Knallgod laks med raita og den beste løken

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 40 minutter

Porsjoner: 4

Knallgod laks med raita og den beste løken

Folkens! Dette er en supergod middag som er kjapp nok å lage til å være en hverdagsmiddag og god nok til å bli servert på hvilken som helst helgedag! Love it!

Den indiske varianten av tzatziki heter raita, og det er det jeg lager og serverer til denne middagen.

Skrubb lakseskinnet godt, så sprøsteker du det i pannen når du tilbereder fisken. Det sprø skinnet og den fete fisken er nemlig en perfekt match! Virkelig verdt å prøve!

God middag til deg!

Ingredienser

Laksen
600 g laksefilet med skinn, uten bein
2 ts flaksalt
0.5 ts nykvernet pepper
2 ss olivenolje

Løk- og tomatsalsa
4 løk
4 fedd hvitløk
2 cm ingefær
2 ss olivenolje
0.5 ts salt
0.25 ts nykvernet pepper
0.25 ts chiliflakes
0.5 ts gurkemeie
1 ts malte korianderfrø
300 g tomat(er)
1.5 dl vann

Raita
1 granateple
3 dl gresk yoghurt
1 fedd hvitløk
0.5 ts flaksalt
0.5 ts malte korianderfrø
1 ts sitronsaft
0.5 potte koriander

Risen
3 dl fullkornsris
4.5 dl vann
0.5 ts salt

Slik gjør du

Start med løk- og tomatmasalaen, for den blir best når den får lov til å putre en stund. Skrell løkene, hvitløkfeddene og ingefæren. Del løkene i to før du skjærer dem i tynne skiver og finhakker hvitløkfeddene og ingefæren.

Ha oljen i en stekepanne på medium varme og ha i det du nå har delt opp. Dryss over saltet og la det steke de kommende 15 minuttene. Rør rundt av og til så det ikke setter seg fast.

Kvern i pepper, knus i chilien og ha i gurkemeien og korianderfrøene. Rør det inn og la det surre videre i noen minutter.

Del opp tomatene i båter og ha dem i sammen med vannet. La det koke opp og så småkoke i ca. 15 minutter. Rør rundt innimellom. Smak til for å kjenne om det er passe krydret.

Vask risen i kaldt vann noen omganger før du koker den etter anvisning på pakken.

Raitaen kan gjerne stå en stund slik at smakene får satt seg. Start med å rense granateplet. Sett en spiss kniv i toppen av eplet – det er den siden hvor det står ut en liten «krone» – og vri rundt kniven en gang. Gjenta på 90 grader, sånn at du lager et kryss i toppen. Da skal det forhåpentligvis være ganske greit å dra granateplet fra hverandre uten at du har skåret i stykker en eneste kjerne.

Det spruter lett saft av eplet, så det er lurt å bruke forkle og å holde bådet eplet og bollen du har kjernene i, i oppvaskkummen.

Ha yoghurten i en bolle. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og rør inn både det, krydderne, sitronsaften og mesteparten av granateplekjernene i yoghurten. Smak til for å kjenne om det eventuelt må krydres litt mer. Hakk opp korianderen og rør inn mesteparten.

Fordel salt og pepper rundt laksefiletene. Varm oljen i en stekepanne på forholdsvis høy varme. Legg i fiskestykkene, med skinnsiden ned og stek i 4-5 minutter til du ser varmen begynner å komme oppover siden på laksen. Du kan la fisken ligge helt i ro under stekingen.

Skru ned varmen til helt lav, vend stykkene og stek videre til fisken er gjennomstekt eller til den har blitt så godt stekt som du ønsker å ha den.

Da er det klart for middag!

Fordel ris på tallerkenene og øs over løk- og tomatmasalaen. Jeg elsker å spise laksen med skinnet på, så jeg serverer den sånn, men du kan også fjerne skinnet før du legger fiskestykket på tallerkenen. Fordel en raus porsjon med raita over det hele. Dryss resten av granateplekjernene og korianderen over til slutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon