Ingen påske uten et saftig lammelår eller to. Og intet lammelår uten godt krydder. Rosmarin og hvitløk er kanskje de mest trofaste følgesvennene til lammelåret, og det er ikke uten grunn. Smakene herifra matcher perfekt til lammets litt fete og akk så smakfulle kjøtt. Her langsteker jeg kjøttet på svak varme og sitter igjen med et fantastisk kjøtt. Det er bare å prøve.

God påske!

Dette trenger du til 6-8 personer
1 lammelår, 2,7-3 kg
1 potte timian
4-5 grener frisk rosmarin
8 fedd hvitløk
2 ts salt
pepper
4 ss olivenolje
3 gulrøtter
5 pastinakker
3 små løk eller 6 sjalottløk
1 dl kyllingbuljong
1 ss hvetemel

For å få en ekstra god urtesmak på lammelåret har jeg gnidd det godt inn med urteblandingen kvelden før steking, så får det ligge å marinere i kjøleskapet hele natta.

Legg lammelåret i en langpanne. Grovhakk timian og rosmarin, og knus hvitløkfeddene med flatsiden av kniven din. Ha det oppi en morter og knus det sammen. Har du ingen morter, kan du enten ha det i en liten food processor eller rett og slett finhakke det sammen. Bland inn salt, noen gode runder med pepperkvernen og olivenoljen.

Skjær noen snitt inn i lammekjøttet og gni hele urteblandingen godt inn i kjøttet. Rundt hele låret. Dekk langpannen og lammelåret med aluminiumsfolie og sett det i kjøleskapet til neste dag.

Neste dag skreller du grønnsakene og deler opp i mindre biter og har i langpannen. Ha også i buljongen og sett hele langpannen i stekeovnen på 200 grader. Stek lammelåret i 20 minutter før du skrur varmen ned til 70 grader og lar kjøttet stå i de kommende timene. Det beste er å gjøre dette på morgenen, og så la kjøttet stå i ovnen frem til du skal spise på ettermiddagen. Ettersom stekeovnen står på 70 grader vil kjøttet ikke få en høyere kjernetemperatur enn det heller, og blir garantert saftig.

Ta låret ut av langpannen og la det hvile i 20 minutter. I mens lager du sausen. Mos grønnsakene med en potetmoser. Ha dem over i en sil og press ut så mye saft som mulig over i en kasserolle. Tilsett hvetemelet og litt vann og kok opp. La det koke i 7-8 minutter slik at melsmaken forsvinner.

Sil sausen før servering.

Server gjerne potetmos og grønnsaker til.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Mmmm…tennene løper i vann.
    Det blir ikke påske uten å ha en skikkelig lammemiddag 🙂
    Tusen takk for alle nydelige oppskrifter du deler med oss på bloggen din! Du er en stor inspirasjon 🙂
    Ønsker deg en riktig god påske!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *