Jerusalembaguetter

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 24 timer

Porsjoner: 10

Jerusalembaguetter

Disse Jerusalembaguettene er kjempegode! De er herlig salte, har en sprø skorpe rullet i sesamfrø og er akkurat passe luftige inni. Supre å spise akkurat sånn som de er, med pålegg eller som tilbehør til for eksempel en suppe.

Når deigen i tillegg er veldig god å jobbe med, er det bare én ting å si: God bakst!

Oppskriften er fra den fineste bakeboken jeg har sett på veldig lenge; «Breaking Bread» av Uri Scheft. Kjempefine bilder, og masse bilder fra bakeprosessene, og gode tekster og oppskrifter som funker! Det har iallfall de jeg har prøvd hittil gjort.

Uri Scheft skriver i boken at Jerusalembaguettene er en god blanding av franske baguetter og Jerusalembagel (som kanskje er mer kjent som simit her til lands). Og de er kjempegode!

NB! Du starter med å lage en fordeig et døgn før du skal bake!

Ingredienser

Fordeig
150 g hvetemel
0.3 ts tørrgjær
150 g vann, ca. 25 grader

Hoveddeigen
500 g hvetemel
1 ts tørrgjær
15 g salt
280 g vann, ca. 25 grader

Til strøssel
100 g sesamfrø

Slik baker du Jerusalembaguetter

Lag en fordeig dagen før du skal bake baguettene

Rør sammen ingrediensene til fordeigen til alt melet er inkorporert i vannet. Bruker du fersk gjær, er det lurt å røre det ut i vannet før du blander alt sammen. Legg et lokk over bollen og la den stå på kjøkkenbenken i 2 timer før du setter den i kjøleskapet i 20-24 timer.

Klart for baking

Neste dag har du alle ingrediensene til både fordeigen og hoveddeigen i bollen til kjøkkenmaskinen. Bruker du fersk gjær, rører du den ut i vannet før du har i alt det andre.

Elt deigen på lav hastighet i 5-6 minutter – sjekk at alt melet nederst i bollem blir med i eltingen, og skrap opp en gang eller to dersom det ikke blir med. Øk hastigheten litt og elt videre i 3-4 minutter.

Hvelv hele deigen ut på bakebordet og strekk og brett deigen. Ta tak i ett hjørne og legg det inn til midten på deigen. Gjenta på neste hjørne og fortsett rundt. Du kan gjerne ta 15-20 brettinger før du legger deigen tilbake i bollen og dekker den med plastfolie.

La deigen heve i 30 minutter. Hvelv ut deigen igjen og brett den én gang til rundt det hele, men denne gangen gjør du det litt mer forsiktig. Legg den tilbake i bollen igjen og la deigen heve i nye 30 minutter.

Du kan bruke en firkantet plastboks med lokk til hele denne heveprosessen. Jeg har en sånn som jeg bestandig bruker når jeg baker surdeig, så jeg bruker den her også.

Forming av Jerusalembaguettene

Dryss et tynt lag med mel på bordet og hvelv ut deigen. Klem den forsiktig ut til et rektangel (det er her det er kjekt å ha latt deigen heve i en firkantet boks). Del så rektangelet i to på langs før du deler hvert av de nye rektangelene i fem deler hver.

Brett tuppene inn til midten, så brett to ganger til inn til midten og legg deigen med skjøten ned. Nå får du strammet deigen litt ekstra. Gjenta med resten av delene og la deigen hvile i 10 minutter før du tar den siste formingen.

Det er lurt å bruke så lite mel på benken som mulig når du ruller ut og skal gjøre siste formingen, for deigen glir lettere med lite mel.

For siste formingen ruller du ut til små baguetter og klemmer til slik at tuppene blir spisse. Prøv også å hold deigen så stram som mulig mens du ruller, for å strekke deigen og stramme den.

Hell sesamfrøene på en tallerken. Pensle baguetten med vann før du dypper den i sesamfrøene. Legg den over på et bakepapirkledd stekebrett. Gjenta med resten.

Dekk baguettene med et klede eller en oppklippet brødpose og la dem heve til ca. dobbel størrelse. Det tar ca. 30-40 minutter.

Sett stekeovnen på 245 grader varmluft (eller 230 hvis stekeovnen din bare går til det).

Snitt baguettene med et barberblad før du setter dem i stekeovnen og steker dem i 10 minutter. Skru ned varmen til 190 grader varmluft og stek videre i 12-13 minutter til.

La baguettene avkjøles på en bakerist.

4 kommentarer til “Jerusalembaguetter”

  1. Kunne tenkt meg en video av fremgangsmåten på disse baguettene el at du legger ut bilder som forklarer prosessen. De ser jo utrolig gode ut da😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon