Sånn lager du brun saus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Sånn lager du brun saus

Det er fullt mulig å lage en god brun saus selv om du ikke har kraft liggende klar i fryseren. Jeg har veldig sjelden kraft liggende klar, og da bruker jeg flytende fond for å smaksette sausen. Fort gjort å lage, er den også.

Jeg er veldig glad i fondene fra Touch of Taste, og de kommer i mange ulike smaksvarianter, så da varierer jeg type fond ut fra hva sausen skal brukes til. Til brun saus kan jeg bruke både kalv-, okse- og vilfond – avhengig av tilbehøret.

Steker jeg kjøtt, bruker jeg også bestandig å koke ut pannen jeg stekte i, for så å tilsette det i sausen. Det er veldig fint å gjøre også når man bruker fond. Bare utkoking av pannen gir for lite smak, men sammen med fonden blir det supert.

Her finner du også oppskrift på hvit saus og kyllingsaus!

Brun saus

4 porsjoner

30 g smør
40 hvetemel
4 dl vann – inklusive evt. utkokt fra panne*
2 ss Touch of Taste fond – kalv-, okse- eller viltfond
1 ts worcestershiresaus
½ dl matfløte
nykvernet pepper
evt. litt salt
evt. litt sukkerkulør

Når du er ferdig med å steke kjøtt i stekepannen, tar du ut kjøttet og legger det til side. Tilsett så ca. 1 dl med vann i den varme pannen og rør i bunnen slik at stekefettet og smaken av kjøttet løsner fra pannen. Ha det i sausen.

Hvis du lager sausen mens kjøttet steker, holder du tilbake ca. 1 dl av væsken og tilsetter så væsken etter utkokingen mot slutten av sauskokingen. Det passer sikkert best i forhold til matlagingen.

Smelt smøret. Rør i hvetemelet før du sper med ca. 1/3 av væsken. La væsken koke opp før du rører i sausen. Rør ut alle klumper før du sper med resten.

La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper på slutten. Det er salt i fondene, så det er ikke sikkert at du trenger mer salt.

Kalv- og oksefondene gir ganske mye farge til sausene, så det er ikke sikkert at du trenger å ha i sukkerkulør i tillegg.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 

4 kommentarer til “Sånn lager du brun saus”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon