Deilig småmat!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Deilig småmat!

Dette er mat jeg elsker! Mange små fat med mat, så kan jeg (og de som jeg forhåpentligvis har sittende rundt bordet sammen med meg) bare sitte å plukke til oss av alt snadderet. I tillegg til scampiene og bruschettaen, serverer jeg god spekeskinke, en moden hvitskimmelost og tørkede aprikoser. Tørket frukt og nøtter er veldig godt til ost!

Er du glad i god mat, vil jeg på det sterkeste oppfordre deg til å gjøre to gode investeringer (og her snakker vi ikke om store og dyre, men særdeles viktige). Neste gang du er i en velassortert dagligvarebutikk eller en spesialforretning, kjøper du deg en flaske med god, ekstra virgin olivenolje og en flaske med balsamicoeddik. Og her får du som oftest det du betaler for, så legg i litt penger. Flaskene trenger ikke å være så store, for dette er væsker du skal bruke med omhu. Ta litt over ferdig mat, nylagd salat eller dyppe noen gode brødbiter oppi.

Se om du finner scampi, eller tigerreker, i frysedisken som er ASC-sertifiserte. Det betyr at de er viltfangede reker. Les mer om sertifiseringen her.  Og har de ikke i din vanlige dagligvarebutikk, så mas. Er det mange nok som maser, kommer varene også.

Min elskede mat!

Dette trenger du
Chilimarinert scampi med hvit- og rød løk

500 g frosne rå scampi
1 1/2 ts sambal oelek eller en annen chilipasta
2 fedd hvitløk
1 rødløk
2 ss olivenolje
salt
pepper

Bruschetta med tomatsalat
1 lang bagett
2-3 ss olivenolje, ikke ekstra virgin

Tomatsalat
3 tomater
1 fedd hvitløk
1 neve frisk basilikum
1 ts god balsamicoeddik
1 ss olivenolje, ekstra virgin
salt
pepper

Min elskede mat!

Chilimarinert scampi med hvit- og rød løk
Tin scampiene på en avis før du skreller av skallet. Skjør opp ryggraden på alle og fjern tarmen. Den vil vi ikke spise. Legg scampiene i en brødpose sammen med chilipastaen. Sambal oelek er ganske flytende. Har du en chilipasta som er helt fast i konsistensen, rører du den ut i 1-2 ts olivenolje før du har den i posen sammen med scampiene. Gni litt lett slik at alle scampiene blir dekt av chilipastaen. La det marineres på kjøkkenbenken i 20-30 minutter.

Skrell hvitløken og skjær den i helt løvtynne skiver. Synes du det er vanskelig, finhakker du den i stedet for. Rødløken deler du i båter når du har skrelt den.

Ha hvitløk, rødløk og 1 ss olivenolje i en stekepanne og la det surre sammen på svak til middels varme i 3-4 minutter til løken er blank og fin. Den skal ikke ta farge.

Hell dette over i en bolle. Ha i resten av olivenoljen og sett stekeplata på full styrke. Når den er god og varm, har du i scampiene. Stek dem i ca. 2 minutter på hver side. Snu dem når de har blitt rosa. Det er viktig å ikke steke scampi for lenge, da blir den seig. Skru av varmen, ha løken tilbake i panna og bland det hele sammen før du har det over på et serveringsfat.

Min elskede mat!

Bruschetta med tomatsalat
Uttales brusketta (med en k-lyd, og ikke sch-lyd)
Sett stekeovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Skjær bagetten i litt skrå skiver. Pensle dem med olivenoljen på begge sider og legg skivene over på stekebrettet. 10 minutter før servering setter du brettet inn i stekeovnen og steker skivene i 7-8 minutter. Snu dem halvveis. Legg dem så over på et serveringsfat.

Bruk så solmodne og gode tomater som du greier å finne. Skjær den opp i små terninger og ha i en bolle. Finhakk hvitløken og strimle opp basilikumbladene. Bland alle ingrediensene til tomatsalaten. Smak til med salt og pepper. Bruk gjerne Maldonsalt hvis du har.

Legg tomatsalaten på skivene og server. Du kan også servere tomatsalaten i en skå ved siden av bagettskivene, så kan alle lage sine egne bruschettaer.

Min elskede mat!

7 kommentarer til “Deilig småmat!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon