Tom Emils medisterkaker

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 40 minutter

Porsjoner: 16

Tom Emils medisterkaker

Bruker du å lage dine egne medisterkaker? Eller har du kanskje tenkt at det hadde vært morsomt å prøve en gang, men ikke kommet så lang ennå? Da har jeg oppskriften til deg her!

Oppskriften er ikke min, men den er Tom Emil sin. Tom Emil er min egen KRYDDERMANN! Ja, for jeg har faktisk min helt egne kryddermann! Det har seg nemlig sånn at Tom Emil jobber i det firmaet som jeg kjøper krydder fra, til min egen smaksserie. Så før noen av produktene kommer på markedet, har Tom Emil og jeg smak, smattet og veid for å finne de ulike blandingene som vi liker best.

Her i høst skrøt han på seg at han lager så gode medisterkaker, så da var jeg raskt ute etter å spørre om oppskriften.

Her kommer hele oppskriften og fremgangsmåten for hvordan du lager disse saftige medisterkakene, med Tom Emils egne ord. Oppskriften er fra da han tok svenneprøven som butikkslakter. Han mener selv at dette er verdens beste medisterkaker. Så får det være opp til deg å bestemme om du er enig 😉

PS! Du trenger MEDISTERDEIG av svin (med 23 % fett) for å lage medisterkaker. Det kan det være at du må bestille i kjøttdisken en dag i forveien. Medisterdeig er ikke det samme som medisterfarse (som er spedd medisterdeig) og heller ikke det samme som svinekjøttdeig (som har en veldig mye lavere fettprosent).

Her kommer teksten til Tom Emil: «Medisterkaker kan være så mangt og det er opp til tolkning hva som er tradisjonelt eller korrekt. Hver en pølsemaker og bestemor har sin mening om hva som er best og hva som er riktig. Noen lager de flate, noen ovale og noen trill runde som øynene til en Ivo Caprino-dukke. Du får de også fine, grove eller halvgrove. Det alle kan være enige om er at det er feite kjøttkaker av svin. Hva medisterkakene skal inneholde er også åpent for debatt.

Jeg må innrømme at da jeg lagde medisterkaker på svenneprøven min var tilbakemelding fra sensor «det smaker jo godt, men det har da ingenting med medisterkaker å gjøre». I ettertid skal jeg være enig i det. Etter hvert som jeg har modnet litt som fagmann. Jeg sett litt av verden og smakt det meste som kan trille inn på en tallerken og funnet min preferanse. Når det kommer til medisterkaker, er det enkle det beste. Jeg var i rimelig tvil om allehånden skulle å beholde plassen. Den får det, med nød og neppe.»

Ingredienser

1 kg medisterdeig av svin
3 dl lettmelk
3 ts salt
75 g potetmel
0.5 ts hvit pepper
0.5 ts muskattnøtt
0.25 ts allehånde

Til steking
50 g smør

Slik gjør du

«Begynn prosessen med å legge medisterdeigen og melken i fryseren en times tid før du begynner. Ikke spør hvorfor, men det blir merkbart bedre. Det bare er sånn. Ta det avkjølte kjøttet i en bolle og tilsett saltet. Bruk enten rene hender til å kna saltet godt inn i deigen i ca 2 minutter, eller en eltekrok på kjøkkenmaskinen i middels lav hastighet. Kjøttet skal bli merkbart seigt. Det du gjør nå er å aktivisere proteinene i kjøttet med saltet for å gjøre cellene mer mottakelig for væske. Du skal ikke overarbeide deigen, men det skal være mulig å imponere barna i huset med å vende bollen over hodet deres uten å få kjøtt i håret. Akkurat som med en sjokolademousse.

Når deigen er fin og klissete, er den klar for å spes. Fortsett knaingen av kjøttet mens du tilsetter melken i 3 omganger. Du vil se massen ta opp melken mens du knar. Etter siste omgang med væske er det klart for potetmel og krydder til slutt. Når du føler dette er fint fordelt og du har en homogen og fin masse som ikke er for bløt, er du ferdig. Lag en liten prøvekake for å se om du er enig med krydder og saltmengde.

Et superhemmelig industritips er å trekke kakene før du bruner de. Kok opp en stor kjele med vann, eventuelt grønnsaksbuljong laget av din favorittblogger. Form boller etter egen preferanse. Jeg tar litt kaldt vann på hendene og lager runde, flate boller på ca 80 gram. Legg de i kjelen, skru ned varmen og la de trekke i 10-15 minutter. Deretter tas de ut og stekes i en panne mens de bader i smør rett før servering. Middels høy varme er bra. Merk at det kun er smør som er aktuelt, ingenting annet. Disse kakene holder fint i kjøleskap, men kan også lages i forveien og fryses ned.

Sensoren på nevnte svenneprøve hadde ikke fasiten. Det har jeg. Her er verdens beste medisterkaker. Vel bekomme!»

Tusen takk, Tom Emil! Jeg er enig! Disse medisterkakene er aldeles supre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon