Skumboller med gløgg og pepperkaker

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time og 15 minutter

Porsjoner: 20

Skumboller med gløgg og pepperkaker

Det måtte bli noen herlige skumboller til jul i år også! Det er jo så utrolig godt! Nå er jo egentlig ikke skumboller noe som bare kan serveres til jul. Gode som de er, selges de jo i butikkene hele året.

Denne versjonen er riktig så julete, med innkokt gløgg i skummet og pepperkakebunn og -dryss. Oh la la! Det blir så godt! Bak dine egne pepperkaker og bruk, eller kjøp ferdige i butikken.

LES MER! Her finner du oppskriften på DE BESTE PEPPERKAKENE

For å få skikkelig gode skumboller, skal du lage en italiensk marengs. Den er veldig stabil og holder seg fint lenge. Til den trenger du et steketermometer og en god kjøkkenmaskin.

Skumbollene kan også fryses ned. De tiner på noen få strakser.

PS! Les gjennom oppskriften godt før du setter i gang, så får du oversikt over hvordan du lager den italienske marengsen før du starter. For at den skal bli perfekt, bør prosessen ikke stoppes opp når du først har startet, så finn frem alt du trenger.

Ingredienser

Italiensk marengs med gløgg
2 dl gløgg
240 g sukker
4 eggehvite(r)

Bunnene og strøssel
24 pepperkake(r)

Sjokoladetrekk
400 g mørk sjokolade
40 g delfiafett

Slik gjør du

Du kan gjerne veie eggehvitene. De skal veie rundt 135 gram.

Bruker du en gløgg som du blander ut selv, blander du den ut som det står på pakken eller flasken før du har den i en kjele og koker den opp. (Jeg har brukt Fru TImians gløgg utblandet i eplejuice, og silt av etter oppkok). La gløggen småkoke til den er innkokt til nesten en fjerdedel. Det skal være 60 ml væske igjen (altså 0,6 dl)

Når du har kommet så langt, skal du sette i gang to prosesser samtidig.

Finn først frem et litermål som tåler høy temperatur (ikke bruk knuselig glass).

Ha eggehvitene i en gullende ren miksebolle, men ikke start mikseren riktig ennå. Så har du sukkeret i kjelen med gløgg og koker opp til det blir 116 grader. Ikke rør, men beveg eventuelt litt på kasserollen slik at  varmen fordeler seg jevnt utover. Ofte koker den fortere på én side enn den andre, og det er viktig at hele massen blir 116 grader.

Når du har satt på sukkermassen, setter du også på eggehvitene og begynner å piske dem. Når sukkermassen er 116 grader, skal eggehvitene akkurat ha begynt å danne hvite topper. Hvis eggehvitene blir ferdig for tidlig, skrur du av kjøkkenmaskinen og så starter den igjen rett før sukkermassen er 116 grader.

Hell sukkermassen rett over i litermålet. Vær forsiktig for dette er veldig varmt. Mens mikseren går på medium hastighet, skal du nå helle sukkerlaken helt inntil kanten av bollen og ned til eggehvitene. Det er viktig at sukkerlaken kommer ned til eggehvitene og ikke inn i ballongvispen, for da blir det bare masse lange sukkertråder som lages i vispen, og ingen marengs.

Når all sukkerlaken er hatt i, skrur du opp hastigheten og visper på full styrke i 7-8 minutter, til bollen har blitt helt kald på utsiden.

Ha en rund kaketut, med åpning på ca. 1 ½ cm i diameter, i en stor sprøytepose og ha i marengsen.

Fordel marengsen på 20 pepperkaker. Hold tuten ganske langt nede mot bunnen og marengsmassen hele tiden sånn at det ikke blir hull i massen selv om det skulle være litt luft i sprøyteposen.

Dekk en stekeplate med plastfolie og sett en bakerist over.

Hakk opp sjokoladen og delfiafettet og ha det i en stålbolle som du setter over en kjele med kokende vann. Smelt det sammen.

Når alt er smeltet og rørt godt sammen, setter du varmen på platen på det laveste – bare sånn at sjokoladen holder seg helt flytende og fint gjennom hele prosessen.

Sett en skumtopp på en stor gaffel og hold den over sjokoladebollen. Bruk en skje til å øse sjokolade over skumbollen. Pass på at sjokoladen dekker hele veien rundt. Sett skumbollen forsiktig på bakeristen. Jeg bruker engangshansker når jeg holder på med dette, så slipper jeg fingeravtrykk på sjokoladen, om jeg skulle komme borti den.

Gjenta med resten.

Knus resten av pepperkakene og dryss over skumtoppene.

Sett skumbollene i kjøleskapet når du er ferdig. Når sjokoladen først har stivnet, vil de holde seg fint i romtemperatur i mange timer, men ønsker du å beholde lang holdbarhet på dem, oppbevarer du dem i kjøleskapet eller i fryseren.

Lykke til!

2 kommentarer til “Skumboller med gløgg og pepperkaker”

  1. Kjære fru Timian 🙂
    Tusen takk for alle de gode oppskriftene du legger ut og de nydelige krydderblandingene du har smakt deg frem til. Jeg har hamstret. Kjørte innom en avsidesliggende selvbetjent butikk på Andøya. Der sto det jammen meg fru Timians krydderblandinger på rekke og rad på ei hylle!!! 🤩 Ja . Sånn! Litt markedsføring fra her oppe i Nord😃
    Ønsker deg ei riktig God Jul😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon