Arnes pannestekte skrei med rotgrønnsaker og bønner

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 30 minutter

Porsjoner: 4

Arnes pannestekte skrei med rotgrønnsaker og bønner

Å ser ikke dette godt ut? Jeg lover at det er det også!

Da jeg var med i næringsdelegasjonen til daværende Landbruksminister Jon Georg Dale, ble jeg blant annet kjent med Arne Sørvig, som leder Bocuse d’Or Norge. Bocuse d’Or Norge er  de som er ansvarlige for driften, prosjektutviklingen og finansieringen av de norske kokkene som er med og konkurrerer for Norge i verdens største, og mest anerkjente, kokkeonkurranse. Her snakker vi altså om Norges aller flinkeste kokker.

Her om dagen la Arne ut noen særdeles fristende middagsbilder på Facebook, og frekk som jeg er, måtte jeg spørre om jeg kunne få oppskriften for å dele med Fru Timians lesere. Raus som han er, fikk jeg både oppskrift og fremgangsmåte godt forklart!

Arne mener selv at han ikke når de fantastiske Bocusekokkene han jobber med opp til knærne når det gjelder matlaging og kulinarisk kreativitet, men jeg mistenker at han er vel beskjeden på egne vegne her, altså 😉

Heldigvis trenger man ikke å være kokk for å lage denne middagen, for dette er en superenkel måte å tilberede torsken på. Jeg kjente at jeg måtte kokke meg opp litt for å lage like små og nette grønnsakbiter som Arne hadde gjort, for jeg har vel en tendens til å skjære grønnsaksbiter litt større og litt mindre raffinerte. Men, det blir jo en ekstra lekker rett når alt er skåret så fint som her.

Og det beste av alt med denne middagen – i tillegg til at du får en supersaftig og smakfull skrei sammen med veldig gode grønnsaker og god sjy – er at det er en skikkelig fort gjort å lage!

Ingredienser

Skreien
600 g loinstykke av skrei
40 g smør
0.5 dl god olivenolje
5 greiner timian
1 fedd hvitløk
flaksalt

Bønnegryten
1 sjalottløk
8 cm purre
2 gulrot/gulrøtter
1 pastinakk
1 ss olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 dl oksekraft
1 boks brune bønner
25 g smør
0.25 potte persille

Potetene
800 småpotet
3 ss olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

Slik gjør du

Start med potetene, for de tar lengst tid. Sett stekeovnen på 225 grader varmluft og finn frem et stekbrett.

Del potetene i to eller fire, avhengig av hvor store de er. Ha dem over på stekebrettet og ha over olivenoljen, salt og pepper og bland det godt sammen. Stekes mellom 20 og 25 minutter til potetene er gyllenbrune på utsiden og myke inni. Dersom de blir for mørke på utsiden før de er mye gjennom, skrur du ned varmen litt. 

Del skreien i 4 like store stykker. Smelt smøret i en stekepanne og ha i olivenoljen og timiangreinene. Klem hvitløkfeddet flatt med kniven og ha hele, inklusive skallet i stekepannen. Legg i fiskestykkene med skinnsiden ned – selv om det ikke er skinn på dem. Induksjonstoppen min går til 14, og jeg steker på hakk 11. Skreistykkene skal ligge helt i ro til de er ferdige. Det du skal gjøre er å helle litt på stekepanna sånn cirka en gang i minuttet og så øse smøret over fiskestykkene.

Skreien skal steke til den har fått en kjernetemperatur på 50 grader, og for å vite når den er det, er det lurt å stikke et steketermometer midt i det ene stykket etter en stund. Jeg stekte mine stykker i 13 minutter.

Mens fisken steker, lager du tilbehøret. Finhakk sjalottløken og del purren først i ca. 2 cm lange biter, så deler du disse i tynne strimler. Gulrøttene og pastinakken deler du i akkurat så små og fine biter som du vil.

Varm oljen i en panne eller kjele og ha i løken og purren. Dryss over salt og pepper. La det surre på medium varme i 2-3 minutter til løken begynner å bli blank. Ha i gulrot- og pastinakkbitene og la dem surre med i 2 minutter. Hell i kraften eller fonden/buljongen og la det koke inn til grønnsakene er møre. Husk å øse smør over fisken mens du holder på!

Skyll bønnene i kaldt vann før du har dem i pannen og lar de koke med til de blir gjennomvarme. Ta pannen av varmen og rør inn smøret. Finhakk persillen og rør den inn.

Løft fiskebitene forsiktig over på et serveringsfat. Hell over smøret. Fordel grønnsakene rundt.

God middag!

4 kommentarer til “Arnes pannestekte skrei med rotgrønnsaker og bønner”

    • Forklaringen er helt riktig, Rune, og om du tester hele fremgangsmåten – og bruker steketermometeret som jeg beskriver – vil du finne ut at dette blir strålende godt. Og det er ikke maks varme, men ja, forholdsvis høy varme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon