Folkens! Det har kommet en ny yoghurt på markedet her i Norge og jeg er så glad for at jeg får lov til å være ambassadør for den! For den er knallgod! Den heter LIBERTÉ og er av Canadisk opprinnelse! Men, den yoghurten som vi kjøper her i Norge, er laget av melk fra bønder i Gudbrandsdalen! Det liker jeg!

LIBERTÉ finnes som vanlig naturell – som jeg har brukt i oppskriften her – med skogsblåbær, med sitron og med tykk, salt karamell!

Vi bruker veldig mye naturellyoghurt hjemme hos oss, og jeg bruker det både i baking, i dressinger, til marinader og når jeg har lyst på et herlig lite mellommåltid. Tykk og herlig naturellyoghurt er et must i en god tzatziki og når man skal lage indernes variant av tzatziki, nemlig raita.

I dagens raitaversjon har jeg byttet ut agurken med granatepleskjerner, som er i sesong nå. Om du ikke får tak i det, kan du rive ½ agurk og bruke istedenfor. Jeg garanterer at dette blir veldig godt med begge variantene.

I løpet av kort tid har jeg rukket å spise dette til middag to dager! Det var så godt at jeg bare måtte lage det igjen to dager etterpå! Ungene elsket middagen også!

Les mer om LIBERTÉ og hvor du får kjøpt den her!

Klikk deg inn her for å se hva godt jeg bruker Liberté blåbæryoghurt til!

Knallgod laks med raita og den beste løken

Laksen
600 g laksefilet, gjerne med skinn
2 ts flaksalt
nykvernet pepper
olje til steking

Løk- og tomatmasala
4 store løk
4 fedd hvitløk
ca. 2 cm ingefær (skal bli 2 ts finhakket)
2 ss olivenolje
½ ts salt
nykvernet pepper
1 tørket chili eller ¼ ts chiliflakes
½ ts gurkemeie
1 ts malte korianderfrø
300 g tomat
1 ½ dl vann

Raita
1 granateple
3 dl LIBERTÉ naturell
1 fedd hvitløk
½ ts flaksalt
½ ts malte korianderfrø
en skvis sitronsaft
½ potte koriander

Risen
3 dl fullkornsris
4 ½ vann
½ ts salt

Start med løk- og tomatmasalaen, for den blir best når den får lov til å putre en stund. Skrell løkene, hvitløkfeddene og ingefæren. Del løkene i to før du skjærer dem i tynne skiver og finhakker hvitløkfeddene og ingefæren.

Ha oljen i en stekepanne på medium varme og ha i det du nå har delt opp. Dryss over saltet og la det steke de kommende 15 minuttene. Rør rundt av og til så det ikke setter seg fast.

Kvern i pepper, knus i chilien og ha i gurkemeien og korianderfrøene. Rør det inn og la det surre videre i noen minutter.

Del opp tomatene i båter og ha dem i sammen med vannet. La det koke opp og så småkoke i ca. 15 minutter. Rør rundt innimellom. Smak til for å kjenne om det er passe krydret.

Vask risen i kaldt vann noen omganger før du koker den etter anvisning på pakken.

Raitaen kan gjerne stå en stund slik at smakene får satt seg. Start med å rense granateplet. Sett en spiss kniv i toppen av eplet – det er den siden hvor det står ut en liten «krone» – og vri rundt kniven en gang. Gjenta på 90 grader, sånn at du lager et kryss i toppen. Da skal det forhåpentligvis være ganske greit å dra granateplet fra hverandre uten at du har skåret i stykker en eneste kjerne.

Det spruter lett saft av eplet, så det er lurt å bruke forkle og å holde bådet eplet og bollen du har kjernene i, i oppvaskkummen.

Ha yoghurten i en bolle. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og rør inn både det, krydderne, sitronsaften og mesteparten av granateplekjernene i yoghurten. Smak til for å kjenne om det eventuelt må krydres litt mer. Hakk opp korianderen og rør inn mesteparten.

Fordel salt og pepper rundt laksefiletene. Varm oljen i en stekepanne på forholdsvis høy varme. Legg i fiskestykkene, med skinnsiden ned og stek i 4-5 minutter til du ser varmen begynner å komme oppover siden på laksen. Du kan la fisken ligge helt i ro under stekingen.

Skru ned varmen til helt lav, vend stykkene og stek videre til fisken er gjennomstekt eller til den har blitt så godt stekt som du ønsker å ha den.

Da er det klart for middag!

Fordel ris på tallerkenene og øs over løk- og tomatmasalaen. Jeg elsker å spise laksen med skinnet på, så jeg serverer den sånn, men du kan også fjerne skinnet før du legger fiskestykket på tallerkenen. Fordel en raus porsjon med raita over det hele. Dryss resten av granateplekjernene og korianderen over til slutt.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Fjordland/Liberté

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *