Hjemmelagd wienerdeig er noe av det aller beste du kan bake – det synes iallfall jeg. Det er rett og slett fantastisk godt! Det er ikke veldig vanskelig, men det tar litt tid. Deigen skal kjevles i flere runder, med hvileperioder i kjøleskapet mellom hver kjevling. Og det er nettopp denne kjevlingen, og hvilingen, som gir wienerdeigen de lagene på den ferdige baksten som wienerdeig skal ha.

Fantastisk wienerbakst

Dette trenger du for å bake 20 wienerbrød i snurr

Wienerdeig
225 g melk
500 g hvetemel
25 g sukker
¼ ts salt
20 g fersk gjær
1 egg
225 g romtemperert smør

Fyll
150 g romtemperert smør
150 g sukker
4 ts kanel
1–2 never rosiner
25 g perlesukker
1 egg
2 ss melk

Varm opp melken til den blir fingervarm. Ha hvetemelet i en miksebolle sammen med sukker og salt. Gjæren smuldrer du bare rett oppi det tørre. Den vil løses opp under eltingen. Bland sammen de tørre ingrediensene før du heller i melka og et lett sammenpisket egg, og elter deigen, på laveste hastighet, i 15 minutter. Da skal deigen ha løsnet fra kantene og kjennes forholdsvis fast ut.

Dryss et tynt lag mel på bordet og hvelv deigen over. Den skal ikke heve først. Kjevle den ut til en leiv som er omtrentlig like stor som et stekebrett. Kle et stekebrett med plastfolie og legg på deigen. Legg plastfolie over også og legg deigen i kjøleskapet i 30 minutter.

Fantastisk wienerbakst

Ta ut deigen og over på et melet bord. Fordel smøret i små klumper utover 2/3 av deigen. La den ene kortsiden og 1/3 av deigen oppover derfra være uten smør. Konvoluttbrett deigen i 3. Brett delen uten smør opp, så den øverste delen, med smør, over der igjen. Kjevle det så ut til et rektangel på 30 x 40 cm. Pakk det inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i 15 minutter.

Kjevle så på nytt. Kjevle bare fra kortsidene slik at du får en leiv som er ca. 80 cm lang og fremdeles 30 cm bred. Brett den i 3, inn fra hver ende. Bruk en pensel for å fjerne overflødig mel mellom hver bretting. Pakk deigen inn i plastfolie igjen og la den hvile i nye 15 minutter i kjøleskapet. Gjenta samme kjevling og bretting 2 ganger til. Pakk så inn deigen og la den hvile i kjøleskapet til neste dag.

Rør sammen smør, sukker og kanel til fyllet.

Fantastisk wienerbakst

Kjevle ut deigen til en leiv på ca. 70 x 50 cm. Fordel fyllet utover og dryss over rosinene. Rull deigen sammen som en pølse. Rull fra én av kortsidene. Bruk en pensel til å børste vekk overflødig mel.

Fantastisk wienerbakst

Legg deigen inn i kjøleskapet i ca. 15 minutter før du skjærer den i 1 ½ cm tykke skiver. Fordel skivene utover to bakepapirkledde stekebrett. Pisk sammen egg og melk og pensle bakverket. Dryss over perlesukker.

La wienerbrødene etterheve i 15–20 minutter før du steker dem på 200 grader i 18­–20 minutter.

Fantastisk wienerbakst

Dette er bare så utrolig godt!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *