Lettvinte wienerbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer 15 minutter

Porsjoner: 25

Lettvinte wienerbrød

Lettvinte wienerbrød er som skapt for hyggelig kos! Lune og nystekt (eller nytinte) og en kopp kaffe eller te – ja, da kan ettermiddagen komme!

Disse wienerbrødene er litt mindre omstendelige å lage enn de vanlige. Du slipper å kjevle så mange ganger og jeg hopper pent og pyntelig over hviletiden mellom hver kjevlerunde. Resultatet blir allikevel veldig luftig og godt, og med herlige flak. Akkurat som ekte wienerbrød skal ha.

LES OGSÅ: Sånn lager du ekte wienerdeig

God bakst!

Ingredienser

Deigen
500 g hvetemel
75 g sukker
1 ts kardemomme
0.5 pk gjær
3 dl melk ca. 25 grader
1 egg
200 g smør romtemperert
1 egg til pensling

Vaniljekremen
0.5 vaniljestang(-stenger)
3 dl h-melk
3 eggeplomme(r)
75 g sukker
30 g maisenna

Melisglasuren
175 g melis
2 ss melk

Sjokoladeglasuren
50 g mørk sjokolade

Slik gjør du

Ha hvetemel, sukker, kardemomme og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett i bakebollen. Ha i melken og egget og elt deigen godt sammen i 10 minutter. La kjøkkenmaskinen gå på laveste hastighet.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen hvile i 20–25 minutter.

I mellomtiden kan du lage vaniljekremen.

Bruker du vaniljestang, deler du den i to på langs og skraper ut frøene. Ha både frøene og stangen i en tykkbunnet kasserolle sammen med melken. Kok opp.

Pisk eggeplommene lett sammen i en bolle, eventuelt også vaniljesukker, sukkeret og maisennaen. Når melken akkurat når kokepunktet, heller du halvparten av den over i bollen med eggeplommene. Rør godt rundt før du heller i resten av væsken. Hell så alt tilbake i kasserollen og sett den tilbake på varmen. Rør hele tiden slik at kremen ikke setter seg fast i bunnen. Kok opp og la den koke i 30–40 sekunder. Da tykner den. Hell vaniljekremen over i en annen bolle og dekk kremen med plastfolie. La plastfolien ligge helt nedi kremen slik at det ikke dannes skorpe. Sett den til avkjøling.

Dryss et lag med mel på bordet og hvelv deigen utover. Kjevle den ut til et rektangel på 50 x 40 cm. Løft opp deigen en gang eller to for å forsikre deg om at den ikke fester seg i bordet mens du kjevler. Dryss eventuelt på litt mer mel.

Fordel smøret i små klatter utover leiven. Brett først den ene kortsiden inn mot midten, så den andre kortsiden oppå den første. Nå ligger deigen i tre lag. Løft den opp og dryss på litt mer mel hvis behov. Vend deigen og kjevle den ut igjen til samme størrelse. Brett på samme måte en gang til, vend, kjevle, brett og kjevle. Du skal i alt brette fire ganger og kjevle fem ganger. Ferdig leiv skal være 50 x 40 cm. Husk å løfte på deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Dryss også på litt ekstra mel dersom det tyter ut smør av deigen noen steder.

Bruk linjal og kniv og skjær 25 strimler av deigen, som hver er 2 cm brede. Snurr strimlene 2­–3 ganger før du slår en knute midt på deigen. Træ begge endene en ekstra gang gjennom hullet midt i knuten slik at det blir en tett knute. Prøv det gjerne med en hyssingstump før du starter, så skjønner du hvordan det skal være. Fordel wienerbrødene på to bakepapirkledde stekebrett. Lag en grop midt i knuten, som vi skal fylle med vaniljekrem etterpå.

Dekk wienerbrødene med plastfolie og la dem heve i ca. 45 minutter, til de har blitt omtrent dobbelt så store.

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Når wienerbrødene er ferdig hevet, utvider du den gropen du lagde, som nå nesten har est sammen, og fyller den med vaniljekrem. Pisk egget lett sammen og pensle wienerbrødene før du setter brettene inn i stekeovnen. Stek wienerbrødene i 10–12 minutter.

La wienerbrødene ligge på stekebrettet i noen minutter før du legger dem forsiktig over på en bakerist til avkjøling.

Rør sammen melis og melk eller vann til melisglasuren. Til sjokoladeglasuren smelter du sjokoladen i mikrobølgeovn, over vannbad eller rett i en kasserolle på laveste varme (1 av 10) på en induksjonstopp. Jeg kan ikke smelte rett i kasserolle på gasstoppene mine, der blir ikke varmen svak nok.

Fordel glasuren over wienerbrødene og servér!

Om du ønsker å fryse wienerbrødene, er det best å gjøre det uten glasur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon