Hjemmebakt speltbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Hjemmebakt speltbrød

Her kommer en god oppskrift på et saftig og godt brød bakt med ulike typer speltmel. Her bruker jeg også en spelttype som heter perlespelt. Det er hele speltkornet som er polert. Hvis du ikke har det tilgjengelig, bruker du helkorn av hvete istedenfor. Og skulle du mangle det også, er det ikke værre enn at du erstatter det med sammalt mel i stedet for.

Den største forskjellen mellom å bake med spelt og vanlig hvetemel er at speltmelet har noe dårligere bakeevne enn hvetemelet. Derfor må vi ta noen grep i bakeprosessen: Deigen må eltes lettere enn en hvetedeig, still inn kjøkkenmaskinen på lav hastighet. Det er lurt å heve og steke brødene i form, eventuelt sette dem tett sammen i en dyp form, slik at de ikke siger utover. Hvis du tilsetter litt fruktjuice eller en annen syre i deigen, øker bakeevnen. Jo lengre deigen forhever, desto lettere blir den å jobbe med.

Brødene holder seg saftige i mange dager. De er dessuten perfekte å fryse ned.

Oppskrift på speltbrød

Dette trenger du til 3 brød
160 g perlespelt (helkorn av spelt), ev. helkorn av hvete eller bygg
4 + 5 dl vann
1 + 1 ts salt
5 dl melk
2 dl eplejuice
50 g gjær
500 g fin sammalt spelt
250 g grov sammalt spelt
800–850 g siktet speltmel

Stekes på 200 grader i 45–50 minutter.
Perlespelten skal koke i 18–20 minutter og avkjøles i 10 minutter.
Deigen skal forheve i ca. 1 time og etterheve i 45–50 minutter.
Smør 3 brødformer med olje eller formfett.

Kok perlespelten i 4 dl av vannet og 1 ts salt. Sjekk forpakningen for koketid og evt. bløtlegging hvis du bruker helkorn av bygg eller hvete. Det finnes hele byggryn som ikke trenger bløtlegging og som har kort koketid. Spelten skal kjennes ferdigkokt ut, men fremdeles ha litt tyggemotstand. Bruker du helkorn av hvete, koker du den i 8–10 minutter. La perlespelten avkjøles i 10 minutter før du starter med resten av deigen. Varm opp melk og eplejuice til det blir fingervarmt. Smuldre i gjæren og rør den godt ut.

Ha alt det sammalte melet, mesteparten av det siktede melet, resten av saltet og den ferdigkokte spelten i bakebollen og bland det sammen. La kjøkkenmaskinen gå mens du heller i væsken i en stråle. Elt deigen godt sammen mens kjøkkenmaskinen går sakte. Tilsett nok siktet speltmel til at du får en passe fast deig som slipper bollen. Det tar 5–8 minutter. Dekk bakebollen med et kjøkkenhåndkle eller plastfolie og la den heve til dobbel størrelse.

Hvelv deigen ut på en melstrødd benk. Kna den raskt sammen og del den i tre like deler. Elt hver av deigklumpene litt og form dem til brød som has i brødformene. Dekk dem med plastfolie eller kjøkkenhåndkle og la brødene etterheve.

Stek brødene på nederste rille. For å sjekke at brødene er gjennomstekt, tar du et av dem ut av forma og banker på undersida. Får du en hul lyd, er brødet gjennomstekt. Hvelv brødene ut av formene og la dem avkjøles på en bakerist.

Oppskrift på speltbrød

Oppskriften på det gode rips- og bringebærsyltetøyet finner du her.

Oppskrift på speltbrød

Vil du lage dobbel porsjon, kan du steke seks brød samtidig på varmluft i stekeovnen. Da steker du dem ved 180 ºC.

 

 

 

2 kommentarer til “Hjemmebakt speltbrød”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon