegod salsa og guacamole med Tabasco!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen, som er importør av Tabasco til Norge. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon